Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Pékek pácban: 76 milliós büntetés - Megyei cégek érintettek

Összesen 76,6 millió forint bírságot kell megfizetni kartellezés miatt tizenhat sütőipari vállalkozásnak és a Magyar Pékszövetségnek. Több megyei pékség is érintett.

A GVH az érdekképviseletet 5 millió forintra büntette, és az eljárás alá volt 23 vállalkozásból 16 kapott versenybírságot, mert a hivatal szerint összehangolták a 2006 augusztusi és a 2007 februári áremeléseket -  közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmarasztaló határozatot pénteken az MTI-vel.

A versenyhivatal az áremeléseket vizsgálva megállapította, hogy a Magyar Pékszövetség 2005 novemberében a honlapján, és a 2006 márciusában tartott regionális ülésein áremelésre hívta fel tagjait, és felszólította az ott jelenlévőket, hogy "kommunikáljanak" egymással.

Illusztráció
Illusztráció


A GVH szerint a szövetség megnyilvánulásainak egyetlen célja volt: a sütőipari termékek árának emelése, és elősegítette az egyébként egymással versengő vállalkozások piaci magatartásának koordinálását. Ennek eredményeként egyes sütőipari vállalkozások körében gyakorlattá vált a rendszeres információcsere. Azzal, hogy a cégek bizalmas, üzleti titoknak minősülő információkat osztottak meg egymással, összehangolták piaci magatartásukat, amelyet a versenytörvény tilt.
A versenyhivatal emlékeztetett arra, hogy a magyar sütőiparban körülbelül 1300 vállalkozás tevékenykedik. Ezen kívül több kereskedelmi lánc - Tesco, Metro, Cora, Auchan - is rendelkezik saját pékséggel. A láncok a piac 15-16 százalékát birtokolják. A sütőipari termékek 55-60 százalékát kereskedelmi láncokban, 15-25 százalékát önálló kiskereskedelmi boltokban, 12-15 százalékát szaküzletben, 8-10 százalékát közintézményeknek értékesítik.

A sütőipari áremeléseket nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e azokat a kereskedelmi láncokkal elfogadtatni. Lényeges a sütőipari vállalkozások szempontjából, hogy több beszállító is áremelést jelentsen be; volt rá ugyanis példa, hogy egy kereskedelmi lánc azzal utasított el áremelést, hogy kevés beszállítója jelezte áremelési szándékát, ugyanakkor egyetlen kereskedő sem szeretne elsőként árat emelni.

A Pékszövetség ötmillió bírsága mellett a következő vállalkozásoknak kell büntetést fizetniük (zárójelben az összeg millió forintban): ALBA-KENYÉR Sütőipari Zrt. (3,6), BÁCSKA Sütő- és Édesipari Kft. (1,8), Ceres Sütőipari Zrt. (7,2), Delta Pékség Sütőipari és Kereskedelmi Kft. (3,6), Európa-Pék Export, Import Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2,0), Ferrosüt Sütő- és Édesipari Kft. (8,0), Jász-Sütőház Kft. (4,0), Karamell-Ingatlan Ingatlanüzemeltető Zrt. (2,0), Kurdi Family Pék Kft. (2,0), Lővér Sütő Zrt. (3,6), Pannon Sütőipari Zrt. (7,2), Szolnoki Sütőipari Zrt. (10), Tatabányai Sütőipari Kft. (3,6), Univer Coop Zrt. (4,0), Zalaco Zrt. (8,0), Zsemle í93 Kft. (1,0).

A GVH közölte, hogy a szintén eljárás alá vont Pan Hungary Kft., Anker Hungária Sütőipari és Kereskedelmi Kft., Baranyasüt Baranya Megyei Sütőipari Zrt., Kanizsa Pékség Zrt., Norpan Kft., valamint Pécsi Sütőipari Zrt. esetében a hivatal nem állapított meg törvénysértést. A Karamell Kft. esetében tévesen indított vizsgálat miatt megszüntették az eljárást.

Olvasóink írták

 • 7. nasi12 2009. június 05. 22:36
  „Az ellenőrzésen átesett sütödék között egy sincs külföldi, (pl. Franciapékség) és egy sincs hiper, szuperes.
  Arra is gondolni kellene, hogy az állambácsi minden kenyér felénél is többet kivesz a kezünkből, tehát kifizetünk egy db kétkilós kenyeret, és csak egy kilósat vihetek haza. (ÁFA, adók, stb)
  Mikor a szupermarketek kartelleztek, bezzeg a kutya sem szólt nekik, hiszen az igazgatótanácsban ott csücsültek hős vezéreink emberei!
  Ha a kenyér ehető, friss, és nincs tele adalékokkal (fujatószerekkel) akkor annak sokan szivesen megfizetnék az árát, ám ha ügyeskedni kell a péknek, és olcsó takarmánybúzából kell sütniük sok-sok feljavító, és adalékanyaggal, majd az ebből készült kenyeret fél nap múlva már kilehet dobni, hát én inkább a minőséget választanám.”
 • 6. Primax 2009. június 05. 19:53
  „13.István #5-nek :
  Ez a : " ...nép meg éhen döglik " nem igaz.”
 • 5. 13.István 2009. június 05. 18:11
  „Még most mennyibe kerül 1000 kg Búza mennyibe kerűl 1000 kg kenyér.
  A búza árát nézni a tőzsdén a kenyérét a boltban. Mindenki rájön megint
  a három mobilt üzemeltetők veszik le sápot Azok akinek semmi kockázata
  a mezőgazdasághoz a termeléshez CSAK kerskednek és helikopterrel járnak
  és évente háromszor mennek nyaralni, telelni a nép meg éhen döglik!!!”
 • 4. xo16zy 2009. június 05. 17:16
  „..és még mennyi hasonló hasonló dolog kiderülne, ha a GVH kicsit jobban körbenézne (pl. a pártközeli cégek háza táján is).”
 • 3. miracle 2009. június 05. 17:16
  „Így drága a liszt, úgy sok az áfa, közben meg szopatjuk a fogyasztót, mi?”
 • 2. Primax 2009. június 05. 16:10
  „Nocsak...”
 • 1. akinemfél 2009. június 05. 15:54
  „Mert másképp nem komunikálnának egymással és nem tudnák meg egymás árait... A nagyhalak meg rohognek.
  Az adofizetok pénzén fenntartanak egy a kicsiket sulyto a nagyokkal szemben elnézo versenyhivatalt ? Nagyon úgy tunik ebbol a cikkbol. A nagyok ugye nem nézték meg a kicsik árait,kedves versenyhivatal ? Ok nem kapnak buntetést ? Igy lesz tisztességes verseny a piacon ? Valaki elmagyarázná ezt a kedves versenyhivataltol ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adó: Vagyonadó vagy egészségügyi hozzájárulás?

Csak akkor szünteti meg a kormány jövőre a tételes egészségügyi hozzájárulást, ha lesz vagyonadó -… Tovább olvasom