Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Pénztárcakímélő jogszabályok

Sokba kerülhet a szülőknek az iskolakezdés, ha nem figyelnek oda a pénztárcájukat védő jogszabályokra – erre a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleménye hívta fel a figyelmet.
Mintegy két hét múlva véget ér a két és fél hónapos nyári vakáció, s a közoktatásban 1 millió 384 ezer diák ül be szeptember 1-jén az iskolapadba. Az oktatási és kulturális tárca korábbi tájékoztatása szerint a 2006/2007-es tanévtől 97.622 első osztályos kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban, szüleiknek az iskolakezdés, véleményük szerint, legalább 15–20 ezer forintba kerül.
Az MSZOE felhívja a figyelmet arra, hogy az iskola csak a pedagógiai programjában rögzített, az oktatáshoz nélkülözhetetlen taneszközök és felszerelések beszerzését kérheti a szülőktől.
Az iskola köteles a tanév végén írásban értesíteni minden szülőt, milyen tanszerekre, tankönyvre és más felszerelésre lesz szüksége gyermekének a következő tanévben – teszik hozzá.
„ Óvjuk a szülőket az olyan árengedményes akcióktól, ahol különböző füzetcsomagokban sokszor olyan taneszközöket is megvásároltatnak velük, amelyekre egyáltalán nem lesz szükség” – hívják fel a szülők figyelmét. Mint írják, egy iskolakezdő elsős felszerelésének költsége – a tankönyvvel, tornafelszereléssel együtt – nem lehet több 15.000 forintnál. A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint a tankönyvcsomagok átlagára az 1–4. évfolyamokon mintegy 5 ezer forint, az 5–8. évfolyamokon 9813 forint, a 9–12. évfolyamokon 9666 forint lehet.
Az MSZOE közleményében úgy fogalmaz: az óvoda foglalkozási programjában, az iskola pedagógiai programjában fel kell sorolni azokat a taneszközöket, felszereléseket, amelyeket a szülőknek kötelező megvásárolni. Megjegyzik: a közoktatási törvény szerint a pedagógus – a minőség, típus és ár megjelölése nélkül – olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához. Kiemelik azt is: a kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul. „Nemleges válasz esetén az óvoda, iskola nem követelhet semmilyen pénzt a szociálisan rászoruló gyermek szüleitől” – írják. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom