Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Parlament: elfogadták a földtörvényt, balhé az Országgyűlésben

253 igennel elfogadták az új földtörvényt. A Jobbik franciójának tagjai elfoglaták az elnöki pulpitust, miközben azt skandálták: "Hazaárulók".
16:45 - Megzavarták akciójukkal az Országgyűlés pénteki ülését a Jobbik képviselői, akik az új földtörvény ellen tiltakoztak. A jogszabályt végül - az ülés megszakítása után és a folyamatos közbekiabálások ellenére - elfogadta a parlament, hasonlóan több más előterjesztéshez.

A földtörvény zárószavazása

Enyhítettek a volt energiahivatali vezetők elhelyezkedési tilalmán

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvényt az Országgyűlés.

Fideszes képviselők indítványára a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokat kivették azon cégek közül, amelyeknél a hivatal elnöke és elnökhelyettese jogviszonyának megszűnése után egy évig nem helyezkedhet el.

Az indoklás szerint a módosítás nélkül a szakterületet átfogóan ismerő, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek lennének elzárva attól, hogy tudásukat többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál hasznosítsák.

Haladékot kapnak a helyi tévék a digitális átállásra

Hároméves haladékot kapnak a helyi és körzeti televíziók az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolására. Az erről szóló törvénymódosítást 298 igen szavazattal, 6 ellenében és 29 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A változtatás 2017 végéig teszi lehetővé e médiumoknak az analóg sugárzást a helyi és körzeti televízióknak.

Az elnöki pulpitusra vonultak, skandálással zavarták az ülést a Jobbik képviselői

A Jobbik képviselői az elnöki pulpitusra vonultak tiltakozásul az új földtörvény elfogadása ellen. Egy molinót vittek, amelyen ez állt: "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!"

Latorcai János távozásra szólította fel őket, ám ennek nem tettek eleget, ezért a levezető elnök kezdeményezésére a kormánypárti többség kizárta a jobbikosokat az ülésnap további részéből. Ők azonban ennek ellenére és az elrendelt szünet alatt sem hagyták el az üléstermet.

Latorcai János így a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikos képviselők folyamatos kiabálása közepette. Azt skandálták: "Hazaárulók!", "Csak a nemzet! és "Nem, nem, soha!". Novák Előd az elnöki csengőt rázta. Közben a Jobbik szakértői páholyában tartózkodók is csatlakoztak a képviselők skandálásához.

Elfogadták a földtörvényt

A Jobbik kérése ellenére nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés az új földtörvényt.

A törvény alapján egy hektárnál nagyobb földet csak földművesek szerezhetnek. Földművesnek azok a magyar és uniós állampolgárok számítanak, akiknek mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai.

Földművesek 300 hektár földet szerezhetnek meg, birtokmaximumuk pedig - a termelőszervezetekhez hasonlóan - legfeljebb 1200 hektár lehet. Az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmagtermelők 1800 hektár földet birtokolhatnak.
Az unión kívüli államok polgárainak földszerzési tilalma fennmarad.

A földtörvényt 253 igen szavazattal hagyta jóvá a Ház. Igennel szavazott a kormánypárti képviselők többsége, kivéve a nemmel voksoló Ángyán Józsefet és Bencsik Jánost, két korábbi államtitkárt. Ángyán József ezután bejelentette: kilép a Fidesz frakciójából.

17 előterjesztés volt napirenden az Országgyűlés június 21-i plenáris ülésén. Fotó: MTI (galéria)

Felügyeleti díjat fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek augusztustól

Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be.

A Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester javaslatára elfogadott szabályozás szerint az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, ám összege nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát. A felügyeleti díjat az önkormányzat csak az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a törvénymódosítás - amelyet kétszáz szórakozóhely képviselőivel egyeztettek - csak a főváros belső kerületeiben működő szórakozóhelyeket érinti.

Bővítették a cserelakás-felajánlási kötelezettséget

A jövőben az állami tulajdonból közhasznú szervezetnek vagy köztestületnek átadott bérlakásokra is kiterjed a cserelakás felajánlásának kötelezettsége.

A fideszes Nagy Gábor Tamás és Rogán Antal - I. év V. kerületi polgármesterek - erről szóló javaslatát kormánypárti szavazatokkal fogadta el az Országgyűlés. A javaslat indoklásában azzal érveltek, hogy állami lakás esetén a bérbeadó cserelakás felajánlása nélkül nem gyakorolhatja a felmondási jogát, míg nem állami lakások esetében nincs ilyen korlátozás.

Módosult a közbeszerzési törvény

Módosította a parlament a közbeszerzési törvényt, szűkítve ezzel az üzleti titoknak minősíthető ajánlati adatok körét, és rögzítve egyebek mellett azt, hogy csak a nyertesnek kell fizetnie a dokumentációért.
Az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal fogadta el Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslatát.

Az ülésnap végére már csak néhány ellenzéki képviselő maradt az ülésteremben, mivel időközben az MSZP-frakció és a függetlenek többsége is távozott arra hivatkozva, a hangzavar miatt nem lehet nyomon követni a szavazásokat.

A határozathozatalokat követően a kormánypárti frakciók felállva tapsoltak.
Latorcai János a tervezett napirend utáni felszólalások elhangzása nélkül zárta le a pénteki ülésnapot.

Az Országgyűlés a jövő héten kétnapos ülést tart szerdán és csütörtökön.

16:00 - Módosult a közbeszerzési törvény

Módosította a parlament pénteken a közbeszerzési törvényt, szűkítve ezzel az üzleti titoknak minősíthető ajánlati adatok körét, és rögzítve egyebek mellett azt, hogy csak a nyertesnek kell fizetnie a dokumentációért. Tovább >>

15:55 - Fidesz: szabályos volt a földtörvény szavazása

A Fidesz-frakció álláspontja szerint a Jobbik rendzavarása ellenére is szabályszerű volt az új földtörvény pénteki zárószavazása. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását fogják kezdeményezni a házbizottság ülésén.

Kiemelte: az ülést vezető Latorcai János vezetésével a kormánypárti többség a házszabálynak megfelelően döntött az új földtörvény szavazásakor. Rogán Antal szerint a Jobbik megpróbált visszaélni a házszabállyal, hiszen az ellenzéki frakció kezdeményezte a név szerinti szavazást a földtörvényről, majd megpróbálták a szavazást megakadályozni, illetve nem engedték Latorcai Jánosnak, hogy lefoglalja a helyét az elnöki pulpituson.

Hangsúlyozta: a levezető elnök feladata az ülés zavartalanságának biztosítása. Álláspontjuk szerint Latorcai János a házszabálynak megfelelően döntött, amikor elrendelte a gépi szavazást.

A sajtótájékoztatón résztvevő Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes hozzátette: Latorcai János a legjobb megoldást alkalmazta, amikor "nem tette lehetővé, hogy a Jobbik alkotmánysértő és botrányos magatartása a szavazás folytatását megakadályozza". Hangsúlyozta nem történt eljárási szabálysértés, de még ha történt is volna, az sem járna a törvény automatikus megsemmisítésével, csak az vezethetne oda, ha alkotmányos szabály megsértéséről lenne szó.

A Jobbik magatartásával kapcsolatban Rogán Antal úgy fogalmazott: az ország egész nyilvánossága megtapasztalhatta, hogy mi lenne akkor, ha a Jobbik valaha hatalomhoz jutna: "káosz, anarchia és erőszak". Kiemelte: a Fidesz és a KDNP képviselői a "nyugodt erőt" képviselték az Országgyűlésben. Szerinte a Jobbik képviselői "magukból csináltak bohócot" és ez az "óvodában sem megengedhető" viselkedés "őket minősíti".

Gulyás Gergely álláspontja szerint "a lehető legsúlyosabb bűn", ha egy demokráciában egy parlamenti párt alkotmányellenesen akadályozza az államszervezet demokratikus működését és ez "a szélsőséges magatartás nem maradhat következmények nélkül", ezért várják Kövér László Házelnök intézkedését.

A fideszes képviselő szerint a "rendszerváltozás óta hasonlóan súlyos megzavarási kísérletére az államszervezet demokratikus működésének nem volt példa, talán a taxisblokád sorolható ide, de az sem volt ennyire közvetlen".

Rogán Antal elmondta azt is: az új földtörvény a külföldiek földszerzését akadályozza meg azzal, hogy csak olyan külföldi állampolgár juthat termőföldhöz, aki életvitelszerűen a mezőgazdasággal foglalkozik, megvannak a szükséges végzettségei, földet művel és a helyi földbizottság belegyezését is megkapja. Emellett az új jogszabály a nagybirtokok és a családi gazdaságok jelenlegi ötven-ötven százalékos arányán is változtatni akar a családi birtokok javára. A kormánypártok várakozása szerint hamarosan a termőföld nyolcvan százaléka családi gazdálkodók kezében lehet.

