Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Pécsi ámokfutás: a rektor szerint látens skizofrén az elkövető

A Pécsi Tudományegyetem rektora úgy tudja, hogy az első vizsgálatok szerint látens skizofrén az a 23 éves hallgató, aki tűzet nyitott hallgatótársaira.

Pécsi lövöldözés - Rektor: látens skizofrén lehet az elkövető

A Pécsi Tudományegyetem rektora úgy tudja, hogy az első vizsgálatok szerint látens skizofrén az a 23 éves hallgató, aki csütörtökön délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és többeket megsebesített az intézményben - közölte a TV2 Tények című műsora pénteken. Gábriel Róbert rektor azt mondta, hogy az elsődleges vélemények szerint egy látens skizofréniában szenvedő embernél aktiválódott a betegség; "egy aktív státuszba került és ez okozta ezt a tragédiát".

A műsorban közölték: ha ez így van, elképzelhető, hogy a tettest nem is lehet felelősségre vonni. Mint elhangzott, a hallgató már azelőtt is járt pszichiáterhez, hogy megkapta a fegyverviselési engedélyt. A rendőrség szerint a pszichiáter nem tudhatott arról, hogy a fiatalember ilyen engedélyt kapott, ha erről tudott volna, szólnia kellett volna.

Gábriel Róbert az eset körülményeiről elmondta: a hallgató elkésett az óráról, ezért úgy érezte, hogy a társai rossz szemmel néznek rá. Ekkor még nem volt megtöltve a nála lévő fegyver, "az incidens" után határozta el, hogy megtölti azt. Kiment a mellékhelyiségbe, megtöltötte a fegyvert, majd visszatért a terembe és lövéseket adott le. A Tények közlése szerint a vérvétel kimutatta, hogy az elkövető aznap nyugtatót, előző nap pedig antidepresszánsokat vedd be. Mint elhangzott, a fiatalember összesen kilencszer lőtt. A csoporttársát, aki meghalt, két lövés érte, a másik 19 éves fiúból öt golyót operáltak ki, ő túlélte a történteket. A tettes a takarítónőre és a laboránsként dolgozó férfira is egy-egy lövést adott le az engedéllyel tartott pisztolyával.


Gyertyát gyújtanak a dunaújvárosi főiskolások

Gyertyát gyújtanak a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói és az intézmény hallgatói önkormányzatának tagjai hétfőn fél tizenkettőkor, a Pécsi Tudományegyetemen történt tragédia időpontjában - közölte az intézmény kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel. Lak Györgyi tájékoztatása szerint a főiskolai főépület előtt gyújtják meg a gyertyákat, mécseseket a hallgatók a lövöldözésben elhunyt diáktársuk emlékére és a sérültek gyógyulásáért. A pécsi felsőoktatási intézményben egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. Az elkövetőt a rendőrök elfogták.


Gyertyákat gyújtottak a szegedi hallgatók

Tudományegyetemen csütörtökön történt lövöldözés halálos áldozatára a szegedi hallgatók péntek este. A csaknem ötven diák a Szegedi Tudományegyetem egyik épületénél gyújtott mécseseket és gyertyákat, majd egyperces néma főhajtással emlékeztek a lövöldözés halálos áldozatára és fejezték ki a sérültek iránti együttérzésüket.

A pécsi felsőoktatási intézményben egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. Az elkövetőt a rendőrök elfogták

Kaposvár és Pécs saját halottjának tekinti a kaposvári fiatalembert


Kaposvár és Pécs saját halottjának tekinti a kaposvári fiatalembert, aki a pécsi egyetemen történt lövöldözésben életét vesztette - tudatta Szita Károly, Kaposvár polgármestere pénteken az MTI-vel közleményben, amelyben megdöbbenésének ad hangot a történtek miatt.

Kaposvár gyászol, "együtt érzünk a családdal, minden segítséget megadunk" - írta a polgármester.

A kaposvári városháza és középiskolák homlokzatára kihelyezték a fekete lobogót.

11.00 - Szombaton dönt a Pécsi Városi Bíróság a pécsi egyetemi lövöldözéssel gyanúsított fiatalember előzetes letartóztatásáról.

