Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Példaértékű programok, befogadó közösségek

A roma integráció nem illúzió: megfelelő eszközökkel és helyes hozzáállással sokat lehet tenni az érdekében – derült ki a Csak együtt sikerülhet! elnevezésű, nemrég tartott rendezvényen.

A szakemberek szerint elsősorban az oktatás, a foglalkoztatás és a vállalkozásfejlesztés területén érdemes a megoldást keresni. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán rendezett fórum a roma integrációval kapcsolatos programok megvalósítása során keletkezett tapasztalatok cseréjét és a kidolgozott, működő módszerek elterjesztését célozta. Az előadók egyöntetű meggyőződése szerint a 6–800 ezer közé tehető magyarországi roma kisebbség beilleszkedése nem ábránd, hanem tudatos lépéseket feltételező társadalmi szükségszerűség.

Az ÚMVP Irányító Hatóság megbízásából a Szonda Ipsos által végzett, 7030 fő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a 10 ezer fő alatti települések 86 százalékában élnek romák. A megkérdezettek 43 százaléka békés együttélésről számolt be, 45 százalék említett ritka, de nem túlzottan zavaró konfliktusokat, 11 százalék érzékel komoly problémákat. A közeg sok helyütt rendkívül elutasító a romákkal szemben, akik – hiába minden igyekezet – önerőből, külső segítség nélkül nehezen képesek előrelépni.

Négy megye szomszédos helyi vidékfejlesztési irodái (HVI) és többcélú kistérségi társulásai között az elmúlt másfél-két esztendőben visszatérően felvetődött, miként lehetne megfoghatóbbá tenni az együttműködést – magyarázta dr. Eperjesi Tamás, a hatvani HVI vezetője. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) lehetőségei, a térségi LEADER-stratégiák megalkotásának folyamata ébresztette rá az egymással gyakori párbeszédet folytató szervezeteket arra, hogy a romák helyzetének javítása, a hatékonyabb integráció érdekében indított projektekről is kicseréljék tapasztalataikat.

– Mára elindultak olyan fejlesztések, amelyek bizonyíthatóan hozzájárultak ahhoz, hogy egy kisebb közösségben a romák megtalálják a helyüket, és sikerült elérni, hogy mindenfajta elkülönülés nélkül, a társadalom szerves részeként vegyenek részt a mindennapokban – emelte ki. A csereháti foglalkoztatási program vagy Tarnabod ˝Befogadó falu˝ programjának megoldásai éppúgy megvalósíthatók más térségekben, ahogy az igrici kertészeti együttműködés és a Nógrád megyei közösségfejlesztés.

Az oktatás, a foglalkoztatás és a vállalkozásfejlesztés terén van tennivaló elsősorban. Leggyakrabban az állásszerzés okoz problémát, amelynek egyik fő oka a megfelelő képzettség hiánya. A tanulás ösztönzése, a munkaerő-piaci igényekre választ adó képzések indítása az egyik alapvető irány – erre kell forrásokat találni. Nem szabad megfeledkezni a közösségfejlesztésről sem, hiszen az integrációs programok ott lehetnek valóban sikeresek, ahol befogadó közegben tudják azokat megvalósítani.

Legalább ennyire fontos, hogy a helyi igények számbavétele előzze meg egy-egy helyszínen a cselekvést, hiszen az elvárásokhoz, elképzelésekhez igazodva lehet a legbiztosabban célba érni – hangsúlyozta Puporka Józsefné, a Zagyvaság LEADER Helyi Akciócsoport alelnöke, a boldogi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Nem vezet sok jóra, ha kívülről határozzák meg a fejlődés irányát, külső szemmel akarják levezényelni a projekteket. A siker szempontjából nem számít, hogy egy adott lakóhelyen milyen a romák aránya: magas és alacsony hányad esetében egyaránt megteremtődnek az együttélés feltételei, ha a helyiek közösen találják ki a programot és a közösség legaktívabbjai koordinálják azt.

ÚMVP Irányító Hatósága
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a mohácsi pár három feltételezett gyilkosa

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság azt a három német állampolgárt… Tovább olvasom