Rogán Antal szerint tehát az új földtörvény "nagybirtok-ellenes", vagyis a Jobbik a pénteki magatartásával "a nagybirtokosok és a külföldi spekulánsok kezére játszott", ahogyan az MSZP és az Együtt-PM-szövetség képviselői is.

17 előterjesztés volt napirenden az Országgyűlés június 21-i plenáris ülésén. Fotó: MTI (galéria)

15:50 - Törvényt fogadott el a büntetőeljárások gyorsítása érdekében és döntött a szennyvízszippantás olcsóbbá tételéről a parlament pénteken.

Törvényt fogadtak el a büntetőeljárások gyorsítása érdekében

A büntetőeljárások elhúzódásának megakadályozása érdekében fogadott el törvénymódosítást az Országgyűlés, így csökkenhet a törvényszékek és a Fővárosi Ítélőtábla leterheltsége.
Navracsics Tibor igazságügyi miniszter indítványát 321 igen szavazattal, 9 nem ellenében fogadta el a parlament.
A döntés nyomán a törvényszékek ügyterhének egy részét átcsoportosítják a kevésbé leterhelt járási bíróságokra. A hivatali bűncselekmények közül a jövőben csak a hivatali visszaélés tartozik majd törvényszéki hatáskörbe. A vagyon elleni bűncselekmények esetében pedig - kivéve a vagyon elleni erőszakos bűncselekményeket - csak a legsúlyosabban minősülő cselekményekre terjed ki a magasabb szintű bíróság hatásköre.
A Fővárosi Ítélőtábla leterheltségén úgy enyhítenek, hogy egyes megyék ügyei átkerülnek a Szegedi és a Debreceni Ítélőtáblára.

Változik a gyakorlatszámítás a jegyzői pozíció betöltésekor

A jegyzői és aljegyzői pozíciók betöltésekor a jövőben közigazgatási gyakorlatnak számít minden olyan - foglalkoztatási jogviszonyban - töltött idő, amely a jogi szakvizsga letételéhez szükséges. Kovács Zoltán és Bóka István fideszes képviselők indítványát a közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény módosítására 263 igen szavazattal, 67 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.
Javaslatukat azzal indokolták, hogy országszerte több jegyzői és aljegyzői poszt betöltetlen. A parlamenti vitában korábban felszólaló ellenzéki képviselők viszont a sürgős tárgyalásból azt a következtetést vonták le, hogy a módosítást egy személyre szabták.

Nyilatkozatban fejezte ki elismerését a parlament az ír népnek

Az Országgyűlés egyhangúlag jóváhagyta az ír népnek az európai uniós lisszaboni szerződéssel kapcsolatos aggályairól szóló jegyzőkönyv kihirdetését. Martonyi János külügyminiszter javaslatára egy politikai nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben a parlament elismerését és megbecsülését fejezi ki az ír népnek "azon bátor lépéséért, hogy kiállt a tagállami szuverenitás és identitás mellett".
Az írek aggályai nyomán az Európai Tanács 2009 júniusában határozatot fogadott el az adópolitika, az élethez való jog, az oktatás és a család tárgyában, valamint a hagyományos katonai semlegesség ír politikájával kapcsolatban. A tagállami állam- és kormányfők a határozat elfogadásakor kijelentették, hogy annak rendelkezéseit jegyzőkönyv formájában csatolják az Európai Unióról és az EU működéséről szóló szerződéshez a következő csatlakozási szerződés megkötésének időpontjában, vagyis Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárása után.
A politikai nyilatkozatra az MSZP, valamint az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért független képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik tartózkodott.

Elfogadta a parlament az egyházkénti elismerés menetének részletszabályait

Elfogadta a parlament pénteken az egyházkénti elismerés menetének részletszabályait. E szerint az Országgyűlés vallásügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága kap feladatot az elismerési eljárásban, mielőtt a Ház összevont vitában meghozza döntését.
Az Országgyűlés 259 igen, 74 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a KDNP-s Rubovszky György házszabály-módosító javaslatát.
Az egyházügyi törvény módosításához kapcsolódó határozat szerint miután az illetékes miniszter közölte az egyházkénti elismerési eljárásban hozott határozatát, a parlament vallásügyi bizottsága meghallgatja a kérelmező vallási szervezet képviselőit, a miniszteri határozatot pedig véleményezésre megküldi a nemzetbiztonsági bizottságnak, amelynek zárt ülésen kell megvizsgálnia az esetleges nemzetbiztonsági kockázatokat.

Olcsóbb lesz a szennyvízszippantás

Az Országgyűlés döntése értelmében július 1-jétől csökken a szennyvízszippantás ára.
A rezsicsökkentés folytatását a fideszes Németh Szilárd javaslatára 316 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A szennyvízszippantásért tíz százalékkal kevesebbet kell majd fizetni a január 31-ei árakhoz képest.
A díjcsökkentésről a szolgáltatóknak részletes tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, és a fogyasztóvédelmi hatóságnak is igazolniuk kell az előírtak teljesítését.

Parlamenti képviselők hivatalának elhelyezésére is indulhat kisajátítás

Országgyűlési képviselők hivatalának elhelyezése érdekében is kezdeményezhető nem lakóépületnek számító ingatlanok kisajátítása az Országgyűlés pénteki döntése értelmében.
A képviselők 252 igen szavazattal, 83 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el kormánypárti képviselők egyebek mellett ezt is tartalmazó gazdasági törvénycsomagját.
A parlament kimondta azt is, hogy sűrűn beépített nagyvárosias lakóterület levegőszennyezettségének és zajterhelésének csökkentése érdekében is végezhető kisajátítás.

15:35 - Felügyeleti díjat fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek augusztustól

Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be. Tovább >>

15:35 - Fazekas: az új jogszabály a legnagyobb garancia a magyar föld védelmére

magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia - mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a Parlamentben, miután az Országgyűlés elfogadta a földforgalmi törvényt.

A magyar gazdákból alakult helyi földbizottság hagyhatja jóvá az adás-vételeket, így a helyi közösségnek van egy erős ellenőrző szerepe a helyi földvásárlásokkal kapcsolatban - közölte újságírókkal Fazekas Sándor, hozzátéve: továbbá hatósági engedélyezéshez kötött a földvétel Magyarországon. Vizsgálja a hatóság például, hogy a gazdálkodó helyben lakik-e, valamint földműveléssel foglalkozik-e. Egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) első helyi elővásárlási joga van - mondta.

"Atombiztos védelmet nyújt a magyar földnek az új földtörvény" - összegzett Fazekas Sándor, aki szerint pénteken az Országgyűlés Európa egyik legerősebb szabályát alkotta meg ezen a területen.

Arra az újságírói felvetésre - az ellenzék véleményét idézve -, hogy az Országgyűlés nem működött házszabályszerűen, amikor a törvényről szavaztak, a tárcavezető azt mondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nem jogosult ezzel kapcsolatban állást foglalni. "Az Országgyűlés a rá vonatkozó törvények és rendelkezések szerint dolgozik" - fogalmazott a miniszter.

A földtörvénnyel kapcsolatos heves ellenállást firtató kérdésre Fazekas Sándor azt válaszolta: az elmúlt napokban a törvény miatt kilátásba helyezett demonstrációk "hamvába holt" kísérletek voltak.

"Úgy látom, a magyar gazdatársadalom nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Tisztában van annak hatásaival, tisztában van azzal, hogy a földpiac első számú szereplője a földműves lesz a jövőben. A helyben lakó földműves lesz jogosult arra, hogy földet vásároljon" - mondta. Hozzátette: a törvény szövegét kell nézni, azt kell elolvasni, bármilyen más dolog inkább a politikai küzdőtér eseménye.

Emlékeztetett: az Országgyűlés által elfogadott földforgalmi törvény a családi gazdaságokat erősíti. A helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, ugyanis helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról. A családi gazdaságokat erősíti a 300 hektáros földvásárlási maximum; az 1200 hektáros földbérleti maximum szintén az agrár-középosztályt erősíti.

Arra a kérdésre, hogy külföldiek miért nem vásárolhatnak földet, a miniszter leszögezte: a magyar termőföld nemzeti kincs, és a befektetéseknek tág tere van a magyar gazdaság más területein. Hozzátette: meggyőződése, hogy a föld esetében a törvényalkotó helyesen járt el, amikor megvédte a magyar nemzeti tulajdont.

15:15 - Jobbik: a házelnök letiltotta a belépőkártyákat

Az Országgyűlés elnöke letiltotta a Jobbik-frakció valamennyi szakértőjének és alkalmazottjának belépőkártyáját a pártnak, a földtörvény szavazása alatti obstrukciója miatt - közölte a Jobbik elnöke pénteken az MTI-vel.

Vona Gábor a közleményben hozzátette: Kövér László házelnök továbbá megtiltotta a frakciónak a hozzá érkező külsősök beléptetését mind a Parlamentbe, mind a Képviselői Irodaházba.

A pártelnök azt írta, később "az Országház mindenese" az alkalmazottaknak visszaadta a belépési jogosultságot, ám számos szakértőként dolgozó munkatársuk a továbbra sem tud bejutni munkahelyére.

A Jobbik szerint Kövér László e lépése újfent bizonyítja, hogy alkalmatlan az Országgyűlés vezetésére - tette hozzá.

Megzavarta a Jobbik az Országgyűlés pénteki ülésnapját. Képviselői a földtörvény elfogadása ellen tiltakozva az elnöki pulpitusra vonultak, mire kormánypárti szavazatokkal kizárták őket a szavazásokból, ők azonban ezután is folyamatos kiabálással zavarták az ülést. Közben a Jobbik szakértői páholyában tartózkodók is csatlakoztak a skandáló képviselőkhöz.

17 előterjesztés volt napirenden az Országgyűlés június 21-i plenáris ülésén. Fotó: MTI (galéria)

15:05 - Kövér: nem értek célt az obstruáló képviselők

Kövér László szerint az Országgyűlés plenáris ülésén obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját.

Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva közölte, álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat.

Az egyetlen kérdés az lehet - folytatta -, hogy a Jobbik név szerinti szavazást kezdeményezett az új földtörvényről. Miután a szavazást éppen az a frakció akadályozta meg, szemlátomást előre megfontolt módon, amelyik ezt álságos módon kezdeményezte, ebből kiolvasható, hogy a Jobbik azt akarta, hogy sehogy se szavazzanak a képviselők - fejtette ki, hozzátéve, ez a lehetőség pedig a házszabályban nincsen benne és ebben a helyzetben dönteni kellett, hogy mi tegyenek.

Kövér László azt mondta, "miután a gombnyomásos szavazás hitelesen tartalmazza, mutatja azt, hogy a képviselők hogyan foglaltak állást a törvényekről, ezért azt gondolom, hogy vitán felül ezek a szavazások szabályosak voltak és érvényesek".

Hozzátette: ha valakinek problémája van a szavazásokkal, akkor a megfelelő fórumokhoz fordulhat értelmezésért, segítségért. Megjegyezte, nem gondolja azt, hogy e tekintetben bárkinek jogos felszólamlása lehet.

A házelnök hangsúlyozta, a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.

Kijelentette: a rendelkezésére álló eszközökkel kötelessége garantálni a Ház biztonságát, így azok, a meghívott vendégek, akik nem képesek betartani a Parlamentben való tartózkodás szabályait, azok a jövőben nem léphetnek be. Úgy vélte, a Jobbik páholyában helyet foglaló vendégek, szakértők a futballpályák ultraszektorában megszokott magatartást tanúsítottak.

Kövér László szólt arról is, hogy a fantáziája ugyan nem elég erős ahhoz, hogy kitalálja, mivel lepik meg a Ház vezetését hétről hétre a jobbikos, illetve a volt és a jelenlegi LMP-s képviselők, és hogyan próbálnak futballpályát vagy kocsmát csinálni az Országgyűlés ülésterméből, de lelkileg szerencsére már elég edzettek.

Ez volt az az alapzat, amire az ülésvezető alelnök: Latorcai János higgadtsága is épült - közölte.

Úgy vélte, nem tudták elérni céljukat azok, akiknek az volt a szándékuk, hogy obstrukciós eszközökkel ellehetetlenítsék, hogy a Ház elvégezze a munkáját, amire a választók felhatalmazásból nemcsak joga, hanem kötelessége is van.

Az Országgyűlés, amit mára eltervezett a napirendben, azt el is végezte - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lehetősége lett volna behívni az országgyűlési őrséget, Kövér László azt mondta, régóta számított arra, hogy megpróbálják ezt kiprovokálni. Ennek "a tragikomikus, de ugyanakkor gyönge színvonalúra sikeredett színjátéknak" az egyik mögöttes célja többek között az volt, hogy fizikai összecsapás színterévé tegye az Országgyűlés patkóját, amire utoljára 1912-ben volt példa - vélekedett.

Mint mondta, "ezt a szívességet én nem teszem meg" egyetlen rossz szándékú képviselőnek sem. Véleménye szerint ezek a képviselők a választóknak sem igazán képviselőik, csak saját, "alantas, rövid távú politikai céljaiknak".

Ezek után mindenre számítani kell, Tisza Istvánra lőttek is, "erre azért őszintén szólva nem számítok" - fogalmazott. Kövér László szerint igazi dilemmát okoz neki, hogy néhány képviselőből nem is nézne ki többet, mint amit itt most produkált a Jobbik frakciójában. "Kulturális színvonala, intelligenciája, első látásra is ott van, hogy nagyjából ez várható tőle, ennél sokkal több intellektuális teljesítmény nem" - mondta.

Meggyőződése, hogy a Jobbik-frakcióban is volt néhány ember, akinek ez kínos volt, vagy aki szégyellte az akció miatt magát.

Arra a kérdésre, miről konzultált az országgyűlési patkóban a vezető politikusokkal, Kövér László azt mondta, a miniszterelnökkel az NB 1 őszi sorsolásáról értekezett.

14:56 - Nyílt levélben fordul Áderhez az MSZP

Az MSZP nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, kérve, hogy Áder János ne írja alá az új földtörvényt, hanem megfontolásra küldje azt vissza az Országgyűlésnek.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, valamint Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő a levélben - amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttattak - azon véleményének adott hangot, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény visszafordíthatatlan károkat okoz az ország számára kiemelkedő fontosságú mezőgazdaságban, állattenyésztésben és élelmiszeriparban.

"A kormány javaslata súlyosan veszélyezteti csaknem százezer, javarészt vidéki munkavállaló sorsát, elértékteleníti mintegy kétmillió magyar földtulajdonos vagyonát" - fogalmaztak.

Azt írták, a törvény alkotmányossági szempontból vitatható hatalmat ad a helyi földbizottságoknak, amelyek nyilatkozata ellen a javaslat értelmében "sem felszólalásnak, sem panasznak, sem más jogorvoslatnak nincs helye".

A jogorvoslati lehetőség teljes kizárása mind az alaptörvénnyel, mind az európai normákkal, mind a demokrácia alapelveivel teljes mértékben ellentétes - fogalmaznak levelükben a szocialista politikusok, akik szerint ez lehetőséget teremt a helyi korrupció elterjedésére, "ahogy azt az elmúlt hónapok során láttuk például a nem kevés botránnyal körülvett állami földbérleti pályázatok esetében is".

Szerintük a törvény 2013. december 15-től azért is kiszámíthatatlan bizonytalanságot hoz a magyar mezőgazdaság életébe, mert önálló módon, az üzemszabályozási törvény, valamint a szükséges végrehajtási rendeletek nélkül működésképtelen helyzetet teremt.

A levél emlékeztet a jogszabály eredeti céljára: ez a mezőgazdaságban a kialakuló piacgazdaságba bekapcsolódni képes hazai gazdaságok megerősödésének segítése, valamint a falvak népességmegtartó, jövedelemtermelő és foglalkoztatási képességének megőrzése és újrateremtése.

"Egy alapkoncepciójában szakmailag hibás, mindennemű társadalmi egyeztetést, hatásvizsgálatot és háttértanulmányt nélkülöző javaslat alkalmatlan célkitűzése beteljesítésére" - fogalmaztak, hozzátéve: ezt jelzi az eredeti előterjesztéshez benyújtott több mint kétszáz módosító javaslat - közöttük hat bizottsági módosítás -, harminchét kapcsolódó módosító javaslat és tizenegy zárószavazás előtti javaslat, amelyből egyet a kormányzat terjesztett be.

Arra is kitértek: a több száz észrevételt, amelyet szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetfogalmaztak meg, a vidékfejlesztési tárca nem fogadta meg.

A Ház pénteken, a tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: "hazaárulók!" Latorcai János elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem szónoki emelvényről vezette az ülést.

