Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Pénzbüntetésre ítélték Kiss Ernőt

Hatóság félrevezetése és ittas vezetés miatt nem jogerősen 810 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornokot pénteken a Fővárosi Bíróság.

Az elsőfokú döntés szerint Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitányként 2007. november 23-án hajnalban a járművével ittasan belerohant a parkoló autókba a Petneházy utcában, majd távozott a helyszínről és felettesét úgy tájékoztatta, hogy az autója eltűnt, azt ellopták.

A Fővárosi Bíróság szerint Kiss Ernő vallomásai hiteltelenek, de a két bűncselekmény kis súlyú, ezért pénzbüntetés és a járművezetéstől való kétéves eltiltás elegendő szankció. Az ügyész indítványától eltérően a bíróság nem látta indokoltnak, hogy lefokozza a tábornokot.

Ezzel kapcsolatban a pénteki tárgyalás korábbi szakaszában Kiss Ernő elmondta, hogy a rendfokozat viselésétől nem jogerősen el van tiltva, de ez ügyben per van folyamatban. A dandártábornok szerint nem biztos, hogy a jelenlegi miniszter osztja elődje álláspontját ebben a kérdésben.
Az ügyben hivatali visszaélés miatt egy nyugdíjas rendőrtiszt öt hónap - két évre felfüggesztett - szabadságvesztést kapott, két rendőrjárőrt pedig próbára bocsátott a bíróság.

A másodrendű vádlott, jelenleg nyugdíjas rendőrtiszt, a XIII. kerületi rendőrkapitányság alosztályvezetője volt a vádbeli cselekmények idején. Őt hívta Kiss Ernő a baleset utáni percekben többször is, arról beszéltek telefonon, hogy kerülhetné el a tábornok a felelősségre vonást. Ennek érdekében beszélt aztán telefonon a rendőrtiszt a kapitányság más munkatársaival. A másodrendű vádlott telefonját azonban a hatóságok egy másik ügyben, hivatali vesztegetés miatt lehallgatták. Abban az ügyben nem történt felelősségre vonás, ám a lehallgatási jegyzőkönyvek a bíróság szerint felhasználhatóak voltak az egykori alosztályvezető ellen a jelen ügyben.

Kiss Ernő esetében ugyan erre nem volt lehetőség, de a bíróság hangsúlyozta: teljességgel életszerűtlen és valószerűtlen volt a tábornoknak az a védekezése, hogy bűnözői körök a lejáratása, az ellehetetlenítése érdekében egy alteregójával hajtatták végre a balesetet.

A szóbeli indoklás szerint az ügyben a lehallgatáson kívül rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok alapján is egyértelművé vált, hogy Kiss Ernő nem mond igazat arról, mi történt a vádbeli hajnalon. A két járőr, aki a baleset pillanataiban ért a helyszínre, a bíróság szerint "rossz időben volt rossz helyen" és azzal követett el bűncselekményt, hogy nem intézkedett. Őket a bíróság két év próbára bocsátotta, azaz egyelőre nem szabott ki büntetést, és ha a két év eredményesen letelik, akkor a járőröknek nem is kell szankcióra számítaniuk.

A bíróság Kiss Ernővel kapcsolatban megjegyezte, hogy "rendőrtábornok nem csinál ilyet", a két rendőrjárőrrel kapcsolatban pedig azt: "az interperszonális viszonyokban előfordul, hogy megtorpanunk". A leginkább elítélendőnek a másodrendű vádlott, alosztályvezető magatartását találta, aki hivatali helyzetével visszaélve "furcsa magától értetődőséggel próbált valakit kihúzni a bűncselekményből".

A vádlottak az eljárás során mindvégig következetesen tagadták bűnösségüket. Védőik az elsőfokú ítélet ellen felmentésért fellebbeztek, az ügyészség pedig súlyosításért, így másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd a büntetőper.

Olvasóink írták

 • 12. máris 2010. szeptember 14. 13:45
  „ANNYI MILLIÓRA KELLETT VOLNA BÜNTETNI, AHÁNY AUTÓT TÖNKRE TETT ! A MAGAS BEOSZTÁSÚAK, EZÉRT GONDOLJÁK,BÁRMIT MEGTEHETNEK !! MINDÍG KIMOSSÁK ŐKET !!”
 • 11. elihu 2010. június 07. 13:48
  „És mi van a sittel? Az ilyennek ott a helye.”
 • 10. sünci 2010. június 05. 16:09
  „Az ilyen itéleteket nem is kellene nyilvánosságra hozni,mert csak bosszantja a jónépet! Teljesen igazad van Jandex! Marad neki még bőven piára is.”
 • 9. Jandex 2010. június 05. 06:33
  „Ejnye-bejnye tábornok bácsi hát szabad ilyeneket csinálni?!
  810 e Huf az már majdnem a kétheti nyudíja!!!/A Bárándy többe fog kerülni,igaz megéri!/”
 • 8. napersze 2010. június 04. 23:29
  „810? röhej
  + fél év sitt oszt jóvan
  mikor lesz már rend?”
 • 7. Jandex 2010. június 04. 23:09
  „6. hozzászólás kresz75
  Ahogy mondod,a Bárándy alig bírta visszatartani a röhögését amikor nyilatkozott a Tv-seknek!”
 • 6. kresz75 2010. június 04. 22:18
  „Magyarországon csak azt ítélik el akinek nem telik jó ügyvédre.Ennyi!!”
 • 5. bakke 2010. június 04. 21:17
  „1. "A bíróság Kiss Ernővel kapcsolatban megjegyezte, hogy "rendőrtábornok nem csinál ilyet".
  2. "Az ügyész indítványától eltérően a bíróság nem látta indokoltnak, hogy lefokozza a tábornokot."
  <moderálva...>

  Ezért keverik Magyarországot a balkánnal, MINDIG mindent ki lehet magyarázni és el lehet sétálni .....”
 • 4. sorok_közt 2010. június 04. 21:06
  „Az ilyen alkoholista rohadékoknak milyen erkölcsi alapjuk van a búnüldözés szó használatára? Öné a pálya moderátor úr, de remélem előtte páran olvassák.”
 • 3. Árpád-házi 2010. június 04. 20:57
  „Döbbenet!”
 • 2. omm 2010. június 04. 20:32
  „Az összetört autók javítási költsége több lehetett..., de legalább továbbment az ügy másodfokra.”
 • 1. Jandex 2010. június 04. 18:25
  „Röhej!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukába szorult egy körözött férfi Siófokon

Kukába szorult egy férfi Siófokon; miután kiszabadították, kiderült: a rendőrség körözést adott ki… Tovább olvasom