Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Pályára állt a Galileo irányítási rendszer első műholdja

Csaknem huszonnégyezer kilométeres magasságban Föld körüli pályán az európai Galileo navigációs irányítási rendszer első kísérleti műholdja. A kísérlettől száznegyvenezer új munkahely létrejöttét lehet várni a forgalomirányításban.
A Galileo az amerikai GPS navigációs rendszer európai alternatívája. 2010-ig 30 Galileo műholdat állítanak földkörüli pályára, ezek 10 centiméteres pontossággal képesek meghatározni egy tárgy pozícióját. Egészében csaknem 4 milliárd euróba kerül a program, amit az Európai Bizottság és az Európai Űrkutatási Ügynökség finanszíroz.

A Galileo program deklaráltan politikai program is, amely egyben rivalizálás az Egyesült Államokkal. Az amerikaiak az elmúlt húszegynéhány évben egyeduralkodói szerepet töltöttek be a világűrben, az űrkutatásban, ezzel szemben kívbán az európai űrprogram ellensúlyt teremteni.

A szakértők szerint Európának szüksége van saját űrprogramra. Ez a fellövés ennek első eleme, amihez persze hozzátartozik az első amerikai reagálás: az európai űrprogramra nincs igazán szükség.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áfa-csalásokkal szemben lépne fel az EU új elnöksége

A január 1-ével az Európai Unió (EU) elnökségét elfoglaló Ausztria az áfa-csalásokkal szembeni… Tovább olvasom