Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

PDSZ: Abszolut rossz ötlet a 15 éves korhatár

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) abszolút rossz ötletnek tartja a tankötelezettség 15 éves korra való csökkentését, amit a kedden nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Terv tartalmaz.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a lépést semmi nem indokolja, és nem érti, hogyan merülhetett fel a XXI. században. Megjegyezte: reméli, ez megmarad az ötlet szintjén, s nem lesz döntés belőle.

Magyarországon nem olyan képzetlen 15 évesekre van szükség, akik csupán alapfokú végzettséggel rendelkeznek. Ezek a fiatalok a gazdaságélénkítésében sem tudnak szerepet vállalni - jegyezte meg, hozzátéve: a lépés következményeként jelentős pedagóguslétszám-felesleg állhat elő a szakmunkásképzésben és a szakközépiskolákban.
Kitért arra is, hogy a közoktatási törvény legutóbbi koncepciója még 17 éves korra csökkentette volna a tankötelezettséget, de a Közoktatás-politikai Tanács múlt heti ülésén ezt is egyöntetűen elvetette. Most ismét szeretnék összehívni a testületet, hogy tájékoztatást kapjanak az elképzelésekről - jelezte az érdekvédő.

A kedden nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Tervben az olvasható, fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak: választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső határát 15 évre szállítja majd le.

A dokumentum helyzetértékelése szerint a közoktatásban problémát okoz, hogy az általános iskolák gyakran olyan tudással bocsátják el a tanulókat, ami nem elégséges a megfelelő munkavégzéshez. Felvetik azt is, hiányzik az egészséges arány a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák között, ezt pedig súlyosbítja a 18 éves korig tartó tankötelezettség. Az adósság növekedésének egyik okaként a terv azt nevezi meg, hogy miközben a kétkezi szakmákban munkaerőhiány van, a gyerekeket sokszor feleslegesen hosszan és sokszor rossz irányba képzik.

Olvasóink írták

 • 17. Julianusz 2011. március 02. 15:38
  „Goldmund
  teljesen igazad van! Végre érti valaki, hogy nem a jó és átlagos, vagy kicsit gyengécskébb tanulóknak kell 15 éves korban lemondani a tanulásról. Ezzel együtt a családipótlékról sem.
  De igenis legyen eltávolítható egy 15 éves gyerek a 3.-4. osztályból, akinek fölösleges minden törvény, tanítás, fejkvóta, csak azért, hogy a család a családipótlékot, gyermekvédelmi támogatást, beiskolázási segélyt felvegye utánuk.”
 • 16. Goldmund 2011. március 02. 13:49
  „Nem hinném!
  Szerintem egyszerűen kirúghatók lesznek a suliból azok a túlkoros böszmék, akik jelenleg osztálytársaikat és tanáraikat terrorizálják.
  Ha pedig nem tanulnak, akkor tényleg nem fog járni utánuk családi pótlék.”
 • 15. Madarász 2011. március 02. 09:19
  „Szerintem ennek a tervnek az a szerepe, hogy előkészítse a terepet a folytatásnak:

