Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Panek Sándor: A grund örök

Panek Sándor, a Délmagyarország Online szerkesztője Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című könyvéről beszél.
„Felnőtt fejjel is el-elszorul a torkom az olvasása közben. A haza és a szabadság gyönyörű metaforájaként megélhető grund iránt táplált érzések olyan világot tárnak fel, amelyben nincs idézőjelbe téve a bátorság, az összetartás és az önfeláldozás. Tulajdonképpen mindaz, ami a hazaszeretetet 19. századi eszményeink révén valóságossá teszi.
Azt hiszem, ennek a könyvnek saját sorsa van, amely nemzedékenként újra ismétlődik. A világ szerteszét esik és újraformálódik körülöttünk, az eszményeink viszonylagosak lesznek vagy kisajátítják, de ez a könyv kikezdhetetlenül továbbörökíti azt, ami az ifjú lélekben még tiszta és kényszer nélküli, a közös szabadságot.Amikor kamaszként kezembe adták Molnár Ferenc regényét, némi titkolózás is övezte az olvasmányt, hiszen ez Erdélyben történt, ahol A Pál utcai fiúk, mint 'a magyar militarizmust hirdető' könyv tilos volt az iskolákban. Biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül még sok kamaszszív kereste meg grundját. Az idő eltelt, a világ változott, de A Pál utcai fiúk semmit sem vesztett erejéből. Nemrég mesélte egy tanárnő, aki az egyik szegedi általános iskolában házi olvasmányként tanította a könyvet, hogy a gyerekek között rövidesen szervezkedés indult meg, aminek következtében hamarosan grundot alapítottak a Tisza-parton, és Pál utcai fiúkat játszottak. Nem Harry Pottert játszottak, hanem Nemecseket, Bokát, Csónakost, és Áts Ferit, s mindenekelőtt a grundot és a szabadságot."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr világvárosok közé került

Tizenhárom vezető város, köztük Győr neve szerepel azon az interneten közzétett listán, amelyben bejelentik: létrejött a Digitális Közösségek nevű, világméretű kezdeményezés. A projekthez csatlakozó cégek között találjuk a győri Szintézis Rt.-t és az Int-air.net Kft.-t is. A Digitális Közösségek közvetlenül fog érinteni számos, különböző területen dolgozó embert az egész világon. Tovább olvasom