Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Papírba csomagolt környezetvédelem

A gazdasági válság hatását a szelektív hulladékok gyűjtői is megérzik. Abban azonban mindenki egyetért, nem szabad másként gondolkodni, mint eddig, védeni kell a környezetünket, még akkor is, ha ez időlegesen elég nehéznek tűnik.
A környezetvédelemnek nyilvánvalóan sok formája létezik. Az egyik a környezet tudatos védelme.

Vagyis az a fajta mentalitás, amely nem károsít. A világ összes fakitermelésének 20 százalékát például a papírgyártáshoz használjuk fel, egy kilogramm fehér papír gyártásához 2,2 kg fa, 35 l víz és 8 kWh energia szükséges. Magyarországon az egy főre jutó papírfogyasztás kb. 81 kg/év, és ennek többsége nem könyv! Ha újrapapírt használnának az irodák, és beérnék egy kicsit szürkébb árnyalatú lapokkal a nyomtatóba, már sok fát védhetnénk meg. Ám lépjünk tovább. A környezettudatos gondolkodás másik oldala, ha a papírt okosan használjuk fel. Mert valljuk be őszintén, nem sokkal jobb olyan csomagolású terméket megvenni, melynek dobozát elvihetjük a szelektív hulladékgyűjtőbe? Amelynek lebomlási ideje nem száz években mérhető, hanem újrafeldolgozás után irodákba kerülhet, kéztörlő, egészségügyi papír is lehet belőle.

Nem véletlen, hogy a hazánkban is rohamos ütemben terjedő, és külföldön is széles körben használt ragasztott kartondobozos csomagolásban egyre többen látják meg az alternatív környezetvédelem lehetőségét.

A szelektív hulladékgyűjtés mindannyiunk közös ügye. Illusztráció
A szelektív hulladékgyűjtés mindannyiunk közös ügye. Illusztráció

A karton alapanyag kitűnően egyesíti a piac által diktált dekoratív külső iránti és Földünk védelmével kapcsolatos elvárásokat.

Használják élelmiszerek, gyógyszerek, iparcikkek csomagolásra is.

Minden termékhez létezik megfelelő kartonféleség; ennek a kiválasztása pedig stratégiai fontossággal bír a termék eladhatóságának tekintetében. Különösen fontos, hogy gyártása olcsó és biztonságos.

A környezetkímélő kartoncsomagolások elterjedésének még egy oka is van. Kiválóan alkalmasak a gyártó cég üzeneteinek megjelenítésére. Vagyis jól nyomtathatóak, ezáltal látványos formában hívhatják fel a figyelmet a csomagolás belsejében rejtőző tartalomra.

A kartoncsomagolások teljes egészében újrahasznosíthatók. Egyes elemzések szerint a magyarok környezettudatossága egyelőre még hiányos. Gyűjtjük a szelektív hulladéktárolókba a papírt, a műanyag palackot, az üveget, a fémet, de ennél tovább még nem látunk. Pedig szükséges már a vásárlás pillanatában is figyelni arra, amit megveszünk és nem használunk fel belőle, hanem a kukába szánjuk, az újrafelhasználható legyen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonosodás: miből volt nyaralója, luxusautója Sztojkának?

Vagyonosodási vizsgálatot kért a rendőrség a veszprémi kézilabdásokra támadó csoport vezetői,… Tovább olvasom