Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pályázat a kulturális örökségvédelemért Szabolcsban

Európai uniós forrásból csaknem 150 millió forintot fordíthat kulturális örökségvédelemre a magyar-román határövezetben a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

A Patrimonium nevet viselő projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül a kulturális örökség hasznosítására indult el. A kezdeményezés megpróbálja egységesíteni és bemutatni a két szomszédos terület, Szabolcs és a romániai Szatmár közös örökségét és elkezdeni tudományos feldolgozását - mondta Istvánovics Eszter, az intézmény régész-muzeológusa.

A projekt célkitűzései között az idegenforgalom fejlesztése hangsúlyos szerepet kap: a tervek szerint olyan kiadványokat jelentetnek majd meg, amelyek amellett, hogy segítik a térség turisztikai fejlesztését, erősítik a trianoni határ által elszakított országrészekben élők identitástudatát. A 150 millió forint értékű pályázat megvalósítását várhatóan június közepén kezdi el a projektgazda szabolcsi múzeum, amely a témához kapcsolódó tárlatokat is rendez majd.

"Két kiállítást tervezünk, ezek egyike a Nagyecsed közelében fekvő Ecsedi-lápot fogja bemutatni, a másik pedig az 1918-19-es esztendők történetét, eseményeit dolgozza fel" - tette hozzá a muzeológus. A beruházás ezen túl forrást biztosít a határ mindkét oldalán 20-20, műemlékeket bemutató leporelló kialakítására, s ebből a pénzből valósulna meg az M3-as autópálya építését megelőző, magyar-román közös ásatások eredményeinek könyv formájában történő publikálása is.

Istvánovics Eszter közlése szerint emellett lehetővé válik olyan tudományos eljárások, kutatások elvégzése, melyre eddig nem volt pénze az intézménynek. A modern régészeti eljárások - így az ortofotó vagy a magnetométeres felmérés - elsősorban a Felső-Tisza vidékén feltárt lelőhelyeken talált tárgyak vizsgálatát, s az eredmények rögzítését könnyítik majd meg.

A szintén a magyar-román együttműködési program keretében zajló Castellum-beruházásban közel 48 millió forintot fordít a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága a szabolcsi Mudrány-kúria teljes belső, korhű felújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal ütközött egy autó Borsodnádasdnál

Az elsődleges adatok szerint ketten megsérültek, amikor összeütközött egy személygépkocsi és egy… Tovább olvasom