Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Példátlan turisztikai kampányt indított Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia példátlan kampányt kezdett annak érdekében, hogy felkeltse a nem muzulmán turisták érdeklődését: még "éjszakai élet" bemutatását is ígéri az ultrakonzervatív, szigorú alkoholtilalmat érvényesítő, a nyilvános helyeken a férfiakat és nőket lehetőleg elkülönítő monarchia illetékese.
Az Öböl-országok turisztikai nagyhatalmának számító Dubajban rendezett idegenforgalmi szalon alkalmából maga Szultan bin Szalman herceg, a szaúd-arábiai turisztikai hatóság vezetője jelentette ki: "Olyan élményt kínálunk, amely vendégeink szívére és szellemére egyaránt hatással lesz... és még éjszakai életet is."

"Semmit nem akarunk elrejteni, megnyitjuk a kapukat, hogy az egész világ láthassa királyság életét" - fejtette ki a herceg, hozzátéve persze, hogy éjszakai életen nem annak nyugati formáit kell érteni, hanem olyan tevékenységeket, amelyek családi keretben zajlanak. A szaúdiak kedvelik például az éjszakai piknikeket, amelyek során vízipipát szívnak és bőségesen kortyolgatják a keserű kávét és a teát.

A turizmus fellendítése érdekében Szaúd-Arábia, amely elsősorban a két muzulmán szent városába, Mekkába és Medinába irányuló zarándoklatokról híres, de jelentős régészeti nevezetességekkel is rendelkezik, megkönnyíti a vízumkiadást: ezeket a turisztikai hatóság által kijelölt utazási irodákon keresztül lehet majd beszerezni. Szultan herceg kijelentette, hogy a vízumkéréseket 24 óra alatt fogják teljesíteni - ez rekord lenne Szaúd-Arábiában, ahol egy egyszerű látogató vízum megszerzése akár hónapokba is került, ha egyáltalán megadták. Igaz, vízumra a jövőben sem számíthat akárki.

A herceg világosan leszögezte, hogy "első osztályú", "igazi" turistákról lehet csak szó, akik "megfizetik a felajánlott idegenforgalmi szolgáltatások árát". Hozzáfűzte, hogy nem a muzulmán zarándokokra utalt, hiszen azok milliói rendszeresen részt vesznek a hagyományos Omra és Hadzs zarándoklatokon.

Hozzátette azonban, hogy a királyság által figyelembe vett turisták 70 százaléka "a hagyományos kultúrára" alapozott turizmust igényel, ezért új helyeket tesznek majd hozzáférhetővé, például hagyományos építésű falvakat, amelyeket restaurálnak vagy éppen újonnan húznak fel, látogathatóvá teszik a történelmi helyszíneket és a természeti szépségeket. Szaúd-Arábia vörös-tengeri partjai a mélytengeri búvárkodás számára rendelkezésre álló legszebb térségek közé számítanak, az ország délkeleti részén található Rab-el-Háli sivatag pedig a terepjárók szerelmeseinek paradicsomává válhat - fűzte hozzá a herceg.

Az AFP tudósításában megjegyzi, Szaúd-Arábia nemzetközi megítélését beárnyékolja, hogy az országban továbbra is a szigorú, középkori Saría muzulmán törvényhozását alkalmazza, s hogy számos szaúdi játszik szerepet a nemzetközi terrorizmusban - élükön Oszama bin Ladennel, a szeptember 11-i merényletek kitervelőjével, illetve azok több végrehajtójával. Hozzáfűzi azonban, hogy ugyanakkor az ország, amely decemberben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, átalakulóban van és fiatalságát áthatja a vágy, hogy kivegye a részét a globalizáció játékából.

Szultan herceg becslése szerint az ország a zarándokok milliói mellett a következő évtized végére már évi másfél millió turistát vonzhat, bár "szelektív" módon. A turizmus 2020-ra az ország GDP-jének 18 százalékát szolgáltathatja, hozzájárulva ahhoz, hogy a kőolaj-exporttól (ebben Szaúd-Arábia világelső) való egyoldalú függés helyébe, amely ma még jellemző, a bevételek diverzifikálódása lépjen.

E cél érdekében az ország több milliárd dollár értékű befektetéseket tervez és arra készül, hogy megszüntesse a nemzeti légi társaság kizárólagosságát a belső vonalakon. A turizmus fejlesztése azonban a biztonsági helyzet alakulásától is függ, az ország könyörtelen háborúban áll 2003 óta az Al Kaida terroristáival, akik több gyilkos merényletet szerveztek területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derült égből villámcsapás

Főrendező, alrendező, kisegítő, berendező, látványtervező, kirakatrendező, operatőrök, segéd- és… Tovább olvasom