Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Parlament: igen a közművezeték-adóra, vita a cigányságról

Az oktatási rendszer esélyegyenlőtlenségéről, az egyházak szerepéről és a munkanélküliség kezeléséről is szó volt a magyarországi cigányság felzárkóztatásáról szóló parlamenti vitanapon.
20:20 - A foglalkoztatást és a nemzetiségeket érintő törvénymódosítások tárgyalásával folytatta munkáját a parlament kedden, az ülésnap több részletes vita gyors lezárásával és egy jobbikos napirend utáni felszólalással zárult.

Az álláskeresők adminisztrációs terheit enyhítené a kormány Az álláskeresők nyilvántartásba vételére, az álláskeresési járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósítására vonatkozó eljárási szabályok egyszerűsítését javasolja a kormány.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár parlamenti expozéjában példaként hozta, hogy bevezetnék az ellátás megszűnésének és szünetelésének intézményét, így az ellátás folyósítása bizonyos esetekben hatósági döntés nélkül, a törvény erejénél fogva szűnne meg.

Lehetővé válna az is, hogy az ügyfél e-mailben jelentkezzen be a munkaügyi központnál.

A javaslat emellett megszüntetné azt, hogy a rokkantsági ellátásban részesülőket álláskeresőként tartják nyilván, mivel ebben az ellátásban csak azok részesülhetnek, akik rehabilitáció után sem alkalmasak a munkavégzésre. Az indítvány lehetőséget adna a közfoglalkoztatási szerződések módosítására is.

Meghatároznák azt is, hogy fizetés nélküli szabadság azoknak a közfoglalkoztatottaknak adható, akik legalább 15 napos határozott idejű munkaviszonyt létesítenek. A kormány módosító javaslata egyéb részletszabályokat is tartalmaz, így például a filmipari statiszták alkalmi munkára alkalmazásánál feloldanák az eddigi létszámkorlátot. A javaslat alapján a statiszták napi nettó jövedelme legfeljebb napi 12 ezer forint lehet.

A fideszes Kara Ákos felszólalásában egyebek mellett azt emelte ki, hogy egyszerűsödik az álláskeresők és a munkahelyi központ közötti kapcsolattartás, mivel az ügyfél a körülményeinek változásáról is értesítheti e-mailben a hivatalt.

A szocialista Gúr Nándor átverésnek nevezte, hogy a rokkantsági ellátásban részesülőket ne lehetne álláskeresőként nyilvántartásba venni; szerinte a kormányzat statisztikai bűvészkedéssel próbál jobb adatokat kimutatni, ahelyett, hogy a foglalkoztatást bővítené.

Bertha Szilvia (Jobbik) azt mondta: nem látja a javaslat bürokráciacsökkentő hatását. A képviselő közölte: nem érti, miért kell megkülönböztetni a filmiparban tevékenykedő statisztákat és rugalmasabbá tenni foglalkoztatásukat?

Vágó Gábor (LMP) szerint nem szolgálja a munkát keresők érdekét, ha kizárólag elektronikus úton tartják a kapcsolatot a munkaügyi központokkal, szerinte nem ezen kellene spórolnia a kormánynak. Bírálta, hogy munkaviszonynak számít a közfoglalkoztatottak jogviszonya, annak ellenére, hogy díjazásuk nem éri el a minimálbér összegét. A képviselő szintén lehetővé tenné a rokkantsági ellátásban részesülők álláskeresők közötti nyilvántartását.

Czomba Sándor államtitkár válaszában elmondta: az elektronikus ügyintézéssel nem az a cél, hogy a hivatalok ügyintézői ne találkozzanak az ügyfelekkel, hanem az, hogy az álláskeresők minél hamarabb jogviszonyt létesíthessenek. Közölte azt is: pótszabadság azért nem adható a közfoglalkoztatottaknak, mert ilyen jogviszony legfeljebb egy évig tartható fenn, miközben pótszabadság csak többéves munkaviszony után jár.

A rokkantsági ellátásban részesülők nincsenek munkaképes állapotban, így a hivatalok nem közvetíthetik ki őket állásokba - indokolta az államtitkár, miért nem vennék álláskeresőként nyilvántartásba ezeket az embereket. Hozzátette: a rehabilitációs ellátásban részesülőkre ez nem igaz.

Az ülésen elnöklő Balczó Zoltán az általános vitát lezárta. Fidesz: a nemzetiségi szószólók is kérdezhessenek a parlamentben Kormánypárti előterjesztők nevében Lukács Tamás (KDNP) ismertette azt az indítványt, amely több a nemzetiségeket érintő változtatás mellett lehetővé tenné, hogy a nemzetiségi szószolók az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan kérdést tehessenek fel egyes állami szervek vezetőinek. A vitában felszólaló ellenzéki képviselők alapvetően egyetértettek a változtatásokkal.

Lendvai Ildikó (MSZP) ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az előterjesztés egyes hatályba léptető rendelkezései ellentmondásban lehetnek egymással, Szávay István (Jobbik) az érintettekkel történő egyeztetést hiányolta, míg Mile Lajos (LMP) maradéktalanul egyetértett azzal, hogy a megszűnő nemzetiségi önkormányzat vagyonát a nemzetiségek céljára használják fel.

Az ülést vezető Ujhelyi István lezárta az általános vitát, majd így járt el több részletes vita esetében is. A kistelepülések állami adósságátvállalásáról, valamint a Magyarországról kitelepített németek emléknapjáról szóló előterjesztésekhez és a környezetvédelmi tárgyú törvénymódosításokhoz nem jelentkezett felszólaló.

Az úgynevezett trafiktörvény módosításáról szóló részletes vitában a Jobbik és az MSZP is azt kezdeményezte, hogy hivatalosan ne hívják nemzeti dohányboltnak az újonnan létrejövő kereskedelmi egységeket. Fónagy János államtitkár válaszában ugyanakkor azt mondta, európai gyakorlatra neveznék el így az üzleteket, amelyeket szerinte a köznyelv úgyis trafikoknak hív majd.

A Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról szóló indítvány részletes vitájában a jobbikos Szávay István a javaslat visszavonását és az érintettekkel történő egyeztetést kérte a kormánytól. A szocialista Lendvai Ildikó pedig felvetette, különálló emléknapok helyett célszerű lenne egy időpontot kiválasztani a kollektív megbélyegzés áldozatául esettekre emlékezésre.

Az ülésnapot a házvezetést időközben átvevő Latorcai János zárta le Korondi Miklós (Jobbik) vasúttörténeti témájú napirend utáni felszólalását követően. A parlament szerdán reggel, az új polgári törvénykönyv tárgyalásával fejezi be eheti, háromnapos ülését.

16:05 - Az oktatási rendszer esélyegyenlőtlenségéről, a korábbi kormányok gyakorlatáról, az egyházak szerepéről és a munkanélküliség kezeléséről is szó volt a magyarországi cigányság felzárkóztatásáról szóló keddi parlamenti vitanapon.

LMP: az oktatási rendszer növeli az esélyegyenlőtlenséget

Osztolykán Ágnes (LMP) egy korábbi vitára visszautalva azt mondta, hogy a magyar oktatási rendszer az esélyegyenlőtlenséget növeli, mert konzerválja a gyerekek otthonról hozott viszonyait. A képviselő feltette a kérdést, hogy a roma integrációs stratégia hogyan válhat el egy ország nagypolitikai irányvonalaitól.

Fidesz: az integrációhoz meg kell ismerni a cigányságot

Kupper András (Fidesz) a korábbi kormányok gyakorlatát áttekintve kijelentette, hogy a szocialisták által kizárólagos megoldásként alkalmazott segélyezés többet ártott, mint használt. A képviselő viszont ennél még ártalmasabbnak tartotta a kisebbség és a többség közötti feszültségek növelését.

A cigányság integrálásához le kell menni a cigányság közé, meg kell őket ismerni, "de az biztos, hogy nem fekete egyenruhában" kell ezt megtenni - jelentette ki.

A politikus egy venezuelai példát említett, ahol a zenét használják az integráció eszközéül.

Csöbör Katalin (Fidesz) a teljes társadalom érdekének nevezte a cigányság felzárkóztatását. Ehhez olyan intézményeket, például az egyházakat kell segítségül hívni, amelyek segítségével ehhez a célhoz hatékonyan és gyorsan lehet eljutni - mondta.

Az egyházak projektjei közül kiemelte a szociálpedagógiai hálózatot, a keresztény roma szakkolégiumi hálózatot, a református egyház hátrányos helyzetűeket célzó szűrőbuszos programját és a keresztény cigány családok bevonását a nevelőszülői hálózatba.

A szegénységet, a munkanélküliséget és a roma kérdést nevezte napjaink legnagyobb társadalmi problémáinak Gyimesi Endre (Fidesz). A képviselő szólt a kultúra társadalmi szemléletformáló erejéről. Hangsúlyozta: a kormány globális stratégiát dolgozott ki a romák számára, amely alapkoncepciónak tekinti, hogy a kulturális intézményeknek biztosítaniuk kell az egyenlő hozzáférést.

Révész Máriusz (Fidesz) szerint az a baj, hogy a roma népesség nem rendelkezik versenyképes tudással, miközben az előző kormányok eredménytelen programokat indítottak, a többségi társadalom szerint viszont így is túl sokat költ az állam a felzárkóztatásukra. "Nem a lécet kell egyre lejjebb tenni, hanem az oktatási rendszert kell javítani, hogy a lécet átugorják" - fogalmazott a kormánypárti politikus. Kiemelte azt is, hogy a kitörés nem fog menni a romák aktivitása, teljesítménye nélkül.

Határozati javaslatot sürgetett az MSZP

Tukacs István (MSZP) szerint a cigányság, az egészség és a nyugdíj ügyének kormányokon kell átívelnie. A képviselő azt mondta, reménykedett abban: a parlament egy határozati javaslatot terjeszt elő arról, hogy a romák ügyében meg kell állapodni, és ezt a megállapodást a kormányok ciklusain átívelve minden politikai szereplőnek be kell tartania.

Lendvai Ildikó (MSZP) közölte: van esély a konszenzusra a kérdésben, mert a mostani kormány romastratégiája sok elemében hasonlít az előző kabinetek terveire. Szerinte ugyanakkor az elmúlt évtizedek minden kormányának muszáj levonnia a tanulságokat. Mint mondta, az MSZP számára az a tanulság, hogy a többségi társadalom támogatásának megszerzése nélkül, a jó szándék esetében is kisiklik a roma integráció támogatása. A mostani kormánynak pedig azt kell megtanulnia: hiába a legjobb politika, ha más eszközökkel rombolják ezeket az eredményeket - fogalmazott Lendvai Ildikó. Szerinte ugyanis a kormány most is sokat és jót tesz, de adópolitikában, családpolitikában, szociálpolitikában a másik kezével lerombolja ezeket az eredményeket, mert növeli a különbségeket a társadalmon belül.

Jobbik: egyedül a Jobbiknak van konkrét programja a kérdésben

A jobbikos Sneider Tamás kifogásolta, hogy pártját rendszeresen azért bírálják: kizárólag rendészeti kérdésként kezeli a romákat. Szerinte azonban egyedül a Jobbiknak van határozott elképzelése a probléma kezeléséről. Példaként hozta fel: ahhoz, hogy a romák munkát kapjanak, fel kell virágoztatni a mezőgazdaságot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legfrissebb kutatási adat a cigányság helyzetéről 2003-ban készült, ezen alapul a kormány stratégiája is. A Jobbik azonban öt kutatást végzett körükben szociológusok és más kutatók bevonásával, vagyis valóban le akarják tenni a kérdés kezelésének alapjait.

Egyed Zsolt (Jobbik) szerint a vitában nem a valós problémákról beszéltek a pártok. Az igazi gond szerinte ugyanis az, hogy a magyarországi cigányság többsége "19. századi körülmények között él 17. századi mentalitással". "Berendezkedtek arra, hogy a legjobb megélhetés a gyermeknemzés, a szociális rendszer kihasználása és a bűnözés" - tette hozzá.

Fidesz: konstruktív volt a vita

Farkas Flórián (Fidesz) a vitanap egyik kezdeményezője a hozzászólásokra reagálva jóindulatúnak, konstruktívnak és jó szándékúnak nevezte a vitanapot. Hangsúlyozta: a magyar cigányság békében és szeretetben szeretne élni. Szerinte a kormányváltást követően "a botránypolitika kapui bezáródtak, és ezzel egy időben megkezdődött a programok kora". Hozzátette: soha nem volt még ilyen romapolitikája Magyarországnak, mint amilyen most van.

Kormány: paradigmaváltás történt a romapolitikában

Hölvényi György államtitkár reagálásában kiemelte: azt minden felszólaló elismerte, hogy paradigmaváltás történt a romapolitikában, az eredményeket illetően pedig szerinte minden ellenzéki pártnak "oka van a szerénységre". Kiemelte, hogy a kormány a ciklus felénél jár és az eddig megkezdett munkát folytatni fogja.

Az ülést vezető elnök ezt követően lezárta a vitanapot.

14:50 - A képviselői hozzászólásokkal folytatódott a magyarországi cigányság felzárkóztatásáról kedden az Országgyűlésben rendezett vitanap.

Járóka: a romák a legkirekesztettebb társadalmi csoport

Járóka Lívia EP-képviselő azt mondta, hogy mára a romák a legkirekesztettebb társadalmi csoporttá váltak. Az identitás alapját nagyrészt ennek érzése határozza meg - állapította meg. A mélyszegénység ugyanakkor nem csak roma-kérdés, a romáknak csak egyharmada él mélyszegénységben.

Hozzátette: a legszegényebbek megsegítésével és a középosztály megerősítésével tudnak eredményeket elérni.

Magyarországon jelenleg 6-8 százalék a romák becsült aránya - mondta, kiemelve: egyre több roma dolgozik, és hatalmas munkaerőpiaci potenciált rejt az állástalanok munkahelyhez juttatása Szerinte 4-6 százalékos GPD-növekedést jelentene egy 6-8 százalékos foglalkozásbővülés.

Az európai roma stratégia sikere érdekében ugyanakkor nagyon fontos, hogy a helyi önkormányzatok, a roma közösségek, a civilek, az egyházak, a kormányok egyaránt közreműködjenek. Az unióban a legfontosabb feladat, hogy megerősítsék a programok pénzügyi hátterét - jegyezte meg.

Legalább hat-hét évre lesz szükség mire a falvakban érezni lehet a változást, és még ennél is több időre, hogy az érdemi változást is érezzék - fűzte hozzá.

MSZP: a szegények és a romák felzárkózása Közép-Európa legnagyobb szociális problémája

A szocialista Harangozó Gábor arról beszélt, hogy a szegények és a romák felzárkóztatása, illetve annak hiánya Közép-Európa legnagyobb szociális problémája. Azt mondta, szégyenkezik, mert szerinte hibás az az alapvetés, hogy a romáknak más problémái lehetnek, mint a más nemzetiségieknek.

Meg kell végre érteni, hogy a hátrányos helyzetű területek lakossága nem magától esett csapdába, elhibázott gazdaságpolitika miatt kerültek nehéz helyzetbe - mondta.

Kiemelte: nem romaügyi, hanem szegénységellenes napot kellene tartani, hanem tenni kellene a rászorulókért. Előre megtervezett komplex fejlesztési programokat sürgetett, és hogy a forrásokat ésszerűen használják fel.

KDNP: a roma közösség igazán a roma emberekre figyel

Varga László arról beszélt, hogy a munka és tanulás oldhatja meg a cigánykérdést. Erre van is példa, ugyanakkor problémának látta, hogy csak ötven százalékuk az, aki visszamegy a saját közösségébe, és ott segít. Arra bíztatott minden tanult roma értelmiségit, hogy próbálja élethivatásának választani a saját közösségében való munkálkodást.

A roma közösség igazán a roma emberekre figyel oda, és "nehezebben veszik tőlünk, a magyaroktól az utasítást" - fogalmazott, majd a képviselő pontosította szavait, hogy természetesen őket is magyaroknak tekinti. "Legyenek az új értelmiség, a cigányértelmiség a vezetői ezeknek az embereknek" - fogalmazott. Kitért arra is: az egyházak sokat tesznek a roma társadalomért, és a roma emberekért.

Varga László azt mondta: "mi pedig magyar emberek, (...) ők is magyarok, nehogy félreértsék, most a romákról, meg a fehérekről, magyarokról beszélünk, mi pedig hátha megtanulhatnánk tőlük, és taníthatnánk a családszeretetet, a gyermekvállalást".

LMP-KDNP vita

Az LMP-s Osztolyán Ágnes, a kereszténydemokrata Varga László felszólalására reagálva azt mondta: nem arról kellene beszélni, hogy a cigányság mennyi gyereket szül, milyen jól tud zenélni, meg kosarat fonni és seprűt csinálni, hanem arról, hogy melyek a KDNP valós programjai a romák érdekében.

Varga László ugyanakkor jelezte: ő az 1960-as éveket idézte fel beszédében, de nem azt mondta, hogy 2012-ben is ugyanazt kell csinálni, mint akkor. Hozzátette: arról beszélt, hogy régebben a cigányság megbecsült volt a saját közösségeiben és ezt rontotta el az elvárosiasodás, a "szalag mellé állítás" és a saját gyökereikből való kiszakadás.

Osztolykán Ágnes viszont azzal érvelt, az ő szülei is cipőgyárban a szalag mellett dolgoztak, ezért tudták taníttatni. Az LMP-s képviselő arra szólított fel: hagyják abba a "mesebeli megemlékezést" a romákról.

A Jobbik a cigány vezetők elszámoltatását sürgeti

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője "kettős mércéről" beszélt a KDNP-s Varga László felszólalása kapcsán, szerinte ugyanis, ha a jobbikos tesz hasonló kijelentéseket, akkor azonnal félbeszakítják az ülést, összehívják a Házbizottságot, az "ENSZ BT-t és a NATO-csúcsot".

