Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Péntek estig 682 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok

A Nemzeti Választási Bizottság a jelölteken túl már hat országos listát is nyilvántartásba vett.
A választási bizottságok a Fidesz-KDNP és az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség jelöltjei közül 106-106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy az összes választókerületben indul kormánypárti jelölt és a baloldali összefogás jelöltje.

A Jobbiknak 104, az LMP-nek 59, a Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 34, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 30, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 26, a Magyar Munkáspártnak 25, az Új Magyarország Pártnak 21hivatalos jelöltje van.

A Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 19, a Magyarországi Cigánypártnak 18, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártnak 17, a Seres Mária Szövetségeseinek 15, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 14, az Új Dimenzió Pártnak 13, a Magyar Cselekvő Pártnak 11 hivatalos jelöltje van.

Hat-hat hivatalos jelöltje van az Aquila Pártnak, az Együtt 2014 Pártnak és a Zöldek Pártjának, öt-öt hivatalos jelöltje van az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak és a Kisgazdapárt-Magyar Igazság és Élet Pártjának.

Négy hivatalos jelöltje van az Összefogás Pártnak, 3-3 a Magyar Gazdaság Pártnak, az Elégedetlenek Pártjának és a Szociáldemokrata Pártnak, 2-2 az MCF Roma Összefogás Pártnak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, a Szabad Magyarok Pártjának és a Negyedik Köztársaság Pártnak. Egy-egy hivatalos jelöltje van a Társadalmi Béke Pártnak, a Nemzeti Forradalmi Pártnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldalnak, a Magyar Demokratikus Uniónak, a Magyar Keresztény Szociális Uniónak, a Szabad Választók Pártjának és a Szövetségben-Együtt Magyarországértnak.

Ezenkívül a választási bizottságok nyolc független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Péntek estig 991 jelöltet jelentettek be, köztük van a már nyilvántartásba vett 682 jelölt, a többiekről a bizottságok még nem döntöttek.

Az egyéni választókerületekben azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 500 érvényes ajánlást, a jelölteket az összegyűjtött ajánlásokkal március 3-án 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságoknál. Az NVB péntek estig hat országos listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, a MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáját, továbbá az Országos Lengyel Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Országos Ruszin Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat nemzetiségi listáját.

Már benyújtotta országos listáját a Jobbik, az LMP és az Országos Örmény Önkormányzat, de ezekről a listákról még nem döntött az NVB.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata országos listájának nyilvántartásba vételét az NVB csütörtöki ülésén elutasította, mert a listán szereplő három jelölt közül egynek nincs passzív választójoga a nemzetiségi választásra, azaz nem választható. A nemzetiségi nyilvántartásba vételre benyújtott kérelemben külön fel kell tüntetni, hogy az országgyűlési választáson nemzetiségiként kíván részt venni a kérelmező, ebben az esetben ez nem történt meg, ezért nem is lehet rá szavazni a nemzetiségi választáson.

Mivel a román nemzetiségi listán így csak ketten maradtak, az NVB a listát nem fogadhatta el, hiszen a törvény legalább három jelöltet határoz meg a listaállítás feltételeként.

Az országos listák bejelentésének határideje március 4., 16 óra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy családi ház

Az épület teljes terjedelmében ég, hárman súlyosan megsérültek. Egyelőre nem tudják, mi okozta a… Tovább olvasom