Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Parlagfűirtás támogatott foglalkoztatással

A megye munkaügyi szervezete 62, a legnehezebben elhelyezhető 30 év feletti, tartósan munka nélküli foglalkoztatását támogatta több mint 22 millió forinttal.

A programban alkalmazott embereket településrendezési és idényjellegű parlagfű-mentesítési feladatokra

állították munkába.
Pályázatot hirdetett a közelmúltban a megyei munkaügyi központ, melynek keretében támogatott foglalkoztatással visszaintegrálja a munkaerőpiacra a halmozottan hátrányos helyzetű munkanélkülieket. A központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta: a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP 1.1) intézkedés megyei programjának végrehajtása során beigazolódott, hogy a legnehezebben elhelyezhetők a 30 év feletti, tartósan munka nélküli személyek.
– Ezek az álláskeresők a képzésekbe is nehezen vonhatók be, mivel alacsony a motivációs szintjük és gyakran hiányos az alapképzettségük. Mindezen negatívumok miatt számukra a munkaerő-piaci képzések nem kínálnak valódi megoldást. S ha valamilyen oktatásban részesülnek is ezek az emberek, a tapasztalatok szerint röviddel a képzés megkezdése után lemorzsolódnak. Számukra kitörési pontot igazából az elhelyezkedés jelenthet – magyarázta Rimányiné Somogyi Szilvia.
A megyei munkaügyi központ – elsősorban a megye önkormányzataival konzultálva – olyan foglalkoztatási formát talált, amelyben nem jelent elhelyezkedési nehézséget az alacsony képzettségi szint, ugyanakkor az embereket képességeik és készségeik alkalmassá teszik a munka elvégzésére.
– A pályázat keretében elhelyezendők a támogatott foglalkoztatás megkezdése előtt intenzív felkészítésben részesültek, amely elsősorban motivációs tréningből és egyéni problémák leküzdéséhez való mentori segítségnyújtásból állt – részletezte a munkaügyi vezető, s még hozzátette:
– A támogatott foglalkoztatás teljes időtartama alatt a résztvevők folyamatos mentori ellátásban részesülnek.
A pályázatra 33 önkormányzat, egy kisebbségi önkormányzat, egy városüzemeltető cég és egy civil szervezet nyújtott be igényt a megyéből. Összességében 77 álláskereső foglalkoztatását tervezték. Végül 25 önkormányzat és 3 egyéb szervezet kötött megállapodást a munkaügyi központtal 64 embert érintően, közülük 62-en munkába is álltak. A részükre nyújtott támogatás összege valamivel több mint 22 millió forint.
– A pályázó önkormányzatok és szervezetek a támogatott foglalkoztatással alkalmazott embereket településrendezési, közterület-gondozási és idényjellegű parlagfű-mentesítési feladatokra állították munkába – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától.
Az igazgató elmondta még, hogy a munkaügyi központ a tapasztalatokra építve mérlegeli egy újabb – mikro- és kisvállalkozóknak szóló – pályázat indítását is, mely által újabb munkavállalási esélyhez juthatnak a hátrányos helyzetű tartósan munka nélküliek.
– Ezenkívül a vállalkozóvá válás támogatását tűztük ki célul, s a tervek szerint még idén indítjuk azt a programot, melyben a kezdő vállalkozók kapnának támogatást az üzletmenet létrehozásához és elindításához – mondta végezetül az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerünk a bosnyák válogatott ellen?

Tovább olvasom