Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Pénzt adnak a tőkékért

Várhatóan idén is kapnak támogatást azok a szőlősgazdák, akik ültetvényüket véglegesen ki szeretnék vágni – adta hírül Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
A múlt évben 3000–3800 hektár közötti területre kértek a gazdálkodók szőlőültetvény-kivágási támogatást. Idén ez várhatóan mintegy kétezer hektár lesz.

A szakember elmondta: Magyarország három év alatt mintegy ötezer hektárnyi szőlőültetvény kivágására kért lehetőséget és forrást az Európai Uniótól. A támogatás igénybevételét miniszteri rendelet szabályozza. Az idei miniszteri rendelet március végén vagy április elején jelenik meg. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a kivágást követően a termelésből kivont területre nem lehet újra ültetvényt telepíteni. Emellett a támogatás igénybevétele hozamfüggő, vagyis a gazdálkodók aszerint kapják a támogatást, hogy adott területről mekkora termést takarítottak be az előzőekben.

A magyar területek többsége a hektáronkénti 50–90 hektoliteres hozamú, illetve a hektáronként 90–130 hektoliteres hozamú uniós kategóriába esik. Így hektáronként 6300 euró, azaz valamivel több mint 1,5 millió forint, illetve 8600 euró, azaz valamivel több mint kétmillió forint hektáronkénti támogatást kaphatnak a gazdálkodók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom