Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Pénzes Potter-szerző

Hihetetlen, de igaz. Csupán a szelleme erejével vált Anglia leggazdagabb asszonyává Harry Potter alkotója. Joanne K. Rowling az egyik, ha nem az egyetlen milliárdos világban, aki a nyomorból a szupergazdagok közé írta be magát. És még mondja valaki, hogy a könyvben nincs üzlet.
A The Sunday Telegraph híradása szerint Joanne K. Rowling felfedte: jóllehet „nagyon valószínűtlen" egy újabb Harry Potter-regény, gondolkodik azonban egy nyolcadik köteten is, amely enciklopédiaszerűen tárná fel például a varázslóképző iskola hátterét, alapításának körülményeit, a főbb szereplők részletes családfáját.
Az írónő a vasárnapi brit lap idézete szerint mindehhez azokat a felgyülemlett háttéranyagokat használná fel, amelyek eddig nem kerültek be a Potter-könyvekbe.

Hivatalosan az utolsó lesz a sorban a július 21-én megjelenő hetedik Harry Potter-kötet, de a példátlan népszerűségű varázslótanonc kitalálója állítólag fontolgatja egy „utolsó utáni" könyv megírását is, amely az általa teremtett misztikus világ „tudományos" összefoglalója lenne.
A Harry Potter-enciklopédia nagy valószínűséggel legalább olyan népszerű lesz, mint a július végére várt, 608 oldalas utolsó kötet, a Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter és a halálos szentek), pedig internetes előrendelésben már ebből is elkelt másfél millió példány.
Az enciklopédia értékesítéséből befolyó jövedelmeket J. K. Rowling jótékonysági célokra ajánlaná fel.

Ez nem okozna különösebb anyagi nehézségeket: Harry Potter „mamája", aki a ’90-es évek elején még heti 70 font állami segélyen tengődött kislányával egy edinburghi tanácsi szükséglakásban, 545 millió fontra (200 milliárd forintra) becsült vagyonával ma a leggazdagabb brit nő, jóval gazdagabb még II. Erzsébet királynőnél is.

Könyvei, amelyeket 66 nyelvre fordítottak le – köztük ógörögre is –, eddig 300 millió példányban keltek el. A 2003-ban megjelent ötödik epizódból, amely a Harry Potter és a Főnix rendje címet viselte, az első 24 órában 6,9 millió kötet fogyott, több, mint az ugyanakkor kiadott bombasikerből, A Da Vinci-kódból egy év alatt.

(MTI-Panoráma – Kertész Róbert, London)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A… Tovább olvasom