A jobbikos képviselő utalva Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető felszólalására, azt mondta: a Fidesznek valóban lehetőség a cigányság, például lehetőség arra, hogy Tiszavasváriban terepjáróval vigyék az embereket szavazni a cigánysorról.

A politikus a cigány vezetők elszámoltatását sürgetve azt mondta: 22 év alatt ezermilliárdokat invesztáltak bele az adófizetők kárára az "úgynevezett cigány-integrációba", és most újabb 120 milliárdot fordítanak majd a Roma Stratégiára. "Hol van a felelősségre vonás, hol van a cigány vezetők politikai anyagi, erkölcsi és gazdasági felelőssége?" - kérdezte. Szerinte ki kell mondani, a cigány-magyar együttélés problémája nem szegénységi, hanem együttélési probléma, "mindenféle kulturális és társadalmi sajátosságok figyelembevételével".

Fidesz: a cigányság felzárkóztatása nemzeti ügy

Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes képviselő a cigányság felzárkóztatását nemzeti ügynek nevezte, hangsúlyozva, hogy a szegénység problémája nem kizárólag roma ügy. A lakhatási körülményeken javító programokról szólva elmondta, hogy ma legkevesebb 280 ezer ember él szegregált körülmények között.
Úgy vélte: a felzárkózást segítheti, ha a cigány ember azt látja, hogy nem "zűrös egzotikumként", hanem határozott szeretettel, partnerként tekintünk rájuk.


12:45 - A KDNP vezérszónoka a szeretet kultúrájának fontosságát emelte ki a magyarországi cigányság felzárkóztatásáról szóló keddi parlamenti vitanapon, míg a Jobbik elnök-frakcióvezetője arról beszélt, hogy a problémák megoldásának egyik előfeltétele a "balliberális véleménydiktatúra" megtörése.

KDNP: a gyűlölet kultúrájából a szeretet kultúrájába kell eljutni

Lukács Tamás, a KDNP vezérszónoka szerint a cigányság helyzetéről szóló vita hatékonyságához és értelmességéhez le kell mondani az előítéletekről, és közösen kell keresni a megoldást. "A gyűlölet kultúrájából el kell jutni a szeretet kultúrájába" - fogalmazott.
A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a cigányság problémája nem azonos a bevándorlási politika integrációs kérdéseivel. Meggyőződése szerint a társadalom mindaddig magára húzza a problémákat, amíg a romákat és a bevándorlókat egyszerűen élő munkaerőnek tekinti, és nem az emberi méltóságot veszi alapul.
A cigányság kérdése alapvetően európai kérdés, amelyben paradigmaváltást hozott a magyar európai uniós elnökség, központi témává téve az európai romastratégia létrehozását - mondta Lukács Tamás, aki lényegi fordulatnak nevezte a nemzeti társadalmi felzárkóztatási stratégia megalkotását is.

A képviselő úgy látja, az oktatásnak kell átadnia azokat a magatartásformákat, amelyek alkalmasak az előítéletesség felszámolására. Az azonban "nem megy, hogy bakancsos trappolással félelmet keltünk valahol, és közben a kereszténységre hivatkozunk" - mondta.

Jobbik: meg kell törni a balliberális véleménydiktatúrát!

A kormánypárti kezdeményezésre megrendezett vitanapot kormányzati pótcselekvésnek tartó Vona Gábor frakcióvezető, a Jobbik vezérszónoka szerint alapvetésként rögzíteni kell, hogy a magyar-cigány együttélés a társadalom legsúlyosabb problémái közé tartozik. Ténynek nevezte, hogy az elmúlt 22 év minden cigánypolitikája megbukott. Ráadásul szerinte a magyar-cigány együttéléssel kapcsolatos érdemi párbeszédnek még az előfeltételei sincsenek meg, nem léteznek ugyanis felmérések egy valódi diagnózis felállításához.

"A liberális véleménydiktatúra pusztítóan hat ebben a kérdésben", a valóságot maga alá gyűri e "hazug maszatolás", amely szerint a cigányság egy az egyben áldozat, az integráció kudarcának oka pedig a kirekesztő, rasszista magyar többségi társadalom - fogalmazott, feltéve a kérdést: hogyan lehetne többségi rasszizmusról beszélni, amikor "a tehetségkutató versenyekben Oláh Ibolyára, Gáspár Lacira, Caramelre és Oláh Gergőre küldi a többségi magyar társadalom a legtöbb sms-t?"

Vona Gábor szerint a problémák megoldásának előfeltétele egy diagnózis felállítása, a cigányság társadalmi helyzetének differenciált kezelése és a "balliberális véleménydiktatúra" megtörése.

Emellett fontosnak nevezte a kitörést az integráció-szegregáció "hamis ellentétpárjából", továbbá azt, hogy hangsúlyozni kell a hatályos törvények betartását, a rendőrség munkáját ugyanis meg kell szabadítani "az álságos emberi jogi béklyóktól".

A jobbikos frakcióvezető összegzése szerint a cigány származás tiszteletben tartása mellett a cigányságon belül célként kell kitűzni a magyar identitás kialakítását, megerősítését.

LMP: a vitanap a kormány pótcselekvése

A kormány pótcselekvéseként értékelte a vitanap megtartását Szabó Tímea (LMP) is, aki szerint a kabinet csak egy újabb gesztust tesz a Jobbik és szavazói felé.

Kifogásolta a Jobbik "kampányait", amelyekkel szerinte a párt kiírta magát az európai pártok köréből. Hozzátette: a Fidesz-KDNP is szavazatszerzésre használja a romákat, amikor a szélsőjobbos szavazatokra hajtva végrehajtja a Bethlen Gábor programot, vagy amikor némán asszisztál a Jobbik megfélemlítő megmozdulásaihoz.

A lakhatásról, az oktatásról, a foglalkoztatásról és az egészségügyről is beszélt a romák vonatkozásában. Mint mondta, sokan közülük közszolgáltatások, közművek nélküli környezetben és otthonokban élnek. A kormány pályázatai csak "telepcsinosításra" és nem telepfelszámolásra alkalmasak szerinte.