A Jobbik-frakció tagjai vonulnak az Országház folyosóján az északi társalgóban tartott sajtótájékoztatójukra 2013. június 21-én, miután az elnöki emelvényre felvonulva az új földtörvény elfogadása ell
A Jobbik-frakció tagjai vonulnak az Országház folyosóján az északi társalgóban tartott sajtótájékoztatójukra 2013. június 21-én, miután az elnöki emelvényre felvonulva az új földtörvény elfogadása ellen tiltakoztak egy A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú transzparenssel az Országgyűlés plenáris ülésén.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

14:55 - Új földtörvényt fogadott el a parlament pénteken

A jogszabályt a Jobbik-frakció tiltakozása közepette szavazták meg. Az ellenzéki párt képviselői az elnöki pulpitusra vonultak, és percekig - így a szavazás alatt is - azt skandálták: "Hazaárulók!" A kormány javaslatáról a Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért, de azt végül a levezető elnök, Latorcai János javaslatára nem tartották meg. Arra hivatkozott, hogy a neveket olvasó jegyzők nem tudnak felmenni az emelvényre.

A földtörvényt végül 253 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. Igennel szavazott a kormánypárti képviselők többsége, kivéve a nemmel voksoló Ángyán Józsefet és Bencsik Jánost, két korábbi államtitkárt. Ángyán József ezután bejelentette: kilép a Fidesz frakciójából.

Szintén igennel Balogh József és Pősze Lajos, előbbi korábban a Fidesz-, utóbbi a Jobbik-frakció tagja volt.

Nem szavazott Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és az ugyancsak fideszes Wittner Mária. Két-két fideszes és KDNP-s képviselő - köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - igazoltan volt távol a szavazástól. Nemmel voksolt hat MSZP-s és kilenc független politikus. A Jobbik-frakció tagjai pedig nem vettek részt a szavazásban.

A törvény szerint földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek. Egy hektárnál többet azonban csak földművesek. Földművesnek azok a magyar és uniós állampolgárok számítanak, akiknek a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai.

A földszerzés feltétele, hogy a tulajdonos vállalja: a föld használatát másnak nem engedi át, és eleget tesz földhasznosítási kötelezettségének. Vállalnia kell továbbá, hogy a földet a tulajdonszerzéstől öt évig nem hasznosítja más célra. Feltétel az is, hogy nyilatkozzon: nincs fennálló földhasználatidíj-tartozása.

Földet cserével akkor lehet szerezni, ha az új tulajdonosnak egyébként is van földje az adott településen, vagy ott lakik, vagy lakhelye, illetve agrárüzemének központja - legalább három éve - maximum 20 kilométerre van annak a helységnek a közigazgatási határától, ahol a föld van.
Földet ajándékozni csak közeli hozzátartozónak, bevett egyháznak, önkormányzatnak és az állam javára lehet.

A törvény alapján a földművesek 300 hektár földet szerezhetnek meg, birtokmaximumuk pedig - a termelőszervezetekhez hasonlóan - legfeljebb 1200 hektár lehet. Az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmagtermelők viszont a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak.

Kikerült azonban a törvényből a családi gazdaságok méretét 500 hektárban maximáló rendelkezés.

A jogszabály szerint a 300 hektáros földszerzési maximum túlléphető a törvény hatálybalépésekor meglévő föld kisajátítása miatt kapott kártalanítás összegéből vett területtel, valamint közös tulajdon, illetve házastársi vagyonközösség megszűnése esetén.

Termőföld eladásakor az elővásárlási jog első helyen az államot illeti. Ezt követi a földet legalább három éve használó földműves, aki vagy szomszéd, vagy helyben lakik, vagy akinek a lakhelye, illetve üzemközpontja legalább három éve olyan településen van, amely a település határától legfeljebb 20 kilométerre fekszik.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy május végi gazdafórumon azt mondta: miután Magyarország az Európai Unió tagja, 2014. május 1-je után az unió polgárai is vásárolhatnak itt földet, a törvény azonban arról is rendelkezik, miképp lehet elérni, hogy mégse tudjanak venni "egy kávéskanálnyit se", ha nem teljesítik az előírt feltételeket. A jövőben ténylegesen csak az vehet földet, aki földműves, helyben él, a gazdákból alakult földbizottság jóváhagyja, majd egy állami hivatal is engedélyezi a vásárlást - fejtette ki.

Ennek megfelelően az új földtörvény rendelkezik a helyi földbizottságok létrehozásáról. Ezek jóváhagyása lesz szükséges a termőföld adás-vételéhez. Tagjuk legalább három, legfeljebb kilenc helyi gazdálkodó lehet. A szerződés életbe lépéséhez a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása szükséges.

Nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása az állam tulajdonszerzéséhez, az állami és az önkormányzati tulajdonban álló föld elidegenítéséhez, a földtulajdonjog ajándékozásához, a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog-átruházáshoz, és a tulajdonostársak közötti átruházáshoz, ha ezzel a közös tulajdon megszűnik.

Az unión kívüli államok polgárainak földszerzési tilalma fennmarad.
Ha a törvény eltérően nem rendelkezik, a földhasználat átengedéséről szóló szerződést is a mezőgazdasági igazgatási szervnek kell jóváhagynia. Nem szerezhet földhasználati jogosultságot olyan jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely nem minősül átláthatónak, illetve nyilvánosan működő részvénytársaság sem.

A törvény semmisnek nyilvánítja a szerződéses haszonélvezeti jogot, kivéve, ha a szerződés közeli hozzátartozó javára állapítja meg azt. A haszonélvezeti jog alapításáról szóló szerződés legfeljebb húsz évre szólhat.
Azok a tulajdonjogról és földhasználatról szóló szerződések is semmisnek minősülnek, amelyek a most megállapított szerzési korlátozásba, tilalomba ütköznek. Ennek megállapítására az ügyészség pert indíthat.

Szintén semmisnek nyilvánítja a törvény a hatálybalépése előtt megkötött haszonkölcsön-szerződés időtartamának meghosszabbítását. A törvény hatálybalépésekor fennálló haszonkölcsön-szerződések 2014 végén megszűnnek.

Az új földtörvény több ütemben lép hatályba: egy része december 15-én, majd a többi rendelkezés 2014. január 1-jén, március 1-jén és május 1-jén.
A vidékfejlesztési miniszter csaknem egy éve, tavaly július 12-én terjesztette a parlament elé az új földtörvény javaslatát.

A tárca akkori közleménye szerint a jogszabály elsődleges célja a magyar föld védelme, a bel- és külföldi spekulánsok és a zsebszerződések kiszűrése, valamint a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák helyzetbe hozása.

Az indítványt októberben kezdte tárgyalni a parlament. A kormány javaslatát később nemcsak ellenzéki képviselők akarták jelentősen átírni, hanem két kormánypárti képviselő, a földbérlet-pályázati rendszert hosszú ideje bíráló Ángyán József korábbi agrárállamtitkár és fideszes frakciótársa, Bencsik János. Azt akarták elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz, és több beleszólást adtak volna a földhasználati ügyekbe a helyi közösségeknek. Hetven módosító indítványuk közül azonban egyet sem fogadott el a Ház, igaz, volt, amelyet részben beépítettek a bizottsági indítványokba.

Ángyán József már korábban jelezte, hogy a földtörvény elfogadása után szinte biztosan kilép a Fidesz-frakcióból, ezt pénteken meg is tette. Ezt korábban indokolta, hogy a jogszabály a Fidesz és a kormány korábbi ígéreteivel és a nemzeti földstratégiával szemben a nagybirtokosokat támogatja, és a nagybirtokrendszer felé tereli az országot.

A parlament még tavaly decemberben módosította az alkotmányt annak érdekében, hogy sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály legyen a földtörvény.

A törvény tárgyalásának elhalasztásáról februárban, gyulai frakcióülésén döntött a Fidesz-KDNP. Úgy határoztak, a javaslat vitáját csak az agrárkamarai választások után folytatják. Az új köztestület, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara országos alakuló küldöttgyűlése március végén volt.

A kormány előterjesztésén végül június elején több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával változtatott a parlament kormánypárti többsége, kialakítva ezzel a javaslat egységes szövegét. Ezekkel újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

17 előterjesztés volt napirenden az Országgyűlés június 21-i plenáris ülésén. Fotó: MTI (galéria)

14:40 - Az MSZP kezdeményezi a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását, mert véleményük szerint a földtörvényt és több más jogszabályt is törvénytelenül fogadtak el az Országgyűlés pénteki ülésén - mondta újságíróknak Lukács Zoltán. A párt emellett a köztársasági elnökhöz fog fordulni az ügyben.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese arra reagált, hogy a kormánypárti többség a jobbikos képviselők és szakértők folyamatos kiabálása mellett döntött az új földtörvényről, a lakások bérletéről szóló és a kereskedelmi törvény módosításáról szóló előterjesztések elfogadásáról úgy, hogy az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A Jobbik politikusai perceken keresztül skandálták, hogy "Hazaárulók!" Az akció miatt Latorcai János levezető elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem a szónoki emelvényről vezette az ülést.

