Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Pengeélen táncol a költségvetés

A magyar gazdaság azzal küzd, hogy megtalálja azokat a külföldi forrásokat, amelyek hosszú távon finanszírozzák az államadósságot, mert a többi eladósodott országgal egyre erősödik a harc a befektetőkért, amiben a sor végén álló országoknak egyre kisebbek az esélyeik - áll a Buda-Cash Brókerház szerdán ismertetett elemzésében.

A brókerek szerint az államháztartás hiánya idén a tervezettnek akár duplája is lehet, aminek következtében a kiadások drasztikus megszorítása elkerülhetetlen.

A forint elmúlt időszakban bekövetkezett gyengülése mögött a globális hatások mellett az évek óta növekvő államháztartási hiány és a gyarapodó államadósság áll - állítják a Buda-Cash szakemberei. Mindezt tetézi, hogy a magyar adósság finanszírozására mind kevésbé hajlandók a külföldi befektetők. Az idei költségvetésben több olyan bevételi tétel van (társasági adó, szja), amelyek terv szerinti teljesülése nem valószínű, mert a recesszió miatt drámaian csökken a cégek nyereségtermelő képessége - állítják a brókerek. Szerintük az elmaradó bevételek elérhetik a 300-400 milliárd forintot. A kiadási oldalon viszont 100-200 milliárdos túllépéssel kell számolni a növekvő adósságszolgálat és a szociális támogatások miatt. Mindezek együttesen a tervezettnél akár kétszer nagyobb bőven 5 százalék feletti GDP-arányos hiányt eredményezhet. Kivéve, ha drasztikus hiánycsökkentő lépéseket nem tesz az állam, aminek egyelőre nincs jele - mondják a Buda-Cashben.

A brókerek szerint a Magyar Nemzeti Banknak kevés eszköze van a forint árfolyamának védelme érdekében. Óvnak a nyílt piaci beavatkozástól - amikor a devizatartalék terhére forintot vásárolnak -, mert ennek hatása általában csekély és rövid ideig tart. Ugyanez vonatkozik az alapkamat emelésére is. Pénzbőség idején a magas kamat vonzó, pénzszűke esetén - mint most is - ez hirtelen megszűnik.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. március 18. 16:03
    „már mindenki a harangot húzza de ez önmagában kevés, mert kormányunk nem csak buta de süket is.
    Fletó meg vette koldus kalapját azt nyakába szette megint Európát. Vagy már ez menekülés lenne?
    De jó lenne ha nem merne hazajönni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megverték, összerúgták, mert árulkodott az általános iskolás

Erőszakkal vette el három általános iskolás gyerek egy diáktársuk MP4-as lejátszóját, majd miután a… Tovább olvasom