Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Pékek, cukrászok, húsosok szintvizsgája

Nemcsak a diákok, oktatóik is vizsgáztak a minap a győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakiskolában, ahol a leendő hentesek mellett a pékek is számot adtak tudásukról. A szakmain túl elméleti felkészülésüket is mérte a vizsgabizottság, így az idén szakmunkásvizsgára jelentkezők lemérhették: melyik tárgyra és mennyire kell ráerősíteniük.
Vizsgadrukk, elegáns, az alkalomhoz illő öltözet és számos, igazán jól hasznosítható tapasztalat jellemezte a húsosok és a pékek szintvizsgáját. A közel ötven végzős látható komolysággal, folyamatosan épülő vizsgakultúrával vette az akadályokat: tételt húztak, a tanultakról beszámoltak. Míg a „vallatóteremben” nagy valószínűséggel megállt a levegő, a folyosón a fiatalokkal már oldottabb hangulatban beszélgettünk.
– Édesapám is ezen a szakon végzett, úgy vélem, a pékeké keresett szakma, hiszen enni mindig fognak az emberek – vélekedett reálisan a hanságligeti Jójárt János. Ifjú Szilárd szintén a családban kapott kedvet ehhez a munkához, hisz a nagybátyja is pék, az Ifjú Pékséget pedig már nem csak Öttevényen jegyzik. Danyi Zsoltot a szakmai versenyeken való részvétel inspirálja a minél alaposabb tudás megszerzésére, nem véletlen hát, hogy ő és Ifjú Szilárd képviseli megyénk leendő pékjeit az idei Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, amelynek Miskolc ad otthont. Bobály Gabriella megsúgta, a gépműszertanvizsgája nem éppen kiválóra sikeredett, de legalább tudja: ezt tanév végéig muszáj bebiflázni. Egy magára valamit is adó péknek (legyen fiú vagy lány) igenis tisztában kell lenni a folyamatban részt vevő gépek működésével (is).
Ladocsi Flórián igazgató nemcsak a tudás ellenőrzését, hanem annak folyamatos épülését is fontosnak tartja. A Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakiskolában nem először tartottak hasonló szintfelmérést a tanulóknak.
– A képzőüzemek különböző gyakorlati ismereteket nyújtanak a diákjainknak, ennek megfelelően a tudásukat egy szintre igyekszünk hozni – szólt az igazgató magyarázata. – A szintvizsga összetett ismeretet követel, és hisszük, hogy ez összhangba kerül a munkahelyek igényeivel.
A Veresben nyolc szakon összesen 524 diák tanul. Az itt oktatók vallják: a tudás begyakorlási ideje, terepe változik, s ehhez nekik is alkalmazkodni kell. A széles skálájú, több szinten alkalmazható ismeret előbb-utóbb minősíti az adott intézményt, s ez a frissen elhelyezkedő fiataloknak is jó ajánlólevél lehet.
– Telített az iskolánk, a jó szakemberek iránt ma is kiemelt az érdeklődés – állítja Ladocsi Flórián. – A korszerűsítést szem előtt tartva a pék- és cukrászszakmát együtt oktatjuk, csakúgy, mint a dísznövénykertészekét és a virágkötőkét. Ez a már végzettek elhelyezkedési biztonságát erősíti, s a mai érzékeny piachoz nekünk is alkalmazkodni kell.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom