Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Pánik – A görög szigetekre is kevesebb turista megy

Tíz, valahol húsz százalékkal is visszaesett a görög utak iránti érdeklődés, jóllehet a népszerű Krétán, Rodoszon, Zakynthoson veszélytelen a ˝dolcsevitázás˝.

Van, aki még az előleget sem siratja, s inkább választ másik úti célt az athéni zavargások miatt.

Érdekes jelenség a pánik, hiszen a nemzetközi híradásokban szereplő Athénba nem azért nem megy nyáron a turista, mert tart a tüntetésektől, hanem mert a görög főváros egyébként sem népszerű a forró évszakban.

Aki Európa bölcsőjét választja úti célul, az hosszú évek óta Krétára, Rodoszra vagy Zakynthosra fizet be, ugyanolyan magától értetődően, ahogyan a kilencvenes évek első felében Korfura vett jegyet. A zavargások mégis hatottak az érdeklődésre, az általunk megkérdezett irodák szerint 10–20 százalékkal csökkent a görögországi utak száma.

Az athéni zavargások miatt 10–20 százalékkal csökkent a görögországi utak száma.
Ficsor Gábor, a Vista Utazási Iroda vezetője ezt ahhoz a 2006-os őszhöz hasonlította, amikor Budapest előkelő helyen szerepelt a világ híradóiban, s ezért Magyarország egésze került feketelistára az utazók szemében. A Vistánál ugyan senki nem mondta vissza a már lekötött utat, de több mint 10 százalékkal csökkent az érdeklődés, míg a húsvéti Athén-út még telt házas volt. A vezető azt is hozzátette: ez a cégnek nem jelent különösebb bevételkiesést, mivel az utazók más célt választanak, jellemzően a török Riviérát és Bulgáriát.

Ezt tapasztalják az Air-Touristnál is: itt nem annyira Bulgária, hanem – Törökország mellett – Egyiptom és Tunézia jelent alternatívát. Csak érdekességként tesszük hozzá: divatba jönnek a kulturális körutazások, s ezeknek 70 százalékánál az európai műemlékek vannak célpontban.

Ami viszont a görög problémát illeti, a visszaesés itt 20 százalékos, sőt, Lendvai Márta irodavezető szerint még arra is több példa volt, hogy valaki lemondta a már lekötött utat. Legutóbb egy krétai nyaralást mondott vissza az egyik ügyfél, s erről tudni kell, hogy a görög szigeten a heti turnus ára 90 ezer forintnál kezdődik, míg az előleg 10 százalékot tesz ki. Ám még így is megérte az ügyfélnek másik úti célt választani.

Lendvai Márta kérdésünkre elmondta: egyelőre semmilyen akcióról nem tud, amit kimondottan ennek a visszaesésnek köszönhetően hirdettek volna meg. Egyes hírek szerint nyárra várhatóak árengedmények a görög szállodáknál, de erről többet most nem lehet tudni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírokat rongáltak a várpalotai zsidó temetőben

Több síremléket megrongáltak és egy márvány síremléket elloptak ismeretlen tettesek vasárnapra… Tovább olvasom