Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Pályázaton nyert komfort

A panelházak felújítását, korszerűsítését nemcsak a koruk indokolja, hanem ezeknek a lakásoknak a kiemelten pazarló energiafogyasztása is. Győrben több mint 15 ezer ilyen lakás vár felújításra.
A város közgyűlése már a Széchenyi-terv megszületése előtt kezdett foglalkozni a panelos épületek problémáival, költségvetésében 2000-ben 9,5 millió, tavaly 15,5 millió forint kamatmentes hitel nyújtását irányozta elő. A város vezetése és a szakemberek is örömmel vették a Széchenyiterv nyújtotta lehetőséget, így a közgyűlés tavaly több mint 77 millió, idénre pedig 70 millió forintot irányzott elő a pályázat keretében beérkező igények finanszírozására, ráadásul a város ezt az összeget vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.
Az első győri társasház, s az országban is az első, ahol ilyen formában valósult meg az energetikai felújítás, a Tihanyi Árpád út 62. szám alatti 35 lakásos épület. A tegnapi ünnepélyes átadáson a vendégek között jelen volt Balogh József polgármester és dr. Juhász István, a Gazdasági Minisztérium lakáspolitikai főosztályvezetője. Mindketten a hasonló munkák folytatásának fontosságáról szóltak. A minisztériumhoz beadott, s már elbírált pályázatokban további háromszáz győri lakás szerepel. Az energetikai felújítás jelen esetben azt jelenti, korszerűre cserélték a lakások nyílászáróit. A munkát saját termékeivel a helyi Ablakcentrum Kft. végezte a lakók teljes megelégedésére.
A 35 lakásban a felújítás összköltsége 15 millió 750 ezer forint volt (egy-egy lakásra számítva 450 ezer forint). A költségek egyharmadát (lakásonként 150 ezer forintot) a tulajdonosok adták, egyharmadát az önkormányzat, s további egyharmad a Széchenyi-terv pályázatán nyert komfort. Mert nemcsak a lakások energiafogyasztása lesz lényegesen kevesebb, hanem az új ablakokkal sokat nőtt a komfortérzet: nem száll be a por, nagyon csökkent az utcáról beszűrődő zaj. Az épület közös képviselője, Petrányi Károlyné – miközben köszönetet mondott a lakók nevében a támogatásért és az építők munkájáért – megemlítette: a lakóközösség a jövőben a fűtés korszerűsítésére is pályázatot kíván benyújtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Polgár Enikő

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom