Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Parkosítják a szegedi Tisza-partot

Hamarosan ténylegesen a Tisza lehet Szeged "főutcája", a rakparti lépcsők helyreállítása mellett a folyó ártérben három pihenőparkot alakítanak ki a belvárostól egészen a Sárga Üdülő-telepig.
A közterületi rehabilitációs programra a város 75 millió forintot különített el ez évi költségvetéséből, emellett vállalta a terület folyamatos tisztántartását, amely a köztisztasági vállalat harminc dolgozójának feladata lesz.

Az erdő rendbetételét az árteret gondozó Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végzi. A zöldterület rendbetétele a Tisza szegedi oldalán kilenc hektárt érint, s a munka már a héten elkezdődött. A hajóállomás és a Bertalan-híd, a Bertalan-híd és a Foka-, valamint a Foka és a Sárga Üdülő-telep között három ligeterdőt alakítanak ki.

Ezek mellett kiépül egy rendezvényterület, illetve egy szervizút a Bertalan-híd alatt, míg a Huszár Mátyás rakparton az alsó lépcsősort is helyreállítják a nyáron. Andó Mihály, a vízügyi igazgatóság műszaki igazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: árvízvédelmi szempontból is fontos, hogy az árterek mennyire tisztán tartottak és rendezettek. A 2006-os árhullám például az 1970-es vízhozammal fél méterrel magasabban vonult le, amelynek elsődleges oka a folyón lévő árterek, hullámterek rossz állapota volt - indokolta szavait.

Szegeden most egy ligetes, ritkított, a víz útját segítő hullámtér alakul ki. A szegedi rakparton az alsó lépcsősor rekonstrukciója rendkívül fontos, mert az támasztja meg a rakpartot - magyarázta.

A felújítás kedvez az útvonalat használóknak is, mivel az úttestet később kell majd lezárni áradás idején, illetve annak levonultával valamivel korábban lehet majd megnyitni, mint eddig - tette hozzá a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az idei hajózási szezon a Balatonon

Megkezdődött a 164. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező, több mint… Tovább olvasom