Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pécsi ámokfutó - Részben elismerte tettét a lövöldöző

Részben elismerte bűnösségét a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja, akinek tárgyalása szerdán kezdődött a Baranya Megyei Bíróságon.

9.50 - Részben elismerte bűnösségét a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja, akinek tárgyalása szerdán kezdődött meg a Baranya Megyei Bíróságon.

Az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen, aki a bíró kérdésére tagadta, hogy a bűncselekményt előre kitervelte volna.

A vádlott szóban nem kívánt vallomást tenni és jelezte: kérdésekre sem válaszol. A szerdán átadott és a bíró által felolvasott írásbeli vallomásában ezt azzal indokolta, hogy gyógyszereket szed és folyamatosan rossz állapotban van.

G. Ákos azt írta: azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlat után lőni akart menni, és mivel a gyakorlaton ülni kell, tud rá vigyázni. A foglalkozáson azonban rosszul lett, kiment a mosdóba. Amikor visszaért, az oktató nehezményezte, hogy hosszú időn át volt távol. A következő emlékképe egy durranás és egyik áldozatának elterülése.

Ezután a közeli négyszáz ágyas klinika teraszán eszmélt fel, hogy fegyver és lőszerek vannak nála. Azt gondolta, ő tehetett valamit, hívta a rendőrséget és azt mondta: ő lövöldözhetett az egyetemen.

A vádlott ügyvédje, Papp Gábor általa felkért két országos hírű igazságügyi elmeorvos szakértő véleményét nyújtotta be a bírósághoz. Szerinte a két szakember azon az állásponton van, hogy G. Ákos a bűntett elkövetésekor kóros elmeállapotban volt, amely súlyos fokban korlátozta cselekedetei súlyának felismerésében.

A Tárnoki Olga ügyész által felolvasott vádirat szerint a ma 24 éves G. Ákos lelki problémák miatt 15 éves kora óta járt pszichológushoz, és hangulatjavító gyógyszereket is szedett. A magának való, visszahúzódó fiatalember nem tudott beilleszkedni a közösségbe. Ha társai az egyetemen viccelődtek vele, azt személye elleni támadásnak gondolta és megsértődött. Komolyabb érdeklődést a fegyverek iránt mutatott, erről a témáról szeretett beszélgetni.

A vádlott évek óta rendszeresen járt lövészetekre, 2008-ban lett az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja, 2009 tavaszán kapott engedélyt sportcélú maroklőfegyver tartására. Egy hónappal tettének elkövetése előtt elégtelen lett a zárthelyi dolgozata, csoporttársai azonban jó jegyeket kaptak. A vádlott úgy gondolta, hogy csaltak, puskáztak. Ebből szóváltás alakult ki közte és a többi diák között, ekkor G. Ákos azt mondta nekik: "a golyó mindenkin fog". A vádlott korábban a cigányokra, a zsidókra és az egyetemen tanuló külföldi diákokra is megjegyzéseket tett, szerinte az utóbbiak elveszik a helyet a magyaroktól.

A gyógyszerészhallgató a lövöldözés előtt erőszakos cselekményekről szóló videókat, ámokfutásokat nézett, édesanyjával folytatott beszélgetésében említette, hogy rossz a hangulata, ismerősének pedig olyan üzenetet küldött, hogy "fel fogok fordulni, évek óta nem volt egy jó napom".

G. Ákos 2009. november 26-án délben gyakorlati foglalkozáson vett részt a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében. Közben a termet elhagyva kiment a mosdóba, fegyverrel tért vissza és lövöldözni kezdett. Az ámokfutás közben egy lány könyörgött neki, hogy "Ákos ne csináld, hagyd abba", de ő folytatta. Megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig megsebesített. A három sérült egyikénél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, a másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, a harmadik sérülései nyolc napon túl gyógyultak.

G. Ákos ezután elhagyta a biofizikai intézetet, ahol pánik tört ki. A négyszáz ágyas klinika egyik emeleti teraszára ment, az épületből fél egy körül telefonon értesítette a rendőrséget arról, hogy mit tett és hol van. Ott fogták el és lefoglalták a nála talált fegyvert, tárakat és lőszereket.

Az ügyészség szerint a vádlott személyiségzavarban szenved és enyhe fokban volt korlátozva, hogy felismerje cselekedetei súlyát. 

