Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Pedagógus béremelés: máshogy látja a szakszervezet és az Emmi

A köznevelési államtitkárság szerint a kormány intézkedéseinek köszönhetően a pedagógusok előmeneteli rendszere átláthatóvá, kiszámíthatóvá és egységessé vált.
A köznevelési államtitkárság szerint a kormány intézkedéseinek köszönhetően a pedagógusok előmeneteli rendszere átláthatóvá, kiszámíthatóvá és egységessé vált, bérük jelentősen nő. Ezt az Emberi Erőforrások minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi bejelentésére reagálva hétfőn az MTI-vel.

A PDSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy sztrájk előkészítéséről döntött, és tárgyalóasztalhoz hívja az emberi erőforrások miniszterét a pedagógus-életpályamodell bevezetésének "égisze alatt folyó (...) óriási felfordulás" miatt. Az érdekképviselet hangsúlyozta, választmányuk a "mindenhonnan érkező panaszáradat hatására" határozott a sztrájk előkészítéséről. A PDSZ szerint ugyanis a pedagógusok új típusú munkaidő-számítása minden észérvet figyelmen kívül hagy, továbbá értelmetlen és elviselhetetlen mértékben növeli a munkaterheket.

Az államtitkárság hétfői közleményében hangsúlyozta, a PDSZ azután jelentette be az újabb munkabeszüntetésre vonatkozó felhívását a tanárok munkaterheinek növekedése miatt, hogy szeptember 1-jétől 160 ezer pedagógusnak növekszik átlagosan 34 százalékkal, vagyis mintegy 35-80 ezer forinttal a jövedelme. Az Emmi államtitkársága felidézte, hogy a PDSZ nem vett részt abban a több hónapig tartó közös munkában, amelynek eredményeképp a kormányzattal a pedagógus előmeneteli rendszerről tárgyalást folytató reprezentatív képviseletek aláírták a megállapodást. Ezzel szemben többször is munkabeszüntetéssel fenyegetőzött.

Az államtitkárság azt írta, tárgyalásokra továbbra is mindig készen állva, tudomásul veszik a sztrájkra készülődést, attól függetlenül, hogy hasonló bérnövekedést egyetlen területen sem értek el a korábbi kormányok, és Európa nem egy válságtól sújtott országában csökkenek a bérek a közszférában.

Olvasóink írták

 • 13. RickCartman 2013. szeptember 24. 22:55
  „Ezt a bérnövekedést már régen elvitte minden termék áfá-jának emelése, a tranzakciós adó, a kenyér árának, az utazási költségeknek, a gyerek menzai étkezési díjának a növekedése, az egyetemista gyerek tandíja, és sok egyéb tétel, az elmúlt évek sunyi ár- és adóemelései. Még a dohányosokat sújtó mutyista árrésnövelés, és a gépkocsik üzemanyaga jövedéki adójának emelése is ide tartozik. Megfizették ezt a bérnövekedést előre, sokszorosan.”
 • 12. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 24. 22:15
  „9. dödike 2013.09.24. 08:30 "Amúgy meg van rendes ember meg pedagógus."
  Az nem világos számomra,hogy a pedagógus a rendes ember felsőfoka a nyelvtani szabályokat figyelemben véve ?
  Vagy a pedagógus fogalmilag a rendes ember alá van helyezve ?
  Mert az utóbbi eset az igaz,miért nem a rendes emberek végeznek pedagógiai munkát ?
  Az ötvenes években nagyon sok rendes ember került Párt feladatként ,minden nemű végzettség nélkül komoly beosztásban/suszter gyárigazgató/,gondolom meg birkózna most is a kapott feladattal a sok "rendes ember" !”
 • 11. Tmoha 2013. szeptember 24. 12:35
  „Jó lenne, ha valaki elmondaná, hogy eddig mennyit dolgozott, mennyi bérért, most mennyit dolgozik és mennyi fizetésért! Az elvonásokat lehetne sorolni, amit nem kompenzál az emelésnek titulált valami. Ráadásul utazni kell településről településre, más tankönyvek, más óraszámok, más haladási idő a tanulásban, más "gyerekanyag", ebédelés pedig este otthon, ha még van erő...”
 • 10. statisztikaihivatal 2013. szeptember 24. 11:51
  „8. kivagyokén 2013.09.23. 22:48

