Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Pécs 2,8 milliárd forintos hiánnyal számol az idén

Csaknem 2,3 milliárd forintos költségvetési és félmilliárd forintos finanszírozási hiánnyal számol az idén a pécsi önkormányzat, amelynek költségvetését csütörtök este fogadta el a város közgyűlése.
A baranyai megyeszékhely az idén mintegy 44,1 milliárd forint bevétellel és 46,4 milliárd forint kiadással számol. A különbözeten felül további félmilliárd forint növeli a teljes hiányt. Utóbbi összeg abból adódik, hogy az önkormányzat hiányát működési hitellel, továbbá hosszú lejáratú hitel felvételével pótolja, amelyeket már idén el kell kezdeni törleszteni.

Páva Zsolt fideszes polgármester fegyelmezettnek és takarékosnak nevezte a frissen elfogadott büdzsét. Hozzátette: az előző időszak gazdálkodása nagyban befolyásolja az idei számokat. "A stabilitás költségvetése fenntarthatóvá alakítja a rendszert" - jegyezte meg.

Tóth Bertalan (MSZP) a költségvetési vita során megjegyezte: a városvezetés majdnem 3,5 milliárdos ingatlancsomag eladását tervezi, a szóban forgó ingatlanokat tartalmazó lista azonban egyelőre ismeretlen.

A közgyűlés elfogadta Trombitás Károly (Fidesz) utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványát, amelynek értelmében Pécsett megszüntetik a közalkalmazottak béren kívüli juttatását. Ezt némileg ellensúlyozva a havi bruttó 100 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét legfeljebb havi bruttó 8.500 forinttal emelik január elsejéig visszamenőleg, ez év november 30-ig. Ezzel a lépéssel összesen mintegy 300 millió forintot spórol a város.

A büdzsé a köztisztviselők béren kívüli juttatását évi bruttó 200 ezer forintban határozta meg.

Pécs hitelállománya jelenleg mintegy 34 milliárd forint, a 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére évi 3 milliárd forintot fordít.

Olvasóink írták

  • 1. load 2011. március 13. 14:51
    „A költségvetést komolyan vevő országok (pl. Svédország) alkotmányában tiltja meg, hogy a költségvetés előterjesztője (kormány, önkormányzat) hiányt tervezen a költségvetésbe.
    A jóváhagyott, elfogadott hiány, törvény által szentesített eladósodás.
    Ezt már csak visszamenőleges hatájú törvénykezéssel lehetne orvosolni és szankcionálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Ranschburg Jenő

75 esztendős korában csütörtökön elhunyt Ranschburg Jenő pszichológus, a pszichológia tudományok… Tovább olvasom