Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Pályázati támogatás akadálymentesítésre

A rábaközi önkormányzatok pályázati támogatásra számítanak épületeik akadálymentesítéséhez, hogy az újabb határidőt, 2010 decemberét be tudják végre tartani. Önerőből képtelenek megoldani a feladatot, még ott is, ahol már elkezdődött a munka.
A fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998-as törvény hétfői módosítása alapján az önkormányzati épületekben 2010 végéig el kell végezni az akadálymentesítést. Hogy állnak a munkával a Rábaközben? Erről érdeklődtünk néhány település vezetőjétől.

Csorna: a terv készen vár

Gyopáros Alpár csornai alpolgármester elmondta: a képviselő-testület 2000-ben fogadta el a középületek akadálymentesítésének tervét. Ebben megfogalmazták a teendőket, és a hozzárendelt költségeket, melyeknek összértéke akkori áron meghaladta a 45 millió forintot. A határozatot azonban nem hajtották végre az akkor hatályos törvényi dátumig, 2005. január 1-jéig.
– Tavaly év végéig hat épületben történt előrelépés ezen a téren, minden esetben külső, pályázati források bevonásával valósult meg az akadálymentesítés – tette hozzá az alpolgármester. – Elkészült a lift a kórházban, 12,5 millió forintért, a városházán ,13,4 millióért, a Szilágyi Erzsébet Kollégiumban – akadálymentes WC-vel együtt –, 5,9 millióért, és a Hunyadi-gimnáziumban – feljárókkal együtt –, 20 millió forintért. Az akadálymentes megközelítést biztosító rámpa épült a kiscsornai óvodában, 400 ezerért és a városházán – WC-vel együtt –, 5,7 millió forintért.
Gyopáros Alpár szerint a 2000-ben született határozatba foglalt tervet az új városvezetés mielőbb aktualizálni szeretné, hiszen azóta több középületnek megváltozott a funkciója. A jogszabályokban foglalt határidőket betartva szeretnék biztosítani többek között a Széchenyi-iskola, a mqvelődési ház, a házi- és gyermekorvosi, illetve fogorvosi rendelők, a városi könyvtár, a Csukás- és a Kossuth-iskola épületeit is.
– Mint minden komolyabb beruházás elindításához, e feladatunk teljesítéséhez is szükségünk van külső forrásokra – a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT II.), a Norvég és Svájci Alapok és közvetlen brüsszeli források – pályázati támogatásaira, hiszen az ehhez szükséges hatalmas összegeket önerőből nem tudjuk biztosítani – vélekedett Gyopáros Alpár. – A Széchenyi-iskolára és a mqvelődési központra vonatkozó fejlesztésekre már kész pályázati anyagunk is van. Várjuk a beharangozott pályázati kiírásokat, hogy mielőbb munkához láthassunk.

Bágyogszovát: elégedettek

Bágyogszováton elsőként a községházán valósították meg az akadálymentesítést, erre a célra 1,2 millió forint pályázati támogatást kaptak – tájékoztatott Takács Csaba polgármester. Ebből rámpát építettek, kicserélték a bejárati ajtókat, eltávolították a küszöböket és a mozgáskorlátozottak számára WC-t alakítottak ki. A kultúrháznál is elvégezték az akadálymentesítést, Takács Csaba szerint az ellenőrök legnagyobb megelégedésére. Ez a beruházás 3,3 millió forintba került, 2,8 millió volt az elnyert támogatás. A beruházás során korláttal ellátott rámpa készült, kicserélték a bejárati ajtókat az épületen, szintén kialakítottak egy WC-t a fogyatékosoknak, jelzőcsengőket szereltek fel, továbbá Braille-írással információs táblákat helyeztek ki. Részlegesen akadálymentesített a gondozási központ és akadálytalanul lehet bejutni a sportöltözőbe is. Feladat még Bágyogszováton is lesz, hisz az iskolát, orvosi rendelőt is akadálymentesíteni kell. Ám ezekhez is támogatás szükséges.

Bősárkány: ha lesz pénz

Bősárkány polgármestere, Szalay Imre nem túl optimista az akadálymentesítés határidőre történő befejezését illetően. Az önkormányzati épületeknél elkészültek a rámpák, az egészségügyi kombinátban a WC is, készek a tervek a községházára vonatkozóan is. De a megvalósítás várat magára, hisz miként a polgármester fogalmazott, a hiányos költségvetés mellett képtelenek milliókat költeni erre a célra. Ha lesz pályázati lehetőség, folytatják a munkát.

Kóny: figyelik a lehetőségeket

Kónyban még nem kezdődött el az akadálymentesítés – tudatta Aller Imre polgármester, aki azt is elmondta, hogy ennek ellenére az új határidőre szeretnék befejezni munkát. Figyelik a pályázatokat és igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom