Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Pataki Ferenc: ''Majd megpistultam örömömben''

Pataki Ferenc festőművész Bohumil Hrabal Táncórák idősebbeknek és haladóknak című kötetéről beszél.
„...bizony nagyszerű emberek azok, akik a vonalon dolgoznak, például a sorompókezelők, körös-körül csak pusztaság, éjszaka a kutya se látja őket, de ők azért kipucolják a cipőjüket, kikefélik az uniformisukat, és aztán ott állnak a leeresztett sorompó mellett, szalutálnak, a gyors elsüvölt mellettük az éjszakában, lefröcsköli, porral lepi be őket, nem, senki se látja ezeket a baktereket, de ők merev vigyázban állnak, és tisztelegnek az éjszakai gyorsnak, a monarchia maradványai az ilyen emberek..."

– Előrebocsátom: e kis vallomás nemcsak idősebbeknek és haladóknak szól, ifjak is elolvashatják. Mindnyájan vidékiek vagyunk. Talán egyedül csak a Jóisten fővárosi, de hát ő mindenhol otthonosan mozog, néha bennünk is fölfedezhető főbérlő. Idestova harminchét éve, hogy visszavidékiesedtem, hazajőve családos emberként ismerkedtem újra szülővárosom eleddig fölfedezetlen kincseivel. A Kárász utcai antikvárium mindig egyik kedves helyem volt: a sok jó és szép könyv között a létkérdések háttérbe szorultak. Nagyon gazdag voltam 28 éves koromra.

Viszont fájt nagyon, hogy nem találtam arányaimat a megszokott fővárosi életrend után. Egyik szép délelőtti séta alkalmával az antikvárium kirakatában egy kis alakú könyvön akadt meg a tekintetem: a Verne Gyula-kötetek metszeteire emlékeztető színes kollázsborító – némi max ernstes beütéssel – egyből magára vonta figyelmemet. A szerző furcsa hangzású, kissé nehezen ejthető idegen nevű. Szinte suttogva: Bohumil Hrabal. Táncórák idősebbeknek és haladóknak? Mondom, nagyon gazdag voltam, szűk szárú nadrágom jobb zsebéből elő tudtam bogarászni azt a nem csekély 9 forintot, hány sör árát? A könyvborító hátulján a szerző szenes-fekete fotója és részletek az olvasói levelekből. Ezeket kezdtem olvasni. És amikor a Zöldfa utcában elkezdtem olvasni a véget nem érő mondatot oldalról oldalra, majd megpistultam örömömben. Még soha ilyet... Szabadság, irgalom, művészet és a vidékiek Istene, ne hagyj el! Neki szavaztam a díjat a Nobel-díj bizottságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orgazmus a férfi számára természetes, a nő számára luxus?

Egyes felmérések szerint a nők nyolcvan százaléka a szeretkezések alkalmával rendszeresen nem éli át… Tovább olvasom