Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

PDSZ: nem volt gyatra minőségű az oktatás Magyarországon

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem igaz, hogy gyatra minőségű oktatás folyt az elmúlt években Magyarországon.
Mendrey László PDSZ-elnöke pénteken a témában tartott sajtótájékoztatója után az MTI-nek arról beszélt, nem állják meg a helyüket és a pedagógusokra nézve dehonesztálók azok a megállapítások, amelyek a magyar oktatást rossz színben tüntetik fel.

Utalt Orbán Viktor egyik karácsony előtti interjújára, melyben a miniszterelnök az elmúlt két - két és fél év legjelentősebb átalakításának az oktatást nevezte, és ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt években a közoktatás egyre romló teljesítményt mutatott, továbbá a felsőoktatásból tömegével kerültek ki olyan diplomások, akiknek az oklevele használhatatlan volt.

Mendrey László szerint a kormányfő szavaival a pedagógusok munkájukat becsüli le, illetve alázza meg.

Felvetette, ha igaz lenne, hogy a felsőoktatásból használhatatlan diplomákkal kerülnek ki a fiatalok, akkor mi szükség van a hallgatói szerződésekre, hiszen azokkal külföldön sem lehetne állást találni. A PDSZ-elnök szerint azonban a valóság az, hogy a fiatalok külföldön találják meg a boldogulásukat.

A PDSZ-elnök utalt a nyolc évvel korábbi PISA-jelentésre (nemzetközi tanulói vizsgálat) is, melyből kiderült, hogy olvasási, szövegértési és matematikai kompetenciák terén nagy volt Magyarország lemaradása. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az azóta eltelt időszakban az utolsó harmadból az első ötödbe került a magyar közoktatás, ez pedig azt jelezi, hogy "tételesen nem igaz", hogy gyatra minőségű oktatás folyt volna Magyarországon.

Mendrey László szerint ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne javítani a rendszeren, de - mint mondta - olyan mértékű totális irányváltás, mint amit a kormányzat tervez, nem indokolt. Úgy vélte, a változtatás eredményei rövidtávon semmiképpen nem olyanok lesznek, mint amire a kormányzat számít.

Olvasóink írták

 • 7. vera2012 2012. december 30. 16:13
  „4. load Igaz. Amit a családban látnak (vagy nem látnak) a gyerekek, úgy viselkednek az iskolában is. Hiába áll ott a legjobb tanár, tehetetlen. A tanároktól nem lehet elvárni, hogy megneveljék a gyerekünket! A tanároknak nincs becsületük a diákok elött. Az én iskolás idömben kaptam egy pofont az osztályfönöktöl, szüleim nem rohantak oda, hogy mit csinálsz a gyerekemmel. Apám azt mondta, megérdemelted. Ennyi.”
 • 6. load 2012. december 29. 23:36
  „5.Valaki
  A cocik kezében nincsen semmi.
  Onnan éhen halnának.”
 • 5. Valaki 2012. december 29. 09:41
  „a pdsz a cocik kezéből eszik. Akkor nem nyivákoltak amikor a cocik megszüntették a tanfelügyelőségeket! :))”
 • 4. load 2012. december 29. 08:10
  „1. SiLa
  Nem a pedagógusokat kell hibáztatni!
  A tanítók, tanárok hozott anyagból dolgoznak.
  A gyermekeket nem az iskolának, hanem családnak kellene nevelnie.
  Mire a gyermekek iskolába kerülnek, legtöbbjük agresszív, frusztrált, önző, antiszociális.
  Az országban közel 700 ezer egyszülős család van, amelynek minden gyerek tagja megtapasztalhatta a szülők válási háborújának majd minden csatáját.
  Egyetlen hatékony nevelési módszer létezik, a szülői pozitív példa.
  Ha ilyen nincs és a gyarmeket a televízió, az utca neveli, akkor mire iskolába kerül már késő.”
 • 3. machers 2012. december 28. 22:53
  „2.rommel2 2012.12.28. 21:28
  Erre te vagy a legjobb példa.”
 • 2. rommel2 2012. december 28. 21:28
  „AZ OKTATÁS SZINVONALA FOLYAMATOSAN ESIK !!!
  A PEDAGÓGUSOK FELKÉSZÜLTSÉGÉNEK ARÁNYÁBAN !!!”
 • 1. SiLa 2012. december 28. 18:47
  „Kérdezzék meg az ország elitnek számító középiskolák tanárait. Ők látják csak igazán, hogy milyen felkészült(?) diákokat kapnak.
  Harminc évvel ezelőtt, négyes átlag alatt nem vettek fel senkit tanító és tanár képzésre. Most hármas átlaggal felveszik. Mit várunk ezektől a pedagógusoktól? Sajnos rájuk kell bíznunk az oktatásra váró gyerekeket. Erről is nyilatkozhatna Mendrey Úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a jövő évi költségvetés nem akadályozza meg a kivándorlást

A Jobbik szerint a 2013-as költségvetés alkalmatlan lesz arra, hogy megakadályozza a Magyarországról… Tovább olvasom