Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Pénz, erkölcs, politika

Folytatás az 1. oldalról.

Barankovics István életútját a tegnapi győri emlékülésen Lan- czendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének elnöke, a rangos rendezvény szervezője ismertette. Sok más mellett elmondta, hogy Barankovics 29 évesen kezdte politikai pályáját, majd hamarosan a magyar kereszténydemokrácia meghatározó, szervező személyisége lett. A lét helyett a becsületet választotta. Száműzetésben halt meg. Földi maradványai évtizedekig egy New York-i temető jeltelen sírjában nyugodtak. Öt évvel ezelőtt exhumálták és szállították haza, temették újra a Kerepesi úti temető Nemzeti Panteonjában.
„ Barankovics hitvalló politikusként mindenkor a szociális értékrenden, a természetjogon alapuló kereszténydemokráciát képviselte. Figyelmeztetett: »A nyomor méltatlan az emberhez«” – emlékezett bevezetőjében Lanczendorfer Erzsébet.
Pápai Lajos győri megyés püspök az egyház szociális tanításáról, annak alapjáról, a politikához való viszonyáról, az ember méltóságáról beszélt. Hangsúlyozta: az egyház elutasít mindenféle diszkriminációt, kiáll a kitaszítottak, az emberi természetre alapozott jogok és kötelességek mellett és mindenféle politikától függetlenül kétezer éve Jézus Krisztust képviseli.
Barankovics István jó választ adott politikai hitvallásával a XX. század kérdéseire, hangsúlyozta előadásában Matolcsy György, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke. Majd kifejtette, hogy a politikában akkor valósul meg a keresztény értékrend, ha a haszon helyett az ember kerül a középpontba.
Véleménye szerint „nem lehet feladni az erkölcsöt a profit kedvéért, hiszen nem lehet hatékony az, ami erkölcstelen”.
Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke figyelmeztetett: annak felelősségét, hogy Magyarországon több millió ember él létminimum alatt, „nem lehet elbliccelni”. Megemlítette, hogy hazánkban lassan a dél-amerikai, piramisszerű társadalmi modell érvényesül: kevés milliárdos, tengernyi nyomorgó. Szerinte családbarát politikára van szükség, ahol a fiatalok mernek gyermeket vállalni, akik a nemzet jövőjét biztosítják.
Utolsó előadóként Orbán Viktor, a Fidesz – MPSZ elnöke lépett a mikrofonhoz. Az emlékülés mottójához igazodva hangsúlyozta: aki nyomorban él, az nemcsak anyagilag, hanem szellemileg is kiszolgáltatott, manipulálható, becsapható. Az ország helyzetére utalva kijelentette: a pénz legyőzte az igazságot. A fideszes politikus szerint az állampolgárok egyre jobban az ígéretek mögé látnak. Megcsappant a kormány, a baloldal hitele, mert hatalmi és nem erkölcsi alapokra építették fel politikájukat.
Orbán Viktor hangsúlyozta: hamarosan olyan körülmények közé kerül hazánk, olyan viszony alakul ki a kormány és a társadalom között, amelyről a jelenleg hatalmon lévőknek számot kell adni, „beismerő vallomást kell tenni”. Végül a pártelnök felelős gondolkodásra figyelmeztetett.

Politikus száműzetésben

Barankovics István (1906–1974), a Demokrata Néppárt egykori főtitkára akkor kényszerült száműzetésbe, mikor attól tartott, hogy a kommunista hatalom fel akarja használni a Mindszenty-perben. Pártja 1947-ben a „kék cédulás” választási csalás ellenére a második legtöbb szavazatot nyerte. Programjában az emberi jogok védelme, a vallásszabadság biztosítása, a szociális, gazdasági és politikai demokrácia követelménye kapott hangsúlyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már gyűlnek a térségfejlesztési ötletek

Folyamatosan érkeznek az érdeklődők lapunk és a Life III. konzorcium által meghirdetett… Tovább olvasom