Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Péntektől lehet pályázni a nyílászárók cseréjére

Péntektől lehet beadni a pályázatokat a lakossági energiamegtakarítási tenderre, amelyre összesen 880 millió forint áll rendelkezésre. További 183 millió forintot biztosítanak a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célzó beruházások megsegítésére.
A lakosság körében vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb pályázati rendszer a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) volt az elmúlt évek folyamán, így nem meglepő az a szakértői feltételezés, hogy a mától, az Energiaközpont Kht.-hez újra benyújtható nyílászárócsere-pályázatok keretösszege gyorsan kimerül.

A NEP 2006/1-es kódszámon összesen 880 millió forint áll rendelkezésre a lakossági energia-megtakarítási tenderre, ezzel becslések szerint mintegy 3300 lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A támogatásért a hagyományos technológiával épült lakások magyar állampolgárságú tulajdonosai pályázhatnak, emellett a lakásszövetkezetek és a társasházi közösségek is indulhatnak.

Pályázni a lakóépületek, a nyílászárók utólagos hőszigetelésére, vagy az utóbbiak cseréjére lehet; egyedi tulajdonosként legfeljebb 300 ezer forintot kaphat az a nyertes, aki a fentiekből legalább egyet megpályázik (600 ezer forintot, ha többre). Társasházak és szövetkezetek esetében a támogatás lakásonként legfeljebb 200 ezer forint, több cél megvalósításakor 400 ezer forint lehet. Összességében a teljes támogatás nem haladhatja meg a költségek harmadát.

A másik pályázati elem a NEP 2006/2 kódszámú, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célozza. A keretösszeg 183 millió forint, amiből nagyjából 500 pályázat támogatható. Itt csak magánszemélyek pályázhatnak, maximum 300 ezer, illetve több fejlesztés esetén 600 ezer forintra. (Ezekben az esetekben sem lehet több a támogatás a teljes beruházási költség harmadánál.)

A NEP-es tenderek népszerűsége az elmúlt évek folyamán egyre nőtt, ám a kiosztható keretösszeg, valamint a pályázatok mennyisége egyre fogyott. Három évvel ezelőtt NEP 2003/1-től NEP 2003/7-ig voltak tenderek összesen 3,8 milliárd forint értékben, sőt 2002-ben 4,3 milliárd forintot osztott szét a gazdasági tárca. Két évvel ezelőtt pedig 2,1 milliárd forintot hírdettek meg annyira sikeresen, hogy már nyáron kiürült a kassza. A 2005-ös költségvetésben már csak 520 millió forint akadt e célra, új pályázatot ekkor már nem fogadtak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztattuk Cserényiné Nemes Erzsébetet

A külső és belső harmóniájának egységét és az egészséget a szépség egyik fő forrásának tartja… Tovább olvasom