Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Pénteken lejár az egyetemi, főiskolai jelentkezés határideje

Péntek éjfélig lehet jelentkezést beadni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, egy felvételiző legfeljebb ötöt jelölhet meg közülük.
Péntek éjfélig lehet jelentkezést beadni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, egy felvételiző legfeljebb ötöt jelölhet meg közülük.

A szeptemberben induló képzések listája és a jelentkezés tudnivalói a hivatalos kiegészítéssel együtt megtalálhatók a www.felvi.hu honlapon elérhető Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban. Fontos, hogy a felvételizők még a jelentkezés benyújtása előtt olvassák át az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és az egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat.

Jelentkezni a www.felvi.hu honlap e-felvételi rendszerén keresztül lehet, így egyszerűen és gyorsan adható be a jelentkezés, a csatolandó dokumentumok beérkezése biztosabb, a hibázási lehetőség pedig minimális, mivel nem lehet nem létező szakot megjelölni, illetve a rendszer szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. A végleges jelentkezéseket legkésőbb ma kell rögzíteni, majd március 11-éig hitelesíteni.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, azok a papíralapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a kormányhivataloknál (ezek elérhetőségei megtalálhatók a www.felvi.hu-n), ott azonban érdemes előzőleg telefonon érdeklődni a jelentkezési lapok átvételének módjáról.

Egy felvételiző legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.

A felvételi eljárás alapdíja 9000 forint, ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A lehetséges további két hely megjelöléséért egyenként 2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

A minimális pontszámnál magasabb ponthatár kizárólag azokon a képzéseken alakulhat ki, ahol a felsőoktatási intézmény által felvehetőnél többen jelentkeznek, ezért a jelentkezők között eredményük, elért pontszámuk alapján rangsorolni kell.

A 2013-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során az kerülhet be egyetemre, főiskolára, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre március 1-jéig (azaz ma éjfélig), befizette a felvételi eljárási díjat, megfelelő végzettsége van (pl. alapképzés, osztatlan mesterképzés, felsőoktatási szakképzés esetében legalább érettségi). Feltétel továbbá, hogy alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma elérje a jogszabályban meghatározott minimumot, a 240-et, felsőoktatási szakképzésben a 200 pontot, mesterképzésen az 50 pontot, néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében pedig ennél magasabb pontszámot.

Az is bekerülhet, aki jelentkezési helyeinek egyikén eléri az intézményi kapacitások alapján - várhatóan 2013. július 24-én - megállapítandó ponthatárt, továbbá aki megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (például egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

A pontszámítás az alapképzéseken, az osztatlan képzéseken és a felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és az érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek. A pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontban, a meghirdetett képzések mellett.

Olvasóink írták

  • 3. Mankapunka 2013. március 01. 17:36
    „Jól van na Dani, szerinted a 8 általánosa mellöl ilyet honnan tudna?”
  • 2. Dani0205 2013. március 01. 09:54
    „? ezt úgy mondod mintha eddig nem kellett volna fizetni érte!”
  • 1. zoltania2 2013. március 01. 08:51
    „Orbán féle oktatáspolitika 9000-ért kitölthetsz egy jelentkezési lapot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónap múlva lesz riválisa a Magyar Postának

Hiánypótlást kért az NMHH a könnyű levelek piacára belépni szándékozó osztrák posta magyarországi leányvállalatától. Tovább olvasom