Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Pán Péter

Az Edward korabeli London egyik fagyos téli éjszakáján egy Wendy Darling nevű kislány kitalálja, hogy a legendás kalóz, Hook kapitány hátborzongató történeteivel szórakoztatja testvéreit.
Az éjszakai mesemondásnak azonban Wendy apja hamarosan véget vet, és másnap a szigorú Millicent nénihez küldi a kislányt, hogy az végre felnőtt ifjú hölgyet faragjon belőle. Darlingéknak persze fogalma sincs róla, hogy Wendy történeteit öccsein kívül Pán Péter is nagy élvezettel hallgatta, aki most ezen az utolsó éjjelen megjelenik a gyerekek hálószobájában féltékeny kis tündére, Csingiling kíséretében, hogy az ablakon át, a holdsütötte londoni háztetők fölött magával repítse őket egy másik világba, a csodálatos Sohaországba, ahol a felnőttek szabályaitól mentes, kalandos élet vár án Péterre és társaira, az Elveszett Fiúkra.

Persze még itt sem fenékig tejfel az élet, mert a mindenre elszánt kalózokon, gonosz kis sellőkön és hatalmas krokodilokon kívül ott van Hook kapitány jobb karja, azaz hogy a karja helyén a legnemesebb rozsdamentes acélból készült, félelmetes kampó, mely csak arra vár, hogy lesújtson a gyerekekre. Wendy története tehát a fantasztikus Sohaországról, a rettentő Hook kapitányról, Pán Péterről és a gyerekekről egy szemvillanás alatt valósággá válik, s a Darling gyerekek hirtelen a maguk által kiötlött mesében találják magukat.

Info

Egyszer minden gyerek felnő, egyvalakit kivéve…"

Képzelj el egy helyet, ahol minden nap egy igazi kalandot ígér és ráadásul senki sem lesz felnőtt, az öregség még hírből sem ismert. Ez Pán Péter világa, a kalandok, álmok és nagyszerű felfedezések meséje, amely az első londoni bemutató óta, idestova száz éve indult hódító útjára. J. M. Barrie klasszikusssá vált meseregénye ez idő alatt számos nagy sikerű feldolgozást ért meg.

Péter és Wendy fantasztikus utazása olyan, mint egy mindannyiunkban élő, visszatérő álom - tiszta, elbűvölő és ellenállhatatlan. Sokkal több, mint egy nosztalgikus érzés vagy egy szimpla mese. Pán Péter történetében legelemibb vágyaink és félelmeink öltenek testet. A repülés élményének megismerése vagy a kalandok átélésének vágya egyszerre egyetemes és időtlen. Technikailag minden készen állt a történet élőszereplőkkel való megfilmesítésére, a világnak pedig talán még sosem volt ennyire szüksége Pán Péter meséjének üzenetére, arra, hogy merjünk hinni, álmodozni és fantáziánkat szabadon engedni.

A film létrejötte mégis rengeteg időbe telt. Lucy Fischer éppen húsz évvel ezelőtt szerezte meg a megfilmesítés jogát és nyerte meg a produkcióhoz partneréül férjét és producertársát, Douglas Wicket. Idővel hozzájuk csatlakozott a filmet forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyző P. J. Hogan, továbbá több nagy stúdió is beszállt a vállalkozásba.
A valóság és a képzelet határának elmosódása az egész történetet áthatja.

A Darling gyerekek az apai szigor elől egy éjszaka kilépnek hálószobájuk ablakán, és eljutnak a mesés kalandokat ígérő Sohaországba. Vagy egyszerűen egy, a gyermekkortól búcsúzó kamaszlány képzelete szárnyalásának lehetünk tanúi, mikor ennek még semmi sem szabhat gátat. Mindkét felfogás nagyszerű szórakozást ígér a nézőknek, hisz a rendező-forgatókönyvíró, Hogan számára a mesélés épp olyan fontos, mint az a hatás, melyet a technikai megoldásokkal kíván elérni.

Hogan a film képi világának megteremtésekor saját fantáziáján és elképzelésén kívül igyekezett a lehető legjobban ragaszkodni az eredeti regényhez. „Teljesen lenyűgözött a könyv - mondja -, s bár számtalan feldolgozását ismerem, tudomásom szerint a teljes történet eddig még nem került filmvászonra. Ez vezetett a film elkészítéséhez."

„Biztos vagyok benne, hogy maga a szerző, Barrie is egészen hasonló forgatókönyvet készített volna, mint P.J. Hogan - véli Jason Isaacs, akit Darling papaként és Hook kapitányként is viszontláthatunk a filmben. - Bárhol akadtunk meg, az eredeti szöveghez nyúltunk vissza."

Lucy Fisher producer is nagy csodálattal adózik a mára már klasszikussá vált meseregénynek. „Kiváltságnak és megtiszteltetésnek érzem, hogy olyan témához nyúlhattunk, melyen generációk nőttek föl, s melyet oly sok ember zárt a szívébe."

„Milyen furcsa az élet - mondja a másik producer, Douglas Wick -, ami a regény keletkezésének idején még meseszámba ment, manapság már napi rutin és realitás. Arra gondolok, hogy a számítógép előtt egy szempillantás alatt kreálhatunk magunknak különféle virtuális valóságokat, melyeknek magunk is szereplőivé válhatunk. Ugye, hogy ilyen megvilágításban már egészen ismerős az eredeti alapgondolat?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsipari cégek közös beszerzése

A Bábolna Rt. és a Pick Szeged Rt. – a két legnagyobb magyarországi húsipari cég –… Tovább olvasom