Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Pályázataikban bízó települések

Abda szobrai restaurálását, Börcs fiókgyógyszertár kialakítását, Öttevény a Kunszigetre vezető kerékpárút megépítését szeretné idén megoldani. Csökkenő költségvetés mellett a településvezetők pályázatok révén, telekeladásból szeretnék fedezni a fejlesztéseket.

Szoborrestaurálás Abdán

– Még nincs elfogadott költségvetésünk – bocsátotta előre nyilatkozatakor Abda polgármestere, Somogyi György és hozzátette: tavaly 8 millió forinttal kevesebb összeggel gazdálkodhatott a falu, mint 2004-ben, idén 7 millióval kevesebből kell kijönnie, mint 2005-ben. A költségvetési sarokszám mintegy 440 millió forintos lesz. Ez arra elég, hogy az intézményeit az önkormányzat az elmúlt évek szintjéhez hasonlóan működtesse. Pályázatot készít az útfelújítások finanszírozásához és közterületi szobrainak restaurálásához. Az 1700-as évekből származó Mária-szobor, az úgynevezett kuruc Mária állapotát az időjárás, a környezetszennyezés megrongálta. Az 1760-as határkőre, a Nepomuki Szent János-szoborra, a Rákóczi-emlékműre is ráfér a karbantartás. Az iskola tetőzetének további felújítása okán ugyancsak pályázati sikerekre számít a település. Az új faluközpont és polgármesteri hivatal sem készülhet el támogatás nélkül.

Kerékpárutat szeretne

Öttevény


Öttevény polgármestere, Király Péter 40 millió forintos hiánnyal számol, pályázataik sikereiben bízik. Három feladatot említett meg, azokat az önkormányzat mindenképp szeretné megvalósítani. Az utak felújítását, az iskola nyílászáróinak cseréjét és a Kunszigetre vezető kerékpárút megépítését, mert a szomszédos faluba több százan járnak át dolgozni.

Fiókgyógyszertár Börcsön

– Most éledezünk a pofon után, amit a normatív támogatás csökkenő összege jelentett. Álmomban nem gondoltam volna, hogy tizenöt százalékkal kevesebb lesz, mint tavaly – mondta el Rácz Róbert börcsi polgármester. Az államtól a falu a tavalyi 110 helyett 96 millió forintot kap idén, ez pedig felborította a település vezetőinek korábbi elképzeléseit. Az a szerencséje a községnek a polgármester szerint, hogy közművesített telkeit értékesíteni tudja, az azokból származó bevétel a hiány egy részét pótolja. Mindennek ellenére Börcs idén folytatja járdafelújítási és parkosítási programját. Utóbbit már csak azért is, mert a lakosok adójuk egy százalékának felajánlásával hozzájárulnak a fásításhoz, a közterületek „zöldítéséhez”.
Útjai javításával is foglalkozni akar a falu és igyekszik helyet biztosítani egy fiókgyógyszertárnak. Ez a helybeliek régi igénye. Folyamatban van a sportköri öltöző átalakítása, gázfűtésének megoldása. Egy másik épületében az önkormányzat az egyre erősödő civil szervezeteknek akar helyet adni. Bármennyire is szűkös a költségvetés, Rácz Róbert szerint fontos a helyi közösségek támogatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus… Tovább olvasom