A szocialista politikus elmondta, házbizottság ülésén azt szeretnék elérni, hogy a parlament pénteki ülésén megszavazott törvények elfogadását minősítsék érvénytelennek.

Arra is kitért, hogy az MSZP azért hagyta el az üléstermet, mert bizonyossá vált, hogy az Országgyűlés "teljes mértékben törvénytelenül ülésezik. A házszabály szerint ha az elnök kiveszi a kártyáját és elhagyja a pulpitust, akkor az Országgyűlés ülése megszakad és azt csak úgy lehet folytatni, ha újra összehívják - jelentette ki.

Bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP képtelen fenntartani a törvényes rendet az Országgyűlésben, mert áterőltettek egy olyan országgyűlési törvényt, amiről kiderült, hogy nem alkalmas a parlament működőképességének biztosítására - mondta.

14:20 - A Jobbik szerint az Országgyűlés pénteken házszabályellenesen szavazta meg a földtörvényt, vagyis a jogszabály nincs elfogadva.

Erről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető azután beszélt a parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon, miután frakciójukat az Országgyűlés kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól. Ez azt követően történt, hogy az ellenzéki képviselőcsoport képviselői az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoztak az új földtörvény elfogadása ellen.

Vona Gábor közölte: a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy "a törvény 2014 májusában ne váljon valósággá".

Frakciója tiltakozó akciójáról azt mondta: az Országgyűlésben történteket rendkívüli helyzetnek értékelték és úgy vélték, "a kétharmados cinizmussal szemben csak ilyen formában tudjuk kifejezni véleményünket".

A Jobbik képviselőire valószínűleg váró büntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kérdés nem érdekli őket. "Kövér László és az ő csapatának gondolkodása sok mindenre képes a büntetések terén, mi állunk elébe bárminek" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, amelyen a pártelnök mögött az egész frakciói felsorakozott. Hozzátéve: szerintük ez volt a legtisztább kiállás.

A harcunkat tovább fogjuk folytatni - fűzte hozzá, és elmondta: keddre az Országgyűlés Képviselői Irodaházába földvédelmi kerekasztalt hívnak össze, ahová civil szervezeteket, szakembereket és akár más frakciók tagjait és független képviselőket is várnak.

Céljuk a nagybirtokrendszer kialakulásának, valamint a külföldiek földszerzésének megakadályozása. Megismételte: mindezt már az alaptörvényben is rögzíteni kellett volna, ennek elmaradása után pedig a Jobbik szerint az ország európai uniós csatlakozási szerződésének módosítását kellett volna kezdeményezni.

Közölte: a magyar társadalomnak is meg kell mozdulnia. Kijelenttette azt is: ha mégis megvalósul a törvény, azt frakciója "második Trianonnak" tekinti, és onnantól kezdve a "Jobbik számára egészen új világ jön, azok a parlamenti eszközök, amelyeket eddig próbáltunk betartani, elégtelennek bizonyulnak, és át fogunk térni az utcákra, a tüntetésekre".

A Ház kormánypárti többsége a jobbikos képviselők és szakértők folyamatos kiabálása mellett döntött az előterjesztés elfogadásáról úgy, hogy az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A Jobbik politikusai perceken keresztül skandálták, hogy "Hazaárulók!" Az akció miatt Latorcai János levezető elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem a szónoki emelvényről vezette az ülést.

13:59 - A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem tekinti érvényesnek a földtörvényről szóló szavazást - mondta az MTI-nek Szabó Rebeka.

A független képviselő véleményét azzal indokolta, hogy Latorcai János levezető elnök nem a helyéről, az elnöki pulpitusról rendelte el a szavazást, a PM szerint ez az eljárás nem volt házszabályszerű.

A kormánypárti többség a jobbikos képviselők és szakértők folyamatos kiabálása mellett döntött az új földtörvényről, a lakások bérletéről szóló és a kereskedelmi törvény módosításáról szóló előterjesztések elfogadásáról úgy, hogy az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A Jobbik politikusai perceken keresztül skandálták, hogy "Hazaárulók!" Az akció miatt Latorcai János levezető elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem a szónoki emelvényről vezette az ülést.

A Párbeszéd Magyarországért független képviselői Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít feliratú transzparenst emeltek fel az ülésteremben.

13:50 - Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából. Ezt a politikus jelentette be pénteken, a földtörvény elfogadása utáni sajtótájékoztatóján.

13:49 - A Jobbik szerint az Országgyűlés pénteken házszabályellenesen szavazta meg a földtörvényt, vagyis a jogszabály nincs elfogadva.

Erről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető azután beszélt a parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon, miután frakciójukat az Országgyűlés kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól. Ez azt követően történt, hogy az ellenzéki képviselőcsoport képviselői az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoztak az új földtörvény elfogadása ellen.

Vona Gábor közölte: a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy "a törvény 2014 májusában ne váljon valósággá".

Frakciója tiltakozó akciójáról azt mondta: az Országgyűlésben történteket rendkívüli helyzetnek értékelték és úgy vélték, "a kétharmados cinizmussal szemben csak ilyen formában tudjuk kifejezni véleményünket".

17 előterjesztés volt napirenden az Országgyűlés június 21-i plenáris ülésén. Fotó: MTI (galéria)

13:05 - A tervekkel ellentétben nem névszerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: "hazaárulók!"

Az ülés a Jobbik akcióját követően negyedórás szünet után folytatódott. Latorcai János elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem szónoki emelvényről vezette az ülést. A szavazások alatt a jobbikos politikusok a "hazaárulók", a "csak a nemzet" és a "nem, nem, soha" kiabálásokat skandálták, valamint Novák Előd folyamatosan az elnöki csengőt rázta.

12:28 - Kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól a Jobbik frakció tagjait az Országgyűlés, miután az ellenzéki képviselőcsoport képviselői az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoznak is az új földtörvény elfogadása ellen. Ezzel egy időben az elnöklő Latorcai János tíz perc szünetet rendelt el.

12:14 - Az Országgyűlés pénteki döntése értelmében július 1-jétől csökken a szennyvízszippantás ára.

A rezsicsökkentés folytatását a fideszes Németh Szilárd javaslatára 316 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A döntés értelmében a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell majd fizetni a január 31-i árakhoz képest.
A díjcsökkentésről a szolgáltatóknak részletes tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, és a fogyasztóvédelmi hatóságnak is igazolniuk kell az előírtak teljesítését.

11:46 - Bajnai Gordon volt miniszterelnök bécsi cégéről beszéltek pénteken napirend előtt az Országgyűlésben. Ezt követően megszavazták az ülésnap napirendjét és áttértek több javaslat záróvitájára.

Fidesz: miért nem Ausztria miniszterelnöke akar lenni Bajnai Gordon?

Zsigó Róbert (Fidesz) szerint a magyar embereknek egy hetilap oknyomozó riportjából kell megtudnia, hogy Bajnai Gordonnak és családjának nagyon komoly üzleti érdekeltségei vannak külföldön, "egy átláthatatlan osztrák cégháló" veszi őket körül. A kormánypárti politikus szerint Bajnai Gordon egész üzleti pályafutását offshore cégek, adóparadicsomok jellemzik, ahogy az egész körülötte lévő gazdasági érdekcsoportot is.

Zsigó Róbert közölte, miközben a Gyurcsány-Bajnai-kormányok tönkre tették az országot, Bajnai Gordon és családja külföldi céghálózatokat működtet, inkább adóznak Ausztriának, mint Magyarországnak. Ezek után már csak az a kérdés - folytatta - , miért nem Ausztria miniszterelnöke akar lenni Bajnai Gordon.

Rétvári Bence államtitkár szerint jogos elvárása az állampolgároknak, hogy ha ők itthon fizetik a személyi jövedelemadójukat és az áfájukat, akkor az, aki Magyarország vezetője akar lenni, itthon fizesse be az adóját.