9.30 - Megkezdődött a lövöldöző pere

Különleges biztonsági intézkedések közepette megkezdődött a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának tárgyalása a Baranya Megyei Bíróságon szerdán.

Az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen, akit géppisztolyos rendőrök és fegyőrök kísértek a bíróságra.

A pert Baranyában példátlan médiaérdeklődés kíséri. A tárgyalás lefolytatására kijelölt nyolcvan férőhelyes terembe harminc újságíró mehetett be. Részvételüket regisztrációhoz kötötték, és legalább fél órával a per kezdete előtt meg kellett érkezniük, hogy az átvizsgálást követően elfoglalhassák helyeiket.

A magyar kriminalisztika történetében példátlan bűncselekmény 2009. november 26-án történt. G. Ákos gyógyszerészhallgató a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. A három sérült egyikénél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, a másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, a harmadik sérülései nyolc napon túl gyógyultak.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy az ügy iratanyaga háromezer oldalas. A nyomozás keretében nyolcvan tanú tett vallomást, fél tucat szakértő adott szakvéleményt, de a gyanúsított egyszer sem szólalt meg. Még a nyomozás végén, az iratismertetésen is hallgatott.

Az elmeorvos szakértő véleménye szerint a gyógyszerészhallgató nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor. Mivel személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, büntethető. Igaz, a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést.

Az első fokon eljáró bíróság szerdán, csütörtökön és pénteken a vádlotton kívül ötvenöt tanú, valamint hat igazságügyi orvos és pszichiáter szakértő meghallgatását tervezi.

Korábban - Szerdán tárgyálják a lövöldöző fiatal ügyét

Szerdán kezdődik a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának pere a Baranya Megyei Bíróságon.

Az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen. A vádirat szerint a gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

Az első fokon eljáró bíróság szerdán és az azt követő két napban a vádlotton kívül ötvenöt tanú, valamint hat igazságügyi orvos és pszichiáter szakértő meghallgatását tervezi. A pert Baranyában példátlanul nagy médiaérdeklődés előzi meg.

Olvasóink írták

 • 2. molnargeza 2010. december 16. 14:43
  „Akkor azok ugye nem tartoznak bele az ámokfutó kategóriába, akik a holokauszt, gulág, a trianon stb... szörnyűségeit mint méreg adják tovább a fiataloknak, nem az emlékek, a tanulság szintjén, hanem megosztást és erőszakot előidézve a fiatal és középkorú szívekben, az elmékben? Pedig ezek az emberek már jócskán túlvannak a 30on többnyire..
  Hány amokfutó él ebben az országban, mennyi lelki és mentális beteg születik ebben az országban? Olvasván az egyéb oldalak az üggyel kapcsolatos hozzászólásait is.... rengeteg. Ítélkezünk a bíróság helyett. Kényszer gyógykezelést, halálbüntetést, villamosszéket. A habzó szájú perverzek a jövő ámokfutói, akik semmit sem értenek, semmi sem tanultak az emberi lélek működéséről... az ilyenek miatt lesznek beteg emberek, és ők is a hasonlók miatt lettek betegek...
  A düh, az elvakultság, újabb áldozatokat követelhet, nem volt elég?
  És ámokfutó az is, aki csak a felszínt nézi és nem gondolkodik.... csak megy mint a többi birka, el a probléma lényege mellett...”
 • 1. annobon 2010. december 15. 08:49
  „Idézek egy lexikonból: "Az ámokfutó szavunk a német ,,Amokläufer" tükörfordítása, dührohamában vagy tébolyultságában vaktában gyilkoló személyt jelent. A köznyelv ámokfutónak nevezi azokat az embereket, akik veszélyes, kártékony illetve törvényellenes tevékenységüket megállíthatatlanul folytatják. A nyomtatott és elektronikus sajtóban ámokfutásnak bélyegzik például a sorozatgyilkos vagy a rendőröknek meg nem álló gyorshajtó viselkedését." Csak azért, mert szerintem nem mindenki van tisztában a szó jelentésével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV utal, nincs sztrájkhelyzet

Elhárult a sztrájkveszély a BKV-nál, miután megérkezett a közlekedési céghez a korábban ígért 7,5… Tovább olvasom