  - mivel 15 év a tankötelesség, 15 év felett nem lesznek jogosultak a családi pótlékra (megszorítás)
  - mivel 15 év a tankötelezettség, e felett majd bevezetik a térítési díjat, ha nem is nyíltam, valami burkolt formában, mondjuk vizsgadíjak
  - ebben a korban a legsérülékenyebbek a kamaszok, nagy részük ilyenkor még akkor is utálja az iskolát, ha 2-3 év múlva felelősségteljes lesz ebben a kérdésben
  - le fogják szállítani a szavazati jog korhatárát is, mert a gyerekek sokkal könnyebben átverhetők és befolyásolhatók üres szónoklatokkal, mint a felnőttek”
 • 14. Goldmund 2011. március 02. 08:18
  „Sok intézkedése miatt szidom a Fidesz-kormányt, de ezzel egyetértek!
  Aki árufeltöltő lesz a Tescoban, annak tök fölösleges exponenciális egyenletet megoldania, meg Dante Isteni színjátékával kínlódnia. Az általános iskola való arra, hogy az alapműveltséget megadja. A középiskola vagy szakmát adjon, vagy a felsőoktatásra készítsen fel (vagy mindkettő).
  Jelenleg az a helyzet, hogy a félhülye, semmi iránt nem érdeklődő gyerek elmegy egy gyenge gimnáziumba. Utána semmit nem tud kezdeni a munkaerőpiacon (ugyanúgy csak segédmunkára lenne alkalmas, de az már derogál neki). Elmegy egy főiskola tingli-tangli szakára, esetleg el is jut a diplomáig, majd utána elmegy munkanélküli segélyre, mert a munkaerőiacon semmit nem ér a tudása. Ez kinek jó?”
 • 13. oPTiKa 2011. március 02. 08:15
  „Janus, Svájcban simán dolgoznak a 16 évesek. Söt, a legtöbb "gyakornok" még nincs 16 éves, amikor bekerül az elsö munkahelyére. Nem csak kétkezi munkásként, hanem bankokba, a közigazgatásba is. Igaz, mellette tanulnak is, mégpedig átlagban heti 1 napot.
  Ök átlagban 15-17 évet tanulnak - nem azért, mert kötelezö, hanem azért, mert tudják, hogy így juthatnak a legmesszebbre.
  Azt hiszem, Svájc egy elég jó példa arra, hogy a tervezett rendszer müködhet is... (Azt mondjuk hozzátenném, hogy a vérnarancs társaság pár jó ötlete közül még semmi sem úgy valósult meg, mint ahogy kellett volna...)”
 • 12. Julianusz 2011. március 02. 07:59
  „Aki a fiatalkorú bűnözésben részt akar venni, az most is megteszi, mert akkor lóg a suliból, ha "MUNKA" van.
  Iskola után sem haza megy, hanem dorbézol az éjszakában, másnap 10-re megy suliba, "ELELUDTAM", Sötétedés után megy a családdal fát lopni, stb. Ezek a szülők most sem tartják el a 15-18 éves gyerekeiket, csak a pénzt veszik fel utánuk, a napi cigit, energiaitalt biztosan nem a szülőktől kapott zsebpénzen veszik.”
 • 11. Julianusz 2011. március 02. 07:46
  „Akinek ez nem tetszik, annak halvány gőze nincs a mai iskolai helyzetről. Aki normális családból jár iskolába, átlagos, vagy jó a képessége, törvény nélkül is tovább tanul, közép, felső fokon, vagy minimum szakmát tanul.
  Aki meg még 16 évesen 3., 4. osztályos, annak mért fizeti az állam a fejkvótát, a családi pótlékot a mi pénzünkből?
  És kik a renitensek, akik a társaikat terrorizálják, a tanárokat verik??????? Kik az iskolakerülők, a lógók????
  Többnyire ugye nem a 10-14 évesek. Kik azok, akik miatt egy ált. isk.-ban nem lehet megtartani az órát, nem tud a többi gyerek figyelni, akiket nem lehet kizavarni fegyelmezni???????”
 • 10. sziszifusz 2011. március 02. 07:12
  „Magyar közoktatás-stílszerűen - KDNP kézben - Ámen!”
 • 9. _Zoli_ 2011. március 02. 07:00
  „Ezzel együtt nőne a fiatalkorúak bűnözése.
  Iskolába nem kell járniuk, munkát úgysem kapnak, szülők tovább nem hajlandóak eltartani......”
 • 8. knifemaster 2011. március 02. 05:56
  „6. keresztfater 2011.03.01. 21:09
  ÉS mit csinálnál velük?A nevedre vennéd őket?Vagy miből élnének?
  Munkából?
  :D:D:D”
 • 7. janus 2011. március 01. 21:23
  „Az a legnagyobb baj hogy mr regen nincs az iskolaba olyan szigor mint apaink idejebe
  Mert ott a 2eshez a tanar igy vagy ugy neha beleverte a gyerekbe ma a 2esek tobsege kegyelem 2es
  amugy kerdem en 16eves gyereket /mert abba azert egyezzunk meg hogy 16evesen meg gyerek az illeto/mien munkara vesznek fel?ki venne fel arra munkara?
  igy is a palyakezdoktol ovakodnak a munka adok mert nincs tapasztalatuk.
  Am legyenek ilyen vallalatok a gond okkor is ott lesz hogy a valalat az ado kedvezmenyert veszi fel a gyereket minimal ber koruli osszegert vagyis az allam fizet a munkaadonak hogy a gyerek dolgozhasson ami:
  1ugyan olyan mintha iskola padba lenne hisz ott az allam finanszirozza
  2a vallalat jol jar az allami budzse nem
  3iskolak tantermek uresek lesznek es a tanarok egy kis resze utcara kerul