Véleménye szerint Bécs banktitkokra vonatkozó szabályai különösen kedvezőek azoknak, akik valamit titokban kívánnak tartani. Joggal merül fel az a kérdés, kiket képvisel az, aki szinte mindenhol külföldi érdekek szolgálatába szegődik - mondta, hozzátéve, eljött az idő, hogy Bajnai Gordon kiálljon, és elmondja, milyen külföldi érdekeltségei vannak. Itt már Bajnai Gordon hitelessége a tét - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A képviselők nem tartanak pénteken záróvitát és zárószavazást a hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvénymódosításokról, valamint az oktatás szabályozásáról, az egészségügyről és a vallási közösségekről szóló jogszabályok módosításáról, a napirendet ezen módosításokkal fogadták el a képviselők.

Záróviták

Földtörvény

A szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről szóló záróvitát hozzászólás nélkül zárta le az ülés vezetője, majd áttértek a földtörvény vitájára. Ebben Szabó Rebeka független képviselő azt mondta: a kabinet "elárulja a gazdákat", nem védi meg a földjeiket. Kifogásolta a többi közt azt, hogy a helyi gazdálkodók nem szólhatnak bele a földbérlet-pályázatokba. Közölte: a PM javaslata korrigálja ezeket a hibákat.

Lengyel Szilvia független képviselő szerint nem kisebbek, hanem egyre nagyobb birtokok jönnek létre.

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint az agrárium szinte teljes köre rossznak találja a javaslatot. Kifogásolta, hogy a társtörvények még nem ismertek, így számos részletszabály ismerete nélkül kell dönteni a földtörvényről.

Közölte: mintegy ötezer, 1200 hektáros birtok fog kialakulni Magyarországon, vagyis a javaslat egy zárt kör érdekeit szolgálja. Bírálta azt is, hogy a javaslat nem veszi figyelembe a föld aranykorona-értékét. A szavazás elhalasztását kérte.

Varga Géza (Jobbik) arra kérte a képviselőket, "ne tegyék gyásznappá ezt a napot, ne szavazzák meg a földtörvényt". Frakciótársa, Magyar Zoltán hazaárulásnak nevezte a javaslatot.

Font Sándor fideszes képviselő kijelentette: a Jobbik nem értette meg, hogy nincs lehetőség megtiltani törvényi szinten azt, hogy külföldi, akár uniós állampolgár földet vásárolhasson. Hangsúlyozta: a jogszabály a családi gazdaságokat segíti.

Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) közölte: a cél, hogy magyar földek magyar tulajdonban maradjanak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a ciklus egyik legmeghatározóbb jogalkotási törvényéről szavaz a Ház, mivel eddig egyetlen törvény sem mondta ki ennyire egyértelműen, hogy a földeknek a helyben lakó gazdákhoz kell kerülniük. Nemcsak a külföldieket zárják ki a földpiacról, hanem azokat a magyarokat is, akik nem gazdálkodók - hangsúlyozta.

Szerinte a botrányokat az ellenzék kívánja gerjeszteni, a gazdák maguk nem szerveznek útlezárásokat.

Gazdasági törvények

A digitális átállásról szóló törvénymódosítást is lezárta az ülést vezető Lezsák Sándor (Fidesz), majd áttértek a gazdasági tárgyú törvények módosításának záróvitájára. Hegedűs Lorántné (Jobbik) bírálta, hogy az Országgyűlés hivatalának elhelyezése közérdeknek számít a kisajátítás során. Veres János (MSZP) a gazdasági bizottság által beterjesztett módosító javaslatot bírálta, amely szerinte a "mutyipéntek tisztára mosásának lehetőségét" teremti meg a stabilitás megtakarítási számlák szabályozásával kapcsolatban.

Babák Mihály (Fidesz), az egyik előterjesztő azt felelte: a kisajátítással kapcsolatos eljárásokban a jogbiztonságot és az előzetes kontrollt is bevezeti a javaslat.

Kereskedelmi törvény

A kereskedelemről szóló törvény módosításának záróvitájában Hegedűs Lorántné (Jobbik) a romkocsmák problémájáról beszélt, amelyeknek az utcán dohányzó közönsége zavarja az ott élőket. Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz) támogatandónak tartotta a szórakozó helyek éjszakai nyitva tartásának szabályozását. Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára bízik abban, hogy a javaslat kultúrát hozhat a romkocsmák világába.

Közbeszerzési törvény

A közbeszerzésekről szóló javaslat záróvitájában Göndör István (MSZP) bírálta, hogy bennfentes információkkal könnyen hozzájuthat valaki értékes megbízáshoz. Schiffer András (független) azt mondta: a lánctartozásokért felelőssé kell tenni a közbeszerzési pályázat nyertesét és azt javasolta: tegyék átláthatóvá az alvállalkozói hálóját. Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára közölte: az adminisztrációt kívánták könnyíteni, a tb-befizetés elmulasztását továbbra is kizáró oknak tekintik. Az ülés vezetője a záróvitát lezárta.

10:25 - Horn Gyula volt miniszterelnökre való megemlékezéssel kezdte munkáját pénteken az Országgyűlés. A napirend előtti felszólalások között Viviane Reding uniós biztosról és az új földtörvényről esett szó.

Az Országgyűlés a volt miniszterelnökre emlékezett

Horn Gyula volt miniszterelnökre való megemlékezéssel kezdte munkáját az Országgyűlés.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: Horn Gyula a rendszerváltozás előtt és után is meghatározó szocialista politikus volt. Felidézte, hogy Horn Gyula 1989. június 27-én magyar külügyminiszterként osztrák kollégájával vágta át a műszaki határzár szögesdrótját a nyugati határon, és bejelentette, hogy kiengedik az országból az NDK Magyarországra menekült állampolgárait. Kitért arra, hogy 1989 októberében egyike volt az MSZP alapítóinak. 1990 májusától 1998 szeptemberéig a párt elnöke, az Országgyűlésnek 1990-től 2010-ig volt tagja. 1994-98 között az ország miniszterelnöke volt. Számos nemzetközi szervezetben dolgozott, munkássága elismeréseként magas külföldi kitüntetésekben részesült.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta: reálpolitikus volt, aki mindig előrébb látott, mint kortársai. Kiváló politikai és taktikai érzékével helyes célokat tűzött ki, és azokat el is érte. Ezért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarország legsikeresebb miniszterelnöke - tette hozzá.

Kiemelte: kevés olyan politikus van, aki korának formálójaként cselekedeteivel beírja magát a történelemkönyvekbe, ő ilyen volt. Nemcsak beírta nevét a könyvekbe, de egy egész új fejezetet nyitott az egységes Európa és a szabad Magyarország megteremtéséről szólót. Rendszerváltó politikusból rendszerépítő államférfivá vált, "cölöpöket szedett fel, és cölöpöket vert le" - fogalmazott. Hozzátette: az elsők között ébredt rá a régi rendszer tarthatatlanságára és a változás szükségességére, "oroszlánrésze volt" a diktatúra felszámolásában, és a keletet a nyugattól elválasztó vasfüggöny lebontásában. Azok közé tartozott, akiknek bátorsága, józansága, elkötelezettsége nélkül nem valósulhatott volna meg békés átmenet, és a demokratikus Magyarország megteremtése. Történelmi felismerése volt, hogy az Magyarország gyenge lesz egy átalakuló világban, ha egyedül próbál boldogulni, tudta, az euroatlanti integráció Magyarország sikerének és felemelkedésének nélkülözhetetlen kerete - fejtette ki, és felidézte szerepét az MSZP megteremtésében is. "Politikai életútja példa arra, hogy a magyar emberek és a nemzet valódi érdekeinek felismerése és azok helyes és következetes képviselete mindennél előrébb való" - fogalmazott. Az Országgyűlésben a volt kormányfő gyászszalagos képe mellé virágcsokrot helyeztek el, és néma felállással tisztelegtek Horn Gyula emléke előtt. A megemlékezésen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök.

KDNP: Reding nem szereti a magyarokat

Harrach Péter (KDNP) szerint Viviane Reding
uniós biztos nem szereti a magyarokat, és ennek több tanúbizonyságát is adta, amikor az igazságszolgáltatás elfogulatlanságát vonta kétségbe, vagy amikor a magyar demokrácia hiányosságairól beszélt. Azt mondta, egy napilap cikke szerint egy tanácskozáson elhangzott, az uniós biztos a 2014-es választások hitelességét akarja kétségbe vonni, és ehhez vannak magyar partnerei, ezek részben civil szervezetek képviselői, részben pedig Bajnai Gordon. Úgy vélte, ez támadás Európa, Magyarország és a demokrácia ellen.

