Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Pápaság az előd arcképével

A napokban emlékezik a katolikus egyház II. János Pál pápa halálának évfordulójára. Az azóta eltelt esztendőben szemléletváltás nem, legfeljebb a gyakorlati megfontolások változása jellemzi az egyházszerte szeretett főpásztor utódja, XVI. Benedek munkásságát.
XVI. Benedek pápa elődje érdemeinek elkötelezettje. Fotó: MTI/EPA
Világszerte megemlékező szentmiséket tartanak ezekben a napokban, hiszen április 2-án lesz kereken egy esztendeje, hogy II. János Pál pápa elhagyta az árnyékvilágot. A római katolikus egyházat bár megrázta a veszteség, egy év múltán azonban a tényekre alapozva kijelenthető: a korábbi, 27 éves vezetés során kitaposott nyomvonalon halad tovább a Föld legnagyobb vallási intézménye.

Konzervatív egyházvezetés

Már az utód megválasztásának körülményei előrevetítették, hogy a Vatikánon belül nagy tekintélynek örvendő, II. János Pál által is képviselt konzervatív teológiai szemlélet határozza meg az „új" vezetést, hiszen a tavaly április 18-án összeülő konklávé második ülésének eredményeképp szinte egyháztörténelmi rekordgyorsasággal fogadták el a bíborosok új vezetőjüknek Joseph Ratzingert, a Hittani Kongregáció prefektusát. Az, hogy XVI. Benedekként és nem III. János Pálként kezdte meg vezetői munkáját, egyben jelzés is: a konzervatív irányvonal megtartása mellett a dogmatikatudós saját szellemiségét, szándékvilágát is képviselni akarja a katolikus egyház főpásztoraként.

Az ökumené mint az egyház jövője szempontjából sürgető fontosságú egységfolyamat mellett rögtön hitet tett: egyik legelső megnyilatkozásában, május elsején nyilvánosan köszöntötte az ortodox egyházakat. Elődjével ellentétben azonban nem a zarándok pápaként, hanem úgy tűnik, inkább teológus főpásztorként akarja az egyházat vezetni, hiszen első, belföldi lelkipásztori látogatásával is több mint egy hónapot várt, külföldre, szülőföldjére pedig elsőként augusztus 18-án utazott, ekkor a kölni ifjúsági találkozón vett részt és szólalt fel. Az október első napjaiban megtartott püspöki szinódus számos izgalmas, reformokat sejtető témát vetett fel, ám a pápa itt is demonstrálta az általa képviselt irányvonalat: az ülésre érkező főpapokat II. János Pál arcképe és hangja: egy korábban felvett prédikációja fogadta.

Az előd tisztelete

Elődje iránti elkötelezettségét mi sem példázza jobban, mint hogy május 13-án már felröppen a hír: megkezdődik II. János Pál boldoggá avatása, a per hivatalos megindítására pedig mindössze június 28-áig kellett várnia a lengyel származású egyházfő több tízmilliónyi „rajongójának", akik közül több ezren is közfelkiáltással adtak hangot akaratuknak a Szent Péter téren, XVI. Benedek megválasztásának délutánján: „azonnal szentté"!

Az előd „máriás" szellemisége iránti tiszteletét és a lengyel egyház szeretetét példázza, hogy a boldoggá avatásról szóló nyilatkozat a fatimai Szűzanya liturgikus emléknapján született, és alig több mint egy hónappal rá XVI. Benedek levélben jelezte: három lengyel pap boldoggá avatását is megerősíti.

Fél év, egy enciklika

Az új pápa első, németországi zarándoklatát követően a Szentszék castelgandolfói nyaralójában töltött néhány hetet, innen kiszivárgott: egy könyvön és egy enciklikán is dolgozik. Ez utóbbi rendkívül gyorsan, január 25-én már meg is jelent, címe: Deus est Caritas, azaz „Az Isten szeretet". Elmélkedő, dogmatikus hangvételű írást adott közre a hittudós, amiben a természetes, emberi és az isteni szeretet közös és eltérő aspektusait világítja meg. Természetesen társadalmi üzenetet is hordoz az enciklika: a szeretet gyakorlata, hogy a szegényekkel és az elesettekkel törődnie kell mindazoknak, akik biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznek.

Több írásbeli üzenetet is küldött a világegyháznak, míg a februárban tartott betegek világnapján elsősorban a mentális problémáktól szenvedők ápolásának fontosságát emelte ki. Az idei nagyböjtre kiadott buzdítását többek között II. János Pál tanítására alapozta, és kifejezte: a keresztények munkájának eredményeképp a világot egy olyan globalizáció felé kell vezetni, amely az ember valódi javát szolgálja, és ily módon a hiteles békéhez vezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a Sziget 2006-os fellépőinek listája

New York-i art-pop, belga gitárzene, skandináv progresszív metal, gipsy-punk, mali kora-játékos,… Tovább olvasom