Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Párizsban zenei ősbemutatóval folytatódott a Rákóczi-emlékév

Párizsban magyar zenemű ősbemutatójával folytatódott a megemlékezés a Rákóczi szabadságharc kezdetének 300. évfordulója alkalmából.
Párizsban magyar zenemű ősbemutatójával ünnepelték franciák és magyarok a Rákóczi-évfordulót. Tolcsvay László Rákóczi oratóriuma Müller Péter Sziámi francia, magyar és latin nyelvű szövegkönyvére a párizsi Magyar Intézetben hangzott föl legelőször az este Sebestyén Márta, illetve a Muzsikás együttes több zenésze és Franciaországban élő magyar muzsikusok közreműködésével.

A hetedik sugár című Rákóczi oratóriummal Tolcsvay László - mint a Magyar Rádiónak mondta -, azt a zenei, szellemi összefonódást kívánta kifejezni, ami a fejedelem szülőhazája és a Rákóczinak éveken át menedéket adó Franciaország között fönnállt és fönnáll. Egyúttal egy tépelődő és önmagához, eszméihez hű ember, Rákóczi számadása az új Tolcsvay oratórium, amely elektronikus, klasszikus és népi zenei elemeket vegyít. Jóllehet, a párizsi Magyar Intézet bátorítására született mű alkalmi alkotás, kifejezetten a Rákóczi tricentenáriumra íródott, szerzői szándéka szerint lemez is lehet belőle és illeszkedhet a magyar történelem legjelentősebb alakjainak, illetve pillanatainak emléket állító modern zeneművek sorába.

A Rákóczi oratórium ősbemutatóját a nemzeti kulturális örökség minisztere, Hiller István, a Magyar Köztársaság franciaországi, illetve UNESCO-nagykövete, továbbá a Magyarországi Rodosto Alapítvány és a Rákóczi Szövetség több szervezetének, így a hajdúböszörményinek és a miskolcinak a képviselői előtt tartották meg az este Párizsban a Magyar Kulturális Intézetben.

Róka Zsuzsa - Párizs
(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobbakat kiemelni

A Pannon Baromfi Kft. „Az év környezetvédelmi díja” elismerésben részesült, a díjat a… Tovább olvasom