A kereszténydemokrata politikus részvétét fejezte ki Horn Gyula volt miniszterelnök családjának.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arra hívta fel figyelmet, hogy már két éve fogadták el az alaptörvényt, a sarkalatos törvények is évek óta hatályban vannak, ennek ellenére mégsem sikerült egy konkrét esetet sem találni Magyarországon, amely bizonyítaná, hogy az alapvető jogok sérültek volna. Úgy fogalmazott: a biztos túlságosan belehevítette magát a Magyarország elleni küzdelembe, ezért "javaslom neki, hogy nyáron egy hétre jöjjön el a Balatonra, vitorlázzon egy kicsit, mi magunk is szívesen elvisszük, és pihenje ki magát, és talán egy kicsit lenyugodott hangnemben észreveszi, hogy Magyarországon a jogállamiság és a demokrácia jól működik".

Jobbik: az új földtörvény nem védi meg a magyar agráriumot

Vona Gábor (Jobbik) azon véleményének adott hangzott, hogy az új földtörvény talán gördít akadályokat a külföldiek földszerzése elé, de biztosan nem védi meg a magyar agráriumot, mivel erre a törvényben való szabályozás alkalmatlan. Az alkotmányban kellene rögzíteni az ezzel kapcsolatos szabályozást és módosítani kellene az európai uniós csatlakozási szerződést is. Utalt arra, hogy a szakma - köztük Ángyán József fideszes képviselő is - nem ért egyet a jogszabállyal.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a képviselő hozzászólása hozzá nem értő dobálózás a szavakkal. Hozzátette: a Jobbik frakciójának is volt ideje, hogy kidolgozzon egy törvényjavaslatot. Hangsúlyozta: az új földtörvénnyel a kormányprogramban tett vállalását teljesíti a kormány, hogy megvédi a magyar földet a külföldi spekulánsoktól.

Korábban:

Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a pénteki ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, és a napirend előtti felszólalásokat követően csak záróvitákra és zárószavazásokra kerül sor.

A parlament az előzetes napirend alapján egyebek mellett dönthet a tavaly júliusban benyújtott, de idén nyár elején nagy terjedelemben átírt új földtörvényről. A jogszabály elfogadását az előző héten is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kabinet kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

Orbán Viktor kormányfő a kérdésben legutóbb hétfőn szólalt meg, hangsúlyozva, hogy a kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte. A miniszterelnök az agrárkamarával kötött megállapodást követően kiemelte, az új földtörvény elfogadásával az európai uniós jog sérelme nélkül sikerül megvédeni a magyar termőföldet. Az eredményeket sorolva jelezte továbbá, hogy a zsebszerződések felszámolásának eszközét szintén megtalálták, és a mezőgazdasági hatóság ma már meg tudja védeni a fogyasztókat a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. A kormányfő szerint az új jogszabály a két világháború közötti Magyarország agrárpolitikájának logikájával gondolkodva az akkori kisgazdák javára dönti el a vitát, akik a kis- és középtermelői érdeket képviselték. A kisgazdapárt most viszi győzelemre a létezése óta legfontosabbnak tekintett politikai célkitűzését - fogalmazott.

Horn gyulára emlékeztek a parlamentben napirend előtt. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Az ellenzék mellett ugyanakkor az új földtörvényt a kormánypárti padsorokban ülő Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár is többször bírálta, és elsősorban azt szerette volna elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz.

Az előzetes napirend alapján ugyancsak zárószavazásra lehet számítani az egyházügyi törvény negyedik alkotmánymódosítással összefüggő módosításáról, valamint az alaptörvény legutóbbi átírásához kapcsolódó más jogszabályok változtatásáról, továbbá a helyi és körzeti televíziók digitális átállásának halasztásáról.

A képviselők emellett szavazhatnak a szippantott szennyvíz díjának csökkentéséről, és elfogadhatják a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot.

Dönthetnek még a házszabály módosítására tett kormánypárti javaslatról is, amelyben azt kezdeményezik, hogy pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíjukat csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

A parlament emellett Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatára bevezetheti a felügyeleti díjat, amelyet a Budapest belvárosában éjfél után is nyitva tartó szórakozóhelyeknek kell fizetniük a rend és a tisztaság fenntartása érdekében.

Az Országgyűlés a héten kezdett bele nyári rendkívüli ülésszakába, amely várhatóan a jövő héten is folytatódik. A képviselők ekkor nagy valószínűséggel a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket is elfogadhatják.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Filtec 2013. június 25. 12:02
  „61. pancser 2013.06.24. 22:31

  De igen lilák, és 2 lábuk rövidebb.
  Láttam Ausztriában a hegyoldalon őket!”
 • 61. pancser 2013. június 24. 22:31
  „57. vonLichthofen 2013.06.24. 00:07
  Báró nem bír megmaradni zsidózás nélkül. Ám legyen. Tanulhatnátok az izraeli mezőgazdaságból, a legfejlettebbek egyike, jól ráfáztatok amikor elkezdtetek velem vitatkozni ez ügyben .
  60. Legs 2013.06.24. 18:32
  Te aki kiszámolta a teheneket fogalmad sincs a mg-ról. Illik rád a Török és a tehenek vers! egyébként a tehenek nem lilák!”
 • 60. Legs 2013. június 24. 18:32
  „57. vonLichthofen 2013.06.24. 00:07

  Ne menjünk ebbe bele mélyebben.Van bennem egy egészséges nacionalizmus .Értelek én téged.Itt csak a pancserok keverik az egészséges nacionalizmust a fasizmussal,antiszemitizmussal.és más izmusokkal.Szerintem már a szürrealizmusra is ugrik:)))”
 • 59. Legs 2013. június 24. 18:22
  „57. vonLichthofen 2013.06.24. 00:07 :))))
  Ők már csak ilyenek.Ha két választásod van válaszd a harmadikat,mondja közmondásuk.
  De ime egy vicc:

  ---------------
  Kohn erős dohányos, ezért megkérdezi a rabbitól:
  - Mond rabbi, szabad-e imádság közben dohányozni?
  - Dehogy szabad, az imádság szent dolog! - válaszolt a rabbi.
  De Kohnt csak nem hagyta nyugodni ez a dolog, ezért legközelebb ismét megkérdezte:
  - Mond rabbi, szabad-e dohányzás közben imádkozni?
  - Imádkozni mindig szabad, hogyne volna szabad dohányzás közben is!”
 • 58. Valaki 2013. június 24. 14:30
  „Ez a hüje jobbik most teljesen elfűrészelte magát. :)))”
 • 57. vonLichthofen 2013. június 24. 00:07
  „55 Legs, ezt hallgasd meg!
  Sabboth, senki sem dolgozhat Israelben, jóllehet arbeit macht frei. De akkor micsinálnak a tehenészetben?
  Van egy törvény israelben, ami szerint nem szabad alkalmazni goyim semmilyen munkára, csak zsidót /köztünk legyen mondva/
  De akkor mi legyen a Sabboth milch?
  A talmud szerint csak a fehér tej tiltott szombaton, így a ravasz khazárok kék föstéket adtak a tejhez amit aztán sajtkészítésre használtak. A fösték meg kimosódott a savóval
  Még ravaszabb megoldás: az megengedett, hogy megszabadítsák a tehenet a tele tőgyétől valahogyan csak azért, hogy elkerüljék a tehén szenvedését. A talmud előírja, hogy hagyni kell a tejet hogy a földre follyon.
  Nade, egy jó kibbutznyik véletlenül arra járván véletlenül odatesz egy sajtárt a tehén alá és elmegy a zsinagógába davenolni.
  Jön egy másik kibbutznyik véletlenül és látja, hogy tehén tőgye tele van - s az nem tiltott a talmudban, hogy kiengedjék a tejet a földre szombaton. De egy sajtár már véletlenül ott van a tehén alatt, s ezt nem a második khazar tette oda így őt senki sem kényszeríti arra, hogy a sajtárt elmozdítsa. Kiengedve a tejet - s nem munka hanem jótett a tehén iránt - elballag a zsinagógába és sűrű davelolásba kezd.
  Egy harmadik kibbutynyik meg a zsinagógába menet véletlenül benéz a tehenészetbe és mit lát - a sajtárok tele vannak! már csak nem hagyja ott! Beteszi a hűtőbe és így a kecske is megmarad meg a talmudista is jóllakik /nyilvánvaló képzavar - ezen még dolgoznom kell/”
 • 56. pancser 2013. június 23. 21:30
  „55. Legs 2013.06.23. 20:42
  Nem gondoltál arra, hogy a nyájas olvasó esetleg ezt nem így látja?”
 • 55. Legs 2013. június 23. 20:42
  „53. pancser 2013.06.23. 20:21