A romák munkanélküliségének egyik okaként az oktatás elégtelenségét nevezte meg. Az érettségizett cigányok aránya 3 százalék, szakmunkás bizonyítványig 16 százalékuk jut el, a felsőoktatásba kevesebb, mint 1 százalékuk kerül be - mutatott rá. "Az integrált oktatásnak nincs alternatívája, az össztársadalmi érdek" - hangsúlyozta.

A felnőtt roma férfiak 30 százaléka dolgozik - hívta fel a figyelmet egy másik problémára az LMP-s képviselő, aki szerint a romák és a nem romák ugyanúgy dolgozni akarnak, ehhez azonban munkahelyekre, és nem segélyezésre vagy közmunkára van szükség.

Sürgette a romák bevonását az egészségügyi szűrőprogramokba annak érdekében, hogy várható élettartamuk ne legyen tizenöt évvel kevesebb, mint a nem romáké.

Emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék felmérésre szerint a 2006-ot megelőző tíz évben az integrációra elköltött mintegy 120 milliárd forintnak csak a 10 százaléka jutott el az érintettekhez.

Varju László: a romák 70 százaléka a létminimum alatt él

Varju László független képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi cigányság többsége elfogadhatatlan körülmények között éli életét, a diszkriminációval és a rasszizmussal kell szembesülniük. 70 százalékuk él szegregált környezetben, a létminimum alatt - tette hozzá a Demokratikus Koalíció politikusa. Hangsúlyozta: biztosítani kell számukra, hogy megőrizzék kultúrájukat. A választási regisztráció bevezetése szerinte elveszi a romáktól annak lehetőségét, hogy saját sorsukról dönthessenek.

BM: 50 ezer romát vontak be a foglalkoztatásba

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azt mondta: a start munkaprogramba és a közfoglalkoztatásba mintegy 50 ezer romát vont be az állam.


12:20 - A kormány szerint a magyarországi cigányság jövője és felzárkóztatása nemzetstratégiai kérdés - hangzott el a magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei címmel tartott keddi, parlamenti vitanap kormányzati vitaindítójában. A Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a cigányságra nem problémaként, hanem lehetőségként tekintenek, az MSZP szerint ugyanakkor éppen a nagyobbik kormánypárt társadalompolitikája sújtja a romákat.

Kormány: a cigányság jövője nemzetstratégiai kérdés

A kormány szerint a magyarországi cigányság jövője és felzárkóztatása nemzetstratégiai kérdés - hangzott el a magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei címmel tartott keddi, parlamenti vitanap kormányzati vitaindítójában.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt hangsúlyozta: nem lehet sem kizárólag közbiztonsági, sem szociális, sem pedig emberi jogi kérdésnek tekinteni ezt a problémát, ahogyan nem lehet csak a cigányságról beszélni a rendszerváltoztatás veszteseiről szólva. Szerinte a vitanap tárgyát adó téma nemzetstratégiai kérdés, hiszen a cigányság és a mélyszegénységben élők jövőbeni sorsa alapvetően befolyásolja majd az egész ország sorsát is. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) államtitkára azt emelte ki: becsléseik szerint közel 50 ezer roma ember vett részt a közfoglalkoztatásban eddig és bevonásukat a kormány 2013-ban is folytatni akarja.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hozzászólásában arról beszélt, hogy a roma lakosság a kirívóan rossz egészségügyi mutatói miatt külön figyelmet érdemel.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette: a roma lakosság aránya 7 százalék, a foglalkoztatottak között az arányuk ugyanakkor csak 2 százalék, míg a regisztrált munkanélküliek esetében ez a szám 25 százalék fölött van.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a cigányság körében nagy számban vannak alulképzettek és megfelelő munkahellyel nem rendelkezők, és ez kihat a családokban élő gyermekek jövőjére is. Szerinte a legfontosabb, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek a legkisebb korban kapják meg a megfelelő képzést, amely így egyenlő esélyeket biztosíthat nekik a későbbiek folyamán is.

Fidesz: a cigányság nem probléma, hanem lehetőség

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt hangsúlyozta: a vitanap során sokan lesznek, akik problémaként fognak tekinteni a magyar roma kisebbségre, ugyanakkor meggyőződése, hogy a romák sikeres felzárkóztatása Magyarország számára lehetőség ahhoz, hogy gazdasági és kulturális sikereket érjen el Európában.

A kormánypárti képviselőcsoport vezérszónoka szerint a felzárkóztatáshoz vezető út a tanulásból és a munkából áll össze, ehhez kell hozzájutatni a roma kisebbség tagjait, a családban élő fiatalokat az oktatáshoz, az idősebbeket pedig a munkalehetőséghez. Rogán Antal ugyanakkor arra figyelmeztetett: ha az oktatás terén nem tudnak áttörést elérni, akkor nagy esély van arra, hogy reprodukálódnak a halmozottan hátrányos helyzetet okozó tényezők.

Az iskolába járás és a munkavállalás ösztönzőiről szólva kiemelte, hogy a családi pótlék utalását iskoláztatáshoz kötötték, valamint szociális segélyplafont vezettek be, hogy segélyből ne lehessen több jövedelemre szert tenni, mint munkából. Ugyanakkor jelezte, ez a segélyplafon nem vonatkozik a gyerekekkel kapcsolatos támogatásokra és azokra, akik valamilyen probléma akadályoz a munkavállalásban.

Farkas Flórián, a vitanap kezdeményezője, a Fidesz másik vezérszónoka arról beszélt: a rendszerváltás legnagyobb vesztese a magyar cigányság volt. Szerinte az MSZP-SZDSZ kormányzat elévülhetetlen bűne, hogy a privatizációs folyamatok miatt is feleslegessé vált munkaerő passzivitásba taszításával és a segélyekre berendezkedő életmód kialakításával életre szóló társadalmi egyenlőtlenséget teremtettek a cigányság életében.
A mély szegénységben élők segítség helyett diszkrimináció ellenes jelszavakat kaptak - tette hozzá Farkas Flórián, aki szerint ez sokakban ellenérzést váltott ki, és erre építenek a szélsőségesek.