  "Egyre kevesebb TANÁR lesz, a gyerekek pedig egyre kevésbé lesznek műveltek"
  de hát nem pont ez a célja a fidesznek?
  Birkákon könnyebb uralkodni.”
 • 9. dödike 2013. szeptember 24. 08:30
  „Van jobbos és balos pedagógus ismerősöm.Mindegyik másként magyarázza a fizetésemelést,gyakorlatilag mindegyik majdnem ugyanannyit keres mint előtte csak pótlékok nélkül.Arról viszont nem beszél <moderálva> hogy a nem pedagógusoktól, akik az iskolákban dolgoznak és a pedagógusok béreit besorolásaikat és egyéb gazdasági munkákat végeznek,némelyek minimálbérért,azoktól mindent elvettek/kaffeteria,ruhapénz stb/.Háromszorosára nőtt a munkájuk egy ember akár öt iskola bérelszámolását csinálja és reggel 7-től este 8-ig futkározik az iskolák között csak hogy a Klebensbergben elmondhassák hogy minden oké.Sajnos nekik nincs olyan képviseletük aki kiállna értük.Amúgy meg van rendes ember meg pedagógus.”
 • 8. kivagyokén 2013. szeptember 23. 22:48
  „Ez a kész átverés show. Az ALAPBÉR ugyan növekszik, de ami eddig plussz munkaként végeztek ÉS FIZETNI KELLETT ÉRTE az most ingyenesen KÖTELEZŐ Összességében kevesebbert visz haza az ember. Ez annak jó, aki eddig is úgy állt oda, hogy legalább 3 másik kolléga is odaférjen. Aki meg húzott, vagy magától vagy azért mert megtalálták az így járt.

  Egyébként pedig ezzel elérik, hogy mindenki megpróbál amennyire lehet "lógni" hogy a kesett pénzt valahogy bepótólja, hiszen a rezsicsökkentés csak töredéke az így bukott pénznek. Egyre kevesebb TANÁR lesz, a gyerekek pedig egyre kevésbé lesznek műveltek

  Legalább olyan jól járt mint a 16% adóval, elvett rokkant vagy szolgálati nyugdíjjal, megőrzött nyugdíjpénztári vagyonnal. Legalábbis a nagy többség”
 • 7. Hyppolit 2013. szeptember 23. 21:25
  „3. urbaniastapista! Köszönet a kerek hozzászólásért, így van, ahogy írtad. Aki tudott szakszerűen helyettesíteni, és állandóan megtalálták, annak most ugyanezt a munkát ingyen kell elvégeznie. Aki mindenből kihúzta magát, állandóan gyáp-on volt, krónikus betegségeivel hol volt-hol nem, annak megtoldották a bérét a szekeret húzóknak járó javadalmaival. Aki ezt kitalálta, az világ életében kerülhette a munkát, de a bérezésnél elsőként állhatott sorba. Étkezési csekk? Cafeteria? Ruhacsekk? Ezekről nem szól "Hoffman-meséi"? Az egész csak mókusvakítás...”
 • 6. szimre50803 2013. szeptember 23. 18:27
  „2 asvel! Biztos hogy a baloldali pedagógus azt fogja mondani, ellentétben a jobboldalival, mert ha hallgattad a híreket, akkor biztos hallottál volna a most folyó pedagógus diszkriminációról!”
 • 5. momentan 2013. szeptember 23. 18:14
  „2. asvel
  Egy fideszfan pedagógus akkor is azt fogja neked mondani hogy jobban jár, ha kevesebb fizetése lesz.....

  csak hogy egyenlőek legyünk.
  Kedvenc duma :
  Az alapbérem 50000 Ft-al növekedett, az szép ( hogy bukott 30000 túlórát, 20000 minőségi pótlékot, esetleg más pótlékot is, azt nem mondja, meg azt se, hogy a munkaterhelése növekedett.).”
 • 4. ktl 2013. szeptember 23. 17:07
  „Hát nem 60%-ról volt sz? Differenciálás nélkül?”
 • 3. urbaniastapista 2013. szeptember 23. 16:30
  „#2.
  Aki eddig jól (kapott minőségi pótlékot) és sokat dolgozott (helyettesített, EU-programban vett részt stb.), netán még az önkormányzat is többet áldozott a fizetésekre, mint a nagy magyar átlag, annak nem nőtt a jövedelme, csak többet kell dolgoznia ugyanazért. Aki semmi pluszt sem kapott korábban, csak a minimumot dolgozta le, az iskolájára semmi többletet nem áldozó településen tanít, na annak nőtt a fizetése. Teljesen függetlenül a teljesítményétől, mert ugye ami minőség szerinti javadalmazás elkezdett kialakulni az oktatásban, az ment ki a fürdővízzel együtt.”
 • 2. asvel 2013. szeptember 23. 14:37
  „1. demeter 2013.09.23. 14:06

  Egy "baloldali" pedagógus akkor is azt fogja neked mondani hogy rosszul jár, ha 5x fizetése lesz.....”
 • 1. demeter 2013. szeptember 23. 14:06
  „Nagyon sok pedagógus ismerősöm van, de egyetlen egy pedagógust sem ismerek, akinek emelkedne a bére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin, illetve 7 forinttal a gázolaj literenkénti… Tovább olvasom