Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Pécsvárad - István király nyomában

Aki a 6-os főúton autózva megcsodálta Pécsvárad panorámáját, vágyat érez arra, hogy alaposabban megismerje a települést. A Zengő lábánál elterülő 4100 lelkes kisvárosunk 1000 éve őrzi Szent István király emlékét.

Magyar királyok és magyar szentek lába nyomába léphet, aki fölsétál a hajdani Szent Benedek rendi monostorba. Az ősi falak tövében minden mai kényelemmel ellátott csöndes kisváros éli életét és sokféle szolgáltatással várja vendégeit.  

 

A Keleti-Mecsek szelídgesztenyéssel, szőlőkkel, gyümölcsösökkel tarkított déli-délkeleti lejtői éppen olyan ősi lakhelyei az embernek, mint Pécs környéke. Az újkőkor óta lakja az ember ezt a földet, villagazdaságokat tartottak itt a rómaiak és megtelepedtek az avarok, végül a magyarok.
 Pécsvárad város az aprófalvas Baranyában, gazdasági fejlettsége, intézményi ellátottsága, központi fekvése révén természetes módon érezteti hatását a vonzáskörzetre kiterjedően is. Környékének természeti szépségei, erdőkkel, rétekkel borított lankái, gazdag történelmi múltjának emlékei vonzzák a turistákat.  

Szent István király 1015 körül itt alapította a nagy hírű bencés apátságot, amely napjainkban is - a többszöri átépítés ellenére - hazánk legbecsesebb műemlékei közé tartozik. A város többé-kevésbé megőrizte a korábbi századokban kialakult arculatát.

A középkori vár jellegzetes tornya messziről is jól látható tájékozódási pont. Szent István király koronáját a római pápától elhozó Asztrik püspök volt az 1000-ben alapított bencés apátsági monostor első apátja, a király segítőtársa a magyar állam- és egyházalapítás XI. századi történetében. A monostorra épült XIII. századi pécsváradi vár Magyarország egyik legjelentősebb középkori emléke. Legépebb része az öregtorony (ma szálloda)és a bencés apátsági templom tizenöt méteres, feltárt hajója és freskókkal díszes szentélye. A vármúzeum (Vár u. 45.) - a vár és az apátság régészeti emlékeit bemutató kiállítással - a XVIII. századi várkastélyban kapott helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen olvassák az internetes médiát

Magyarországon 1998 óta megkétszereződött az Internet-hozzáféréssel rendelkezők… Tovább olvasom