MSZP: a Fidesz társadalompolitikája sújtja a romákat

Nyakó István, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy szerinte a társadalmi esélyegyenlőség szempontjából 1989 előtti világ, a Kádár-rendszer a társadalom többsége számára és a cigányságnak is "egyszerűen jó" volt. A gyáripar, az építőipar, a bányászat felszippantotta a cigányság munkaerejét, a rendszerváltással és a szocialista nagyipar összeomlásával azonban először ezek munkahelyek vesztek el - idézte fel.

Szerinte ugyanakkor azok kulcsszavak - a munka és oktatás - amiket most a kormány hangsúlyoz, nem jelent mást, mint azoknak a szakmai anyagoknak a leporolását, amelyek az elmúlt tíz évben keletkeztek a tárgykörben.

Nyakó István úgy vélte, a kormány egyrészt a szélsőjobb szavazatokért folyó verseny miatt nem tesz ténylegesen lépeseket a cigányság felzárkóztatása érdekében, másrészt pedig a Fidesz társadalompolitikája megpecsételi a kiskeresetűek, szegények, és köztük a cigányok helyzetét.

Úgy fogalmazott: egy dolgozni akaró cigányt embert ma "három csapás" sújt: egyrészt a származása, hiszen a munkafelvételnél dolgoznak a sztereotípiák, másrészt, sújtja ahol él, valamint a Fidesz és annak társadalompolitikája. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi 60 ezer forintos közmunkabér ma csak 47 ezer forint, vagyis a kormány másfél heti bért vett ki a közmunkások zsebéből.

A képviselő arra is kitért: a Jobbik számára csak eszköz a cigányság, hogy szavazókat gyűjtsön és indulatokat szítson.


10:40 - A pénznyerő automaták betiltásáról, Habsburg Ottó születésének 100. évfordulójáról, a vöröskeresztről, a budapesti fejlesztésekről és az önkormányzatok eladósodottságáról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben, majd döntöttek arról, hogy januártól adót kell fizetni a közművezetékek után.

LMP: mik voltak a konkrét okai a pénznyerő automaták rapid betiltásának?

Mile Lajos, LMP-s képviselő arról beszélt, továbbra sem látható tisztán, hogy mi volt a konkrét oka a pénznyerő automaták "rapid jogalkotással" történt betiltásának, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár súlyos nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva jelentett be. Az LMP-s politikus szerint a nemzetbiztonsági bizottság tagjai előtt megismert jelentés alapján csak még több kérdés merül fel. A képviselő a konkrét kockázatokról kért tájékoztatást, és azt is megkérdezte, hogy a szerencsejáték-ipar befolyásolási kísérlete most vagy a korábbi években elérte-e a politikai vagy közigazgatási vezetőket.
Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár válaszában elismerte, hogy radikális lépést tett a kormányt a betiltással, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a játékgépezés komoly szociális feszültségeket okozott az országban. Hozzátette: az illetékes szervek feladata kivizsgálni, ha volt ilyen nemzetbiztonsági kockázat.

A KDNP Habsburg Ottóra emlékezett

A KDNP-s Vejkey Imre Habsburg Ottóról emlékezett meg napirend előtti felszólalásában. A képviselő éppen száz éve született Habsburg Ottó életútját felidézve azt mondta: élete gyermekkora óta összefonódott a magyar szabadsággal és a kereszténységgel.
Hölvényi György egyházügyi államtitkár hangsúlyozta: meg kell becsülni azon nagyjainkat, akik sokat dolgoztak az európai integrációért és a keresztény gondolatért.

Az MSZP üdvözli, hogy visszavonták a vöröskeresztről szóló törvényjavaslatot

Az MSZP-s Tóbiás József napirend előtt arról beszélt, hogy a 150 éves Magyar Vöröskeresztet a kormány állami gyámság alá kívánta fogadni, köztestületet akart csinálni belőle. A politikus ugyanakkor üdvözölte, hogy végül visszavonták a törvényjavaslatot - mint mondta - nem tudja ki volt az a bölcs, hogy aki felismerte, hogy mindennek van határa.
Hölvényi György egyházügyi államtitkár válaszában csúsztatásnak nevezte az ellenzéki képviselő Vöröskereszttel kapcsolatos kijelentéseit. Az államtitkár hangsúlyozta: a vöröskereszt továbbra is önállóan gazdálkodik a vagyonával, a kormány nem kívánja a rendelkezési jogát korlátozni, de jogos elvárás, hogy egy olyan szervezet, amely kiemelt költségvetési forrásokkal gazdálkodik, az nyilvánosan, átláthatóan működjön.
Szerinte a törvényjavaslattal kapcsolatban a társadalmi vitát követően most ismét szakmai munka zajlik, a magyar és a nemzetközi vöröskereszt véleményének figyelembe vételével.

Fidesz: fejlesztések Budapesten a polgári kormányok alatt

Kocsis Máté, fideszes képviselő, Józsefváros polgármestere arról beszélt, 2010-ben az "elszalasztott lehetőségek korszaka" ért véget Budapesten, ezt az időszakot szerinte néhány szerény pozitívum mellett, a város eladósítása, a közösségi közlekedés szétzilálása és botrányos szerződéskötési gyakorlat jellemezte.
A politikus felsorolta az előző és a mostani Orbán-kormány budapesti fejlesztéseit, többek között a Nemzeti Színház vagy a Sportaréna megépítését, illetve a Ludovika-projekt és a Budapest Szíve Program megvalósítását. Hangsúlyozta: sikeres Budapest csak a sikeres kerületek és a sikeres budapesti városvezetés szoros együttműködéséből alakulhat ki.
Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a mostani kormány hatékonyabban használja fel az uniós forrásokat, mind elődei.

Jobbik: bizottságban vizsgálják meg az önkormányzatok eladósodását!

