Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Pénztárgépek - Kivárnak a regisztrációval a kereskedők

Eddig csak mintegy 30 ezren kértek online pénztárgép-üzembehelyezési kódot az adóhatóságtól, holott a 16 karakteres azonosítóval a szeptember 1-jei határidőre 200-250 ezer pénztárgépnek kell rendelkeznie.
Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint azonban nem annyira rossz a helyzet, mint látszik, az utóbbi három napon már megkétszereződött az igénylők száma, s arra számítanak, ezután gyorsuló ütemben bővül. Már csak azért is, mert e nélkül nem lehet megrendelni a pénztárgépeket, és ez feltétele a gépenként 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételének is.

A NAV honlapján közzétett regisztrációs nyomtatványon egyúttal jelezni lehet a támogatási igényt is. A tanúsítványt öt-nyolc nap alatt megkapja az igénylő, amit oda kell adni a pénztárgép-forgalmazónak, s ő igényli majd az adóhatóságtól az 50 ezer forintot. Ha valaki nem kér támogatást, a kódra akkor is szükség van, mert anélkül nem lehet megrendelni a pénztárgépet - hangsúlyozta Varga Árpád.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az adóhatóság a szeptember 1-jei határidő után megkezdi annak ellenőrzését, hogy az érintettek rendelkeznek-e online pénztárgéppel, ha pedig nem, regisztráltatták-e magukat. A kód meglétét úgy tekinti a NAV, még ha nem is kapta még meg a pénztárgépét, hogy az adózó mindent megtett kötelezettsége teljesítése érdekében, hiánya esetén azonban mulasztási bírságot szabhat ki.

Varga Árpád elmondta, a jövő héten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kérésére országos konzultációsorozatot indítanak, ennek keretében ismertetik az online pénztárgép rendszerének működését, az adóügyi ellenőrzés menetét. Eddig már közel negyven helyszínre hívták a NAV szakértőit.

Közölte azt is, hogy eddig három, az állami adóhatósággal online adatkapcsolatra képes gép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. A Magyarországon bevezetendő online pénztárgépes rendszer biztonságosabb a más országokban bevezetetteknél - válaszolta az elnökhelyettes arra a felvetésre, hogy nem lett volna-e egyszerűbb és gyorsabb átvenni valamelyik már működő megoldást.

A pénztárgépek adóhatósághoz való online bekötésének következményeként korábban 95 milliárd forint többletbevételt vártak, a határidő többszöri csúszása miatt azonban ennek már csak mintegy felével terveznek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július közepén 2013-ra az átállás kapcsán 45-50 milliárd forintot említett.

Varga Árpád úgy vélekedett, az eredetileg tervezett összeg hosszabb távon "benne van a rendszerben". Hozzátette: a májusi kiskereskedelmi adatok szerint már vannak jelei a fellendülésnek, és annak is, hogy a kereskedők a korábbinál több bevételt vallottak be. Az utóbbiban szerepet játszhatott az a piacon gyorsan terjedő hír is, hogy a NAV összeveti majd az új adatokat a régiekkel, s becslést készít a korábbi forgalomra vonatkozóan.

Olvasóink írták

 • 5. mindigatutit 2013. augusztus 02. 10:58
  „"Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az adóhatóság a szeptember 1-jei határidő után megkezdi annak ellenőrzését, hogy az érintettek rendelkeznek-e online pénztárgéppel, ha pedig nem, regisztráltatták-e magukat."-ez is annyira mocskos ,mint a trafikmutyi!!!Egy xaros gép miért kerül 200000ft-ba??tudom ,csak..Valamint miért kell mindjárt ellenőrízni amikor tudják,hogy nem lesz sehol pénztárgép ugyanis kizárt ,hogy 1 hónap alatt 250-300e db gépet legyártanak.”
 • 4. @.hu 2013. augusztus 01. 14:53
  „LCr nek van ára a többinek nincs www.penztargepinfo.hu
  Amúgy a 3 gép ugyanaz.”
 • 3. vicenzo 2013. augusztus 01. 09:33
  „Három gépnek van engedélye, de én is kivárok még.

  LCR CLASSIC SENTO M A001 számon
  MICRA SENTO M A002 számon
  MONTEL SENTO H A003 számon

  Se árat se szállítási határidőt nem lehet tudni.”
 • 2. @.hu 2013. augusztus 01. 07:46
  „A választék az 1 db árral is rendelkező LCR Sento. A többinek nincs MKEH engedélye.”
 • 1. watchman 2013. július 31. 22:22
  „http://shop.cardnet.hu/
  Eddig ez a választék, egynek van ára az is 200000 forint felett van. Szép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Palatinus medencéit a világ legszebbjei közé választották

A budapesti Palatinus strand is bekerült abba a legszebb kültéri úszómedencéket összegző listába,… Tovább olvasom