Hajdú István, a bíróság elnöke pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bíróság délelőtt fél tízkor tárgyalja a 23 éves gyanúsított előzetes letartóztatására vonatkozó ügyészi indítványt.

A pécsi egyetem a lövöldözés után - Fotó: MTI

9.30 - Folyamatosan érkeznek diákok a pécsi egyetem biofizikai intézete elé pénteken is, hogy gyertyagyújtással emlékezzenek a csütörtöki lövöldözés áldozatára és sérültjeire.

Az épület lépcsője előtti járdát gyertyák, mécsesek borítják, a helyszínen láthatóak az elhunyt kaposvári fiatalember fotói és olvasható az a szöveg, melyben az egyetem külföldi hallgatói fejezik ki megdöbbenésüket és részvétüket az ámokfutás miatt.

A megemlékezést csütörtök estére a hallgatói önkormányzat szervezte, azon mintegy kétezren vettek részt.

A biofizikai intézet egyelőre zárva van, az MTI munkatársa a helyszínen kívülről azt látta, hogy takarítanak a helyiségekben.

Az egyetem épületeire fekete zászlókat tűztek ki.

Felirat a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) biofizikai kutatóintézetének bejáratán, ahol ma szünetel a tanítás. Az épületben 2009. november 26-án egy 23 éves gyógyszerészhallgató maroklőfegyverrel megölte
Felirat a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) biofizikai kutatóintézetének bejáratán, ahol ma szünetel a tanítás. Az épületben 2009. november 26-án egy 23 éves gyógyszerészhallgató maroklőfegyverrel megölte 19 éves csoporttársát, egy másik 19 éves egyetemistát életveszélyesen, egy 36 éves laboránsként dolgozó férfit és egy 54 éves takarítónőt pedig súlyosan megsebesített. A támadót elfogták. Az elkövető mintegy húsz társával együtt laborgyakorlaton vett részt az intézetben, váratlanul felállt, kiment a teremből, majd saját, 9 milliméteres Parabellum lőfegyverével tért vissza, és lövöldözni kezdett. Az elkövető egy pécsi lövészklub tagja, fegyverviselési engedéllyel rendelkezett. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc


9.20 - Győrffy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az orvosok néhány szót tudtak váltani a 19 éves fiatalemberrel, aki hétórás műtéten van túl.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a hallgató testét öt lövés érte, súlyos hasi és a bélrendszerét érintő sérülései is vannak, egy lövedék közvetlenül a gerince mellé fúródott. Hozzátette, hogy a másik két sérült állapota kielégítő, ők is korházban vannak.

Az egyetemen egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost húsz percen belül elfogták.

Megtagadta a vallomástételt a pécsi lövöldözés gyanúsítottja

Bojtor Bernadett, a pécsi rendőrkapitányság szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta: az elkövetőt őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A pécsi Tudományegyetemen egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost húsz percen belül elfogták.

Gyertyák égnek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) biofizikai kutatóintézetének épülete előtt, ahol előzőleg a délelőtti órákban egy 23 éves gyógyszerészhallgató maroklőfegyverrel megölte 19 éves csoportt
Gyertyák égnek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) biofizikai kutatóintézetének épülete előtt, ahol előzőleg a délelőtti órákban egy 23 éves gyógyszerészhallgató maroklőfegyverrel megölte 19 éves csoporttársát, egy másik 19 éves személyt életveszélyesen, egy 36 éves laboránsként dolgozó férfit és egy 54 éves takarítónőt pedig súlyosan megsebesített. A támadót elfogták. Az elkövető mintegy húsz társával együtt laborgyakorlaton vett részt az intézetben, váratlanul felállt, kiment a teremből, majd saját, 9 milliméteres Parabellum lőfegyverével tért vissza, és lövöldözni kezdett. Az elkövető egy pécsi lövészklub tagja, a fegyvert engedéllyel tartotta magánál. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. elemér 2009. november 28. 22:54
  „Gyilkossági kimutatások világ listája. Ez már valamivel szebb.