A jobbikos Hegedűs Lorántné azt javasolta, hogy hozzanak létre vizsgálóbizottságot az önkormányzatok eladósodottsága ügyében. Szerinte az eladósodottsághoz az egymást követő kormányok tudatos alulfinanszírozása mellett egyes városvezetők hibás döntései is hozzájárultak.
Mint mondta, azokban a városokban, ahol a Jobbik jelen van a helyhatóságokban, megkezdte az elszámoltatást és megtette a szükséges jogi lépéseket.
Kontrát Károly belügyi államtitkár arról beszélt, hogy a most olyan történelmi léptékű segítséget kapnak a kormánytól az önkormányzatok, amelyre a magyar önkormányzatiság 22 éve alatt, de talán a települések történetének 100 éve alatt sem volt példa.
Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormányok sodorták az önkormányzatokat nehéz helyzetbe, amit bizonyít, hogy 2002-ben még 300 milliárd alatt volt az adósságállomány, 2010-ben viszont már az 1200 milliárdot is meghaladta.

10:10 - Adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként. A parlament kedden kivételes sürgős eljárással fogadta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát.

Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamosenergia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie. Mentesülnek a közműadó alól a helyi önkormányzatok és az állam is, míg a távközlési szolgáltatók - a vezeték hosszától függő mértékű - adókedvezményt kapnak. Egy módosító javaslat kivonta az adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari áviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékeket is.

Az adót más vagyoni típusú adókhoz hasonlóan évente két egyenlő részletben, március 20-ig és szeptember 20-ig kell megfizetni.
Matolcsy György eredetileg száz forintban határozta volna meg az adó mértékét, a parlament azonban a költségvetési bizottság javaslatára - a tervezett 30 milliárd forint bevétel elérése érdekében - a zárószavazás előtt 125 forintra emelte azt.

Előzmények:
A közművezetékek minden megkezdett métere után 100 forint adót vethet ki az állam a jövő évtől, ha az Országgyűlés mai ülésén megszavazza a nemzetgazdasági miniszter erről szóló, pénteken benyújtott törvényjavaslatát. A Ház ezt követően a cigányság helyzetét tárgyalja kormánypárti kezdeményezésre.

A parlament ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, várhatóan ezt követően kerül sor a határozathozatalokra. A képviselők hétfőn kivételes sürgős eljárással tárgyalták Matolcsy György közművezeték-adó bevezetéséről rendelkező előterjesztését, amelyet így akár már ma el is fogadhatnak. A javaslat szerint adókötelessé válna a víz, a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési vezetékek közterületen futó része, illetve a több fogyasztót kiszolgáló vezetékek közterületnek nem minősülő földrészleten elhelyezett része. Nem kell ugyanakkor azon vezetékek után fizetni, amelyek kizárólag egy adott helyrajzi számon nyilvántartott földrészlet használóját szolgálják ki (az a vezetékszakasz, amely a vezetékrendszerről leágazva jut el az épületig, telekig, illetve épületen, telken belül fut).

Közművezeték-adó bevezetéséről szavaz és a cigányság helyzetéről tárgyal az országgyűlés. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az ülésnap további részében a magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei címen tartanak majd ötórás időkerettel kiírt vitát. A napirendi pont kezdeményezője a fideszes Farkas Flórián volt, a témában elsőként a kabinet képviselője nyilatkozhat fél órában, amire a kormánypártok és az ellenzék is 130-130 percben reagálhat.