  a megoldas egyszerubb ennel tankotelesseg 18ev es a kozepiskola elso evebe szeptemberebe 3nap suli 2nap gyakorlat olyan vallalatoknal amiket ellenoriznek is igy a gyerek tanul is es dolgozik is”
 • 6. keresztfater 2011. március 01. 21:09
  „Remek ötlet! Teljesen felesleges iskolapadba ültetni olyan fiatalokat, akik nem hajlandók tanulni! Talán jobb lenne ha nem mindjárt a PDSZ okoskodna, előbb kérdezzék meg azokat a kollégáikat, akiket ezek a tanulni nem szándékozó fiatalok kinevetnek, megdobálnak, lökdösnek, megaláznak! Nem minden kormány(parlamenti)döntésben a rosszat kellene keresni csak azért mert nem a VÖRÖSÖK ÖTLETE VOLT! A jelenlegi kormány is hozhat néha jó döntést!”
 • 5. oPTiKa 2011. március 01. 20:50
  „Dünnyögö, a fogyatékosok és rokkantak dolgozzanak. Végezzenek olyan munkát, ami a képességeikkel összeegyeztethetö és kapjanak ugyanannyi fizetést, mint az egészségesek. Ez segíti öket az önbecsülésben, ami mindenkinek jó.

  Ugyanúgy nem ártana, ha egy 16 éves elmenne valahova dolgozni 1-2 évre. Ezalatt az idö alatt szerezne egy kis tapasztalatot és a saját börén tapasztalná, miért is kell tanulnia. Valószínüleg kevesebb lenne azoknak az aránya is, akik állami pénzen tanulnak és a diploma letétele után döntik el, hogy valami teljesen mást szeretnének csinálni.

  A nyugdíjasokat nem kellene piszkálni. Igaz, ez anyegi szempontokból elég nehéz dolog - föleg amíg a munkaképesek által megtermelt új érték a mai szinten van...”
 • 4. Csetneky 2011. március 01. 20:44
  „Az ötlet jó. Aki örül neki, ha a harmadikas gyerekének a 17 éves Kolompár Nintendó az osztálytársa, az szerintem gondolja át még egyszer.
  Egyébként meg le kellene már szokni arról, hogy egyre később kezdi meg a gyerek az iskolát. Nem is olyan régen 6 éves korban kezdték, most már van, aki 8 évesen elsős. Mi ebben jó?”
 • 3. szilidzsi 2011. március 01. 20:38
  „Liv66!
  Egy kicsit gondolkodj el, mielőtt ökörségeket írsz!!!
  Ha egy gyerek bukik egyszer, vagy év-vesztes, vagy esetleg hosszan tartó betegség miatt kell évet ismételnie?
  Ettől függetlenül a terv kidolgozói nyaljanak hanyatt!”
 • 2. Liv66 2011. március 01. 19:12
  „Aki 15 éves korára nem tudja elvégezni a 8 általánost , attól mégis mit vártok? Majd lediplomázik meg szakmát tanul ? Nagyon helyes a kormány döntése.Eddig is furcsáltam a 4. osztályba a 10 évesek között a két fejjel magasabb és sokkal agresszivebb 14 éveseket !!!”
 • 1. dünnyögő 2011. március 01. 18:41
  „Nagyszerű a kormány új munkaprogramja. Dolgozzanak a fogyatékosok, a rokkantak és a gyerekek is , meg a nyugdíjasok is minden családban, Csak így tudják majd összehozni a napi kenyérre valót. Ez a jövő.
  Persze munkahelyet is csináljanak maguknak a büdös kölykök. Tanulásra itt nincs idő. Különben is a következő választási kampányoknál ezek a tanulatlan fiatalok majd jobban megvezethetők. Lehet hogy a szavazók korhatárát is le kellene vinni. Már pedzegették, hogy a gyerekek, esetleg a csecsemők is szavazhassanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rugós bicskával követelte a pénzét, négy évet kapott

Rúgós bicskával a kezében követelte egy 20 éves sárospataki férfi a letétbe helyezett pénzét egy… Tovább olvasom