Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Pataky Attila: ''Óriási adomány, hogy zenélhetünk''

Több mint harminc éve az Edda frontembere Pataky Attila, akivel szegedi koncertje előtt beszélgettünk az ifjúsági házban. Szóba került a zenekar, a magyar múlt és a mulatós zene is.
– Az Eddától még mindig hitelesen hangzik, hogy „mi vagyunk a rock". Minek köszönhető, hogy a mai fiatalok is húsz-harminc évvel ezelőtti számaikat hallgatják?
– Úgy látszik, a gyerekek számára ebben a devalvált, rendkívül cinikus világban mégiscsak hitelesek vagyunk. Minket számon lehet kérni, hiszen tudják, miről énekeltünk '80-ban, '90-ben. A privát életünk nagy részét, a hibáinkat is ismerik. Egy létező valóság vagyunk, ellentétben azzal a virtuális térrel, ami a fiatalokat ma Magyarországon körbeveszi. Annak semmi köze a valódi érzelmekhez, az igazi magyar lelkiséghez.

– Azért a koncerteken is jól kell teljesíteni...

– A zenésztársaim fantasztikusak, remekül muzsikálnak. Én meg, ha felszívom magam, egészen jól el tudom énekelni a dalokat. Ezért mondhatom bátran: mi boldogságot adók vagyunk. Aki eljön a koncertjeinkre, az feltöltekezhet és viheti magával a hétköznapokba tetteinket, mondanivalónkat.

– És önök miből nyernek energiát?
– Rengeteg koncertünk van, csak nyáron 67 fellépésünk lesz. Ehhez a múltunkból, az eddig elért sikerekből építkezünk. Profik vagyunk, tehát tudjuk, mit kell teljesítenünk fizikailag és lelkileg ahhoz, hogy tökéletes műsort kapjon az, aki eljön a koncertünkre.

Névjegy

Pataky Attila 1951-ben született a Rák jegyében, nős, két gyermek apja. Az énekes-szövegíró alapító tagja a Miskolcról indult Eddának. Az együttes 1974 óta 29 lemezt készített, ezek közül 27 lett aranylemez, négy a platina-, kettő pedig a gyémántstátust is elérte. Európában mintegy ötmillió Edda-albumot adtak el.

– Szövegíróként miből merít ihletet?

– Újra és újra megmerítkezem a valós magyar történelemben. Jó tíz éve a magyar táltostudás is megérintett. Próbálom átmenteni a mába azt, amit már a régiek tudtak. Legutóbbi lemezünkön például a Csillagúton jöttem, az Isten az Úton, vagy a Táltos örökség mind ezzel foglalkoznak, hiszen e kiüresedett, hazug és mocskos világban nehéz is másba kapaszkodni, mint a múltunkba.

– De az Eddára azért a jövőben is számíthatnak a rajongók?

– Készülünk újabb lemezekkel, hiszen óriási adomány az égtől, hogy zenélhetünk. Életünk minden más része ezt szolgálja. Nagy örömünk, hogy december 22-én a budapesti Sportarénában játszhatunk. Jövő ősszel pedig szeretnénk bemutatni egy rockmusicalt is, amely a világban és Magyarországon zajló folyamatokról, a minket körbevevő világról fog szólni.

– Belefér a programba egy újabb szólólemez is?

– Talán majd jövő tavasszal. Van mondanivalóm, már vagy húsz nóta készült el hozzá.

– Folytatja a mulatós vonulatot?

– Kizárt! Az egy zenei játék volt tíz évvel ezelőtt. Megmutattam, hogy ezt is tudom csinálni, ráadásul jól. Viszont magyar vagyok és imádok mulatni, szeretem a pohár bor ízét. Így a privát életben továbbra is szívesen nótázok.

R. Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úton vagyunk valamennyien

„ Atyja már messziről meglátta őt és megesett rajta a szíve.” (Lk. 15/20b) Tovább olvasom