A képviselők a fentieken túl foglalkoztatási tárgyú törvények egyszerűsítéséről, valamint nemzetiségi jogokat érintő jogszabály-változtatásokat tárgyalhatnak, továbbá a részletes vitákkal ismét napirendre kerülhet a kistelepülések adósságának állami átvállalása, illetve a Felvidékről kitelepítettek és a Magyarországról elhurcolt németek emléknapjának bevezetése.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. machers 2012. november 23. 22:29
  „26.rommel2 2012.11.23. 20:45
  Mi van erwinem?
  Náciból eonos lettél?”
 • 26. rommel2 2012. november 23. 20:45
  „SZARADSÁGHARCOS
  HÁT IGEN................
  NEHÉZ KOMMUNIKÁLNOM EGYSZERŰ EMBEREKKEL...............................MINT A RAKLAP
  NEHÉZ VITATKOZNOM ÉRTELEM HIJÁN VELED....................................MINT A DEBIL
  NEHÉZ FÉNYT GYÚJTANOM AZ ÉJSZAKÁBAN.......................................MINT NÁLATOK !!!
  DE NE BÚSLAKODJ , VAN MÉG REMÉNY ,
  MINDEN ÉJSZAKA , FÉNYT REMÉL !!!”
 • 25. load 2012. november 22. 00:35
  „18. fortuna54
  Aki két és fél év kormányzás után még mindig az előző nyolc évet emlegeti, az síkhülye.
  Orbán kétharmadot kapott. Ezzel megkapott minden lehetőséget, hogy azt csináljanak, amit akarnak.
  Nem is voltak visszafogottak a fiúk.
  Baráti:
  - Állami Számvevőszék
  - Költségvetési Tanács
  - Kormányzati Ellenőrzési Hivatal
  - Alkotmánybíróság
  - Köztársasági Elnökök
  - Országos Bírói Tanács
  - Főügyészség
  - Szakszervezetek (Gaskó)
  - Országos Választási Bizottság
  .....stb.
  Minden hatalmat és eszközt megkaptak, hogy azt csináljanak, amit jónak látnak.
  Legalább azt látnánk, hogy 2010-hez képest javul a helyzet!
  De nem javul, hanem rohamosan romlik.
  Ők - sajnos - csak ennyire képesek.
  2014-ig a helyzet (az ország helyzete) romlani fog.
  Képtelenek változtatni, annyira belelovalták magukat a szabadságharcba.
  Immanuel Kant mondta, hogy a szabadság, felismert szükségszerűség.
  Ők már képtelenek felismerni, megújulni, mert annyira a saját hazug dogmáik fogjai.”
 • 24. szabadságharcos 2012. november 21. 22:09
  „21. rommel2 2012.11.21. 20:29TEHÁT IRJÁL NORMÁL STILUSBAN ,
  Neked minek?? Tudom csodagyerek voltál erwinke kétéves korodban annyi eszed volt mint most.”
 • 23. machers 2012. november 21. 21:08
  „21.rommel2 2012.11.21. 20:29
  "A STILUS MINŐSITI AZ EMBERT !!!"
  Nem kell önkritikát gyakorolnod! Már mindenki ismer téged.”
 • 22. machers 2012. november 21. 21:07
  „18.fortuna54 2012.11.21. 19:28
  "Azért az mégis hihetetlen,hogy a jelenlegi kormány,semmi jót nem produkál."
  Ebben tökéletesen egyetértünk. Bár, néhány javuló adatot biztosan elő tudsz rántani a tarsolyodból?! Már csak a tényszerűség és a hitelesség miatt.”
 • 21. rommel2 2012. november 21. 20:29
  „SZAROSSÁGHARCOS
  A STILUS MINŐSITI AZ EMBERT !!!
  TEHÁT IRJÁL NORMÁL STILUSBAN ,
  VAGY MARADJ OTTHON A BARLANGODBAN !!!”
 • 20. miracle 2012. november 21. 20:10
  „fortune54
  Az a nagy többség, konkrétan kevesebb, mint a lehetséges szavazók fele volt (48% körül, ha jól tévedek), de ezen most ne akadjunk fenn. A lényeg, hogy vastagon benne van az a réteg, akit most ki akarnak tessékelni, mivel megszimatolták, hogy a legkevésbé sem a fideszre szavaznának (ezen nem is csodálkozom).
  A fidesz olyan marha nagy fölényben van egyébként, hogy az a 48%, most kb 20% a 80 ellenében, úgyhogy elemi érdekük, hogy nagyon kevesen szavazzanak és azok azok legyenek, akiket a Kubatov-lista alapján összegereblyéznek a regisztráció hónapjaiban abból a 20-ból. Mérget vehetsz rá, hogy aki nem megy közülük regisztrálni, azt személyesen is fel fogják keresni az időszak vége felé, szerintem még a formanyomtatványokat is viszik nekik - kitöltve. Csak alá kell írni. Próbáld csak ki, te biztos rajta vagy a listán, mint aranyfokozatú tag.
  Az egyébként valóban számomra is hihetetlen, hogy semmi jót nem produkál a kormányod, én olyan 90%-os elk...sra számítottam, de magasan überelik. A pökhendi, lenéző, arrogáns stílus és tettek tekintetében 100%-ot tippeltem, ezt viszont teljesen eltaláltam.”
 • 19. szabadságharcos 2012. november 21. 19:44
  „18. fortuna54 2012.11.21. 19:28
  Hazátlan nulla szerencsétlen! Ha itt laknál tudnák az zemberek nagy része parázik az orbán rezsim bosszújától és az ilyen kollaboráns senkitől mint te. Ergo nem mert véleményt mondani ez 50%. Szóval Hollandiában oszd az igét!”
 • 18. fortuna54 2012. november 21. 19:28
  „7-es.Pedig ugye az elözö 8 évben,milyen kitünö banda volt? Az már logika ellenes,hogy mégis nagy többségel zavarták el öket.Talán ezt megtudnád magyarázni? Azért az mégis hihetetlen,hogy a jelenlegi kormány,semmi jót nem produkál.Pedig még mindíg fölényben van az ellenzékel szemben,de szerinted ez is hazugság.Ezen kissé elgondolkozhatnál.”
 • 17. szabadságharcos 2012. november 21. 18:10
  „16. load 2012.11.21. 17:37
  Igaz. De imádom amikor a narancshiénák a talpam előtt vonyítanak!”
 • 16. load 2012. november 21. 17:37
  „15.szabadságharcos
  Hagyd, ne zavard most, mert nagy versenyben van Lázárral, Szíjjártóval, Semecziki asszonyággal és Girosszal a fideszes stílus, mentalitás, pökhendiség megutáltatása terén!
  Ebben nem is olyan tehetségtelen a fiú.”
 • 15. szabadságharcos 2012. november 21. 13:03
  „14. Valaki 2012.11.21. 11:37
  Senkikém! Hee-hee jó poén lenne. Sajnos nem voltam vagyok fityisz szavazó, nincs narancspirospötty a seggemen. Tehát van gerincem. te mint puhatestű hogy állsz a kérdéssel??”
 • 14. Valaki 2012. november 21. 11:37
  „13. szabadságharcos 2012.11.21. 11:25

  12. kokolorbi 2012.11.21. 00:22
  Nem foglak eltartani!!!

  Böszmicsekk, az eltartáshoz tartás is kéne! Azt meg hírből sem ismered. :)))”
 • 13. szabadságharcos 2012. november 21. 11:25
  „12. kokolorbi 2012.11.21. 00:22
  Nem foglak eltartani!!!”
 • 12. kokolorbi 2012. november 21. 00:22
  „Én meg kötelezővé tenném a kimondottan ballibsiknek azt, hogy tartsanak el egy cigány családot, mert nekik köszönhetjük azt, hogy egyáltalán nem akarnak dolgozni. Természetesen kivétel van.”
 • 11. kokolorbi 2012. november 21. 00:20
  „7. miracle 2012.11.20. 18:12
  Azokat a közműveket nem a jelenlegi szolgáltatók telepítették, hanem szó szerint szarért-hugyért megvehették, a privatizációnak mondott ország kiárusításon.”
 • 10. szabadságharcos 2012. november 20. 21:02
  „8. rommel2 2012.11.20. 18:57
  Mi van fő narancspirospöttyös seggű, te osztódással szaporodsz? Ennyi ésszel más megoldás nem lehetséges.”
 • 9. miracle 2012. november 20. 19:30
  „CapsLock
  Csak a hülyeadót be ne vezessék, mert akkor legatyásodsz.”
 • 8. rommel2 2012. november 20. 18:57
  „AZÉRT JÓ ÖTLET EZ A VAKOND ADÓ !!!
  A COCIKRA MEG KIVETNÉM A CSŐD ADÓT,
  ELVÉGRE ŐMIATTUK VAGYUNK EKKORA SZARBAN !!!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen megszüntették a holokausztáldozatok MKB ellen indított perét is

Az elsőfokú bíróság jogerősen megszüntette az Egyesült Államokban a holokausztáldozatok által az MKB… Tovább olvasom