  Bocsánatot kérek Valóban vannak olyan tehenészetek ahol akkora barmokat nevelnek mint te!”
 • 54. pancser 2013. június 23. 20:38
  „52. Legs 2013.06.23. 19:56
  Csak a megyebeli 10 ezres tehenészetek 2010 évi adatok alapján.
  Dunakiliti Agrár ZRt., Dunakiliti 487 tehén 10541 kg
  LANG Kft., Egyed 138 tehén 10512 kg
  Előre Szövetkezet, Beled 512 tehén 10412 kg
  Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt., Rábapordány 422 tehén 10192 kg
  A termelői tej sűrűsége 1,029-1,034 g/cm3 közé esik. Ha ennél alacsonyabb értékű, akkor vizezésre, ha magasabb, akkor fölözésre gyanús.
  Most már többet tudsz, bár még mindig homályosan látsz gondolom, de magasabb színvonalon!”
 • 53. pancser 2013. június 23. 20:21
  „52. Legs 2013.06.23. 19:56
  Köszönöm a megszólítást, amely téged tesz helyre. Ugyanis van ilyen Izraelben, ez benne a csoda. Vannak ilyen tehenészetek nálunk is ami nagyszerű teljesítmény, de Izraelben hasonlókat fenntartani még nagyobb elismerést érdemel, hiszen ott nagyon meleg és szárazság van alapban.
  Azok a mezőgazdászok akik ott jártak, kivétel nélkül csak elismeréssel szóltak az ott látottakról, a szakma és a szorgalom ilyen teljesítményekre képes.”
 • 52. Legs 2013. június 23. 19:56
  „50. pancser 2013.06.23. 16:28 az izraeliek 10 ezer liter/év/tehén tejtermelést valósítottak meg a sivatagban.---------------------------
  ---Ezt hol olvastad,A Dörmögő Dömötörben?Egy év az 365 nap.10000 LITER osztva 365-el az napi 27 liter.Te magadnál vagy??Te idióta.mutass nekem olyan tehenet ami minden nap 27 liter tejet ad a sivatag közepén te barom!”
 • 51. Karcsika 2013. június 23. 16:59
  „Tudod pancser, ezek hányszor változtatták, magyarosították a nevüket?
  Itt vannak köztünk, a politikában is minden oldalon.
  Még jó, hogy nem élem meg, mikor már többségben lesznek.”
 • 50. pancser 2013. június 23. 16:28
  „48. vonLichthofen 2013.06.23. 15:33
  Érdekes módon még egyetlen izraeli gazdálkodóról nem tudok. Viszont ismerek több osztrákot, németet, hollandot, sőt van a megyében skót is. Semmi baj nincsen velük, van aki csak műveli a földet, van aki termeltet is van akinek több ezer marhája van. Valahogy nem tiltakozik a magyar föld ellenük nem egy esetben nem a gaztól dúsabb, mint némely magyar szomszédjáé. Érdekes az is, hogy a szomszédos gazdák közül több kedveli őket mint aki nem.
  Ami az izraeli mezőgazdaságot illeti van tőlük mit tanulni. Ha öntözőberendezést veszel ők a csúcstechnológiát árulják. A sivatagban ahol a beduinok csak kecskét tartottak mert más nem élt meg, az izraeliek 10 ezer liter/év/tehén tejtermelést valósítottak meg a sivatagban. Az is ismert szakmai körökben, hogy némely arab olajország tőlük tanulja hogyan kell ezt csinálni és leesne az állad, ha ezt látnád.
  Tehát az izraeli gazdálkodók, ha lesznek ilyenek csak jót, másolni valót hoznák ide!”
 • 49. Filtec 2013. június 23. 15:48
  „pancser
  Az a gond, hogy jó részük itt is marad.
  Tudod, a főnököd is bejelentette :Felvásároltuk Mo-ot és Lengyelországot.”
 • 48. vonLichthofen 2013. június 23. 15:33
  „Az a molinó vagy transzparens vagy mi a HAZAÁRULÁS felirattal egyszer majd ott lesz a Parlamentben a Jogar, a Palást, meg a Korona mellett, mint a zionista internazionalizmus elleni mozgalom és az igaz hazaszeretet szimboluma.
  Ki is mondta horgas orra alatt a következőket ´´..Magyarországot, Lengyelországot és Manhattan-t felvásároljuk kilóra´´?
  Nos Manhattan-ról ne legyenek kétségeink, az már a kezükben van az áldatlan emlékű Woodrow ´´<moderálva>´´ Wilson óta.
  Lengyelországot meg kétszer ´´eladta´´ Europa, másodszor akkor amikor a II. VH. utáni ´´igazságos békedekrétumokban´´ a felét átjátszották a zionista-kommunista szovjet országnak.
  Ugyanezt tették Magyarországgal is, nem jóvátéve Trianon bűneit, de tetézve azt.
  Most, itt és ezzel a ´´földtörvénnyel´´ csak a végső simításokat teszik a többszázéves tervre.
  Van itt valaki józanul gondolkodó elme, aki azt hiszi, hogy a látszólagos ´´megkötések´´ a földvásárlással kapcsolatban nem lesznek kijátszva, nem kijátszható és megkerülhetők?
  Van aki józan magyar ésszel - és hangyányi történelmi ismerettel - nem látja, hogy a kiskapuk már eleve be vannak építve a ´´földtörvénybe´´ azok által akik éltető eleme, fő foglalkozása a haszonszerzés, mások /népek/ kizsákmányolása, a csalás és a mindezt eltakaró óhéber chadova?
  A Jobbik és Vona Gábor /Allah növelje hosszúra a szakállát/egyszerűen NEM tehettek mást mint aktivan tiltakozni a nyilvánvalóan hazaáruló törvény ellen. A másik lehetőség az volt volna, hogy békésen ülnek a <moderálva> és kataton mámorban asszisztálnak az ország egyik megmaradt kincsének átjátszásához a zionista kabal nem éppen tiszta kezébe.
  Az meg semmi köze a témához, hogy az osztrák vagy a dán farmer meg mennyivel jobban tudja művelni a Magyar földet. Ha ez a Magyar Föld sokáig vagy örökké megműveletlen marad - ám legyen, de ne kerüljön Palesztin vértől áztatott kézbe.
  Ha valakit érdekel a dolog nézzen utána, hogy mennyi hasonlóság, és milyen riasztó a hasonlóság a mostani Magyarországi helyzet és az 192o as évekkel kezdődő ´´békés´´ zionista földvásárlás között Palesztinában.”
 • 47. pancser 2013. június 23. 15:16
  „43. Filtec 2013.06.23. 11:32
  Te nagyon-nagyon ......... Ha jönnek hadd jöjjenek költsék itt el a pénzüket a magyar idegenforgalomnak minden vendég jól jön. Mit szólsz azokhoz a vágatlan magyarokhoz akik a Vörös-tenger gyönyörű vízében búvárkodnak, élvezik a csodálatos vizivilágot? Nekik is repülni kell, az apró termetű ősmagyar lovakon mégsem mehetnek.”
 • 46. Filtec 2013. június 23. 14:22
  „machers
  Szerintem 80%.
  Idejönnek rettegni.”
 • 45. Demalgon 2013. június 23. 13:29
  „valagi ne próbálj az lenni, ami nem adatott és nem adathatik meg neked : ember”
 • 44. machers 2013. június 23. 13:06
  „43. Filtec 2013.06.23. 11:32
  Kerestem, de nem találok adatokat. Te biztosan tudsz segíteni?!
  A beutazók közül mennyien rendelkeznek:
  - csak oda- ,(ide)
  - illetve retur jeggyel?”
 • 43. Filtec 2013. június 23. 11:32
  „Most már tényleg nyitva az aranykapu.

  Heti 8 repülőgéppel jönnek.
  "A nyári szezonban Magyarországra áramló izraeli forgalom növekedése tette lehetővé, hogy csatasorba állítsuk keddi napokon a Boeing 747-400-ast is, melyen 429 turista- és 26 business-osztályú hely van. E kapacitásnövelés elsősorban annak köszönhető, hogy egy nagy izraeli tour operator Budapestet állította kínálatában az idei nyár középpontjába. Ezekre a járatokra már csaknem az összes jegyet eladtuk!"

  (Forrás: http://www.azutazo.hu/cikkek/jumbo-jettel-tel-avivba)


  Felvásároltuk.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3xWdmchGSs0

  Itt vannak:
  http://www.youtube.com/watch?v=tpFF0kU873c&feature=youtu.be

  3 évig itt él, és máris vehet földet, ha bebizonyítja, hogy ért hozzá, és művelni fogja?”
62 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen oktatási intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül

Az oktatásért felelős miniszter országosan 606 köznevelési intézmény átalakításáról, átszervezéséről… Tovább olvasom