  http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita”
 • 34. elemér 2009. november 28. 16:58
  „Colombine az középiskola volt és utána jöttek a szigorittások. Fényképezés, igazolvány, szürés, stb. Ma ott tartanak hogy rájöttek a legjob védekezés a megelözésre az info. diákoktol, szülök és tanittoktol.”
 • 33. elemér 2009. november 28. 16:42
  „Szóval statisztikailag Mo. az 19-ik a világranglistán és a környéken kimagasló helyet foglal el. Szlovákok az élenjárók.

  http://www.nationmaster.com/red/graph/cri_gun_vio_hom_hom_wit_fir-crime-gun-violence-homicides-firearms&b_map=1”
 • 32. meir 2009. november 28. 16:21
  „1/Csajszi!!
  ha valoban olyan nhude lenne az ellenorzes az USA-ban az Egyetemeken,-akkor ugyan aruld mar el
  hogy pl,; a Colombine University-n elkovetett meszarlashoz a robbano szerkezeteket,es az automata lofegyvereket hogya sikerult megis bevinnie a kat elkovetonek??!!??”
 • 31. futóbab 2009. november 28. 15:33
  „27 Jandex
  Köszönöm a kiigazítást.Igazad van.”
 • 30. Csetneky 2009. november 28. 10:39
  „Ha ezt a tragédiát már nem is lehet meg nem tönrténtté tenni, sürgősen be kellene vezetni a pszichológiai vizsgálatot az összes fegyverviselési engedély kiadásánál. Szörnyű belegondolni, mennyi dilinyós vadbarom rohangál fegyverrel a kezében csak azért, mert valami lövőldözős klubnak a tagja.
  Az pedig sajnos lehetséges, hogy nem büntethetőnek nyilvánítják és kényszergyógykezelést kap. Abban meg az a buli, hogyha 1-2 év után a megfelelően megfizetett szakértő azt mondja, most már meggyógyult, akkor simán mehet az utcára, lehet, hogy még újra lövészklub tag is lehet.”
 • 29. taktam 2009. november 28. 09:54
  „Az eseményeknek gyanítható-e rasszista/politikai indítéka, hogy éppen azokra lőtt, akiket el is talált? Máskor a tájékoztatókban legalább azt közlik, hogy vizsgálják az indíték rasszista eredetét, vagy már eleve kizárják...”
 • 28. Scul 2009. november 28. 09:06
  „Ezért az esetért ismét a pszichiátria ipar a felelős,akik "csodabogyókkal"tudnak csak "gyógyítani",mert az a legegyszerűbb!Terápiás gyakorlatok sok időt,energiát vesznek igénybe,így a legkönnyebb felírni a "gyógyszert"és egy tudat módosult,kontrolálatlan embert hoznak létre.Azt már persze el sem olvassák sokan,hogy ezek a szerek gyilkolásra,öngyilkosságra való hajlamot idéznek elő.És idő kérdése,hogy mikor lesz meg ennek az eredménye!Az orvosok meg mossák kezeiket.Elvégre,ők csak azt tették amire felesküdtek:"Gyógyítottak"!”
 • 27. Jandex 2009. november 28. 05:54
  „22. hozzászólás futóbab
  "tudtommal fegyverét páncél szekrényben kell tartania."
  Nem páncélban,lemezben csak külön rekeszben elzárva a lőszert és a fegyvert!!!”
 • 26. elemér 2009. november 27. 23:01
  „1. hozzászólás Csajsziland

  "Tiszta Amerika" Amerikát legfeljeb csak T.V. vagy filmekböl ismeritek. Törvények államonként változnak és a a löfegyverekröl dokumentumokat nem tartanak a kereskedök. Mihelyt lehet azokat eltüntetik. Tehát az nem Amerika csak ott azt majmoljátok.”
 • 25. info2009* 2009. november 27. 22:46
  „A nagy kapitalizmusban megertuk, hogy a begyuruzott kultura elert bennuket USA-bol es Nemetorszagbol. Ott ugyanis gyakoriak az ilyen dolgok es minden elkoveto szinten pszichhologia kezeles alatt allt elozoleg...”
 • 24. csajszi23 2009. november 27. 19:29
  „nem baj egy a lényeg(ma reggel hallottam) jön Viktorka és nem lesznek ideggyenge emberek, csak kérdés hova teszik őket? Lehet párttagok lesznek.
  Vicc ebből a szörnyű tragédiából politikát csinálni, könyörgöm erről hol tehet bármelyik párt is? Attól hogy több rendőr lenne és meg lennének fizetve akkor is megtörténnek ezek a dolgok...”
 • 23. ADAMOPELAG 2009. november 27. 18:47
  „Valami gazdag apuci méggazdagabb gyermeke, akinek fullos ügyvédje van... tuti minim bűntetést fog csak kapni! Valami itt nagyon nem jó--- mindenki tudja, de senki sem tesz semmit!”
 • 22. futóbab 2009. november 27. 18:14
  „Akinek fegyver tartási engedélye van,tudtommal fegyverét páncél szekrényben kell tartania.Ha valaki szeretne legálisan lőfegyver birtokos lenni,ma MO-on simán engedélyt szerezhet.A pszichológiai vizsgálat sok mindenre nem terjed ki,ezért nem is lehet kiszűrni azokat az egyéneket,akiknek kezében élet veszélyes fegyvert adni.
  Sajnos egyre több az agresszív,ideg beteg ember.A feszültséget,bánatot,haragot,nagyon gyorsan,brutalitással akarják megoldani az emberek.Ez a fiatal ember is egy torzult személyiség lehet.Biztos vagyok abban,hogy kényszer gyógykezelésre fogják küldeni,nem pedig börtönbe.A sztár ügyvéd segíteni fog.Csupán pénz kérdése az egész.Nagyon sajnálom a halott fiatal ember hozzá tartozóit,és természetesen a kórházban ápolt sérülteket,és a szemtanúkat is.Egy ilyen tragédiát nehéz feldolgozni.
  Addig amíg lassan minden utca sarkon olyan fegyvert vásárol bárki amilyet szeretne,addig hiába vannak a törvények,úgyis kijátsszák őket.Minden nagykapu mellett van egy kiskapu,és aki rosszban sántikál,annak tök mindegy hogy mit ír elő a BTK.”
 • 21. otromba 2009. november 27. 18:03
  „IMRE hol vagy ilyenkor?BOGÁR?Hogy hiányzol ilyenkor!Most amikor munkanélküliség van,neked lenne feszt me-
  lód!Sőt még segédeket is tudnál alkalmazni!Én is kitanulnám ilyenkor ezt a szakmát,és újra feltenném a po-
  rondra!
  Éljen az igazságszolgáltatás!”
 • 20. Bond21 2009. november 27. 17:45
  „moderálva”
 • 19. Jandex 2009. november 27. 17:17
  „Sport célra tartott fegyverhez nem kell pszichiátriai alkalmassági vizsga!/MAGYAR TÖRVÉNY!!!!!!!!/”
 • 18. drsenorita 2009. november 27. 16:11
  „jó,értem,hogy elfogták, hallottam, tudom, nem én nem voltam vele tisztába...”
 • 17. Jandex 2009. november 27. 16:06
  „14. hozzászólás drsenorita
  Elfogták,mert elmagyarázta a rendőröknek telón hogy hol is van pontosan.Állítólag drog és tanulási problémái voltak.Fegyvertartásihoz valaki /apuka???/ hozzásegíthette!?/bár mikor Én voltam alkalmasságin Tatán,ott is volt Aki csak 2 évre kapta meg!/
  15. hozzászólás Gép-ész
  "Az elkövetőt a rendőrség csak 72 órára veheti őrizetbe, az előzetes letartóztatáshoz bírói végzés kell."
  Így igaz!”
 • 16. ladiszlo 2009. november 27. 15:42
  „Nem kell ide hókuszpókusz meg ügyészség,két .... kellene azonnal <moderálva...>. A taknyot aki lövöldözött és aki a fegyvertartási engedélyét aláírta.Így mindkét oldal jobban meggongolná mikor mit tesz.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi lövöldözés: döntenek a gyanúsított előzetesbe helyezéséről

Szombaton dönt a Pécsi Városi Bíróság a pécsi egyetemi lövöldözéssel gyanúsított fiatalember… Tovább olvasom