Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Páliban mindenben megegyeztek a gazdák

A földhivatalok megkezdték az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését. A csornai hivatalba 1200 hektárra érkeztek elsőbbségi igények, így először azokkal foglalkoznak a szakemberek.
A csornai földhivatal munkatársai tavaly november végén megkezdték az osztatlan közös földtulajdonok kimérés előtti sorsolását. Először azon földterületek tulajdonosaival egyeztettek a szakemberek, akik elsőbbségi igényüket bejelentették és arra jogosultságot szereztek. A hivatalba ötvenkét földrészletre vonatkozóan érkezett elsőbbségi kérelem, közel 1200 hektárra.
A táblák felmérése, a terepi helyszínelés tavaly év végéig megtörtént. A szakhatóságok hozzájárulásával kijelölték az osztásirányokat, és a gazdákat minden településen egyeztetésre hívták össze. A Kisalföld Páliba kísérte el a földmérőket.
A polgármesteri hivatalban Dancsó Zsolt földmérési osztályvezető adott tájékoztatást a megjelent tulajdonosoknak. Ahogy az osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: a táblák birtokosai jelezték, hogy egyezséget kötöttek a sorrenddel kapcsolatosan.
A sorsoláson először az adategyeztetést végezték el, kitöltötték a jelenléti ívet, és ellenőrizték a meghatalmazásokat. Ezután történhet meg az egyeztetés, vagy ha ez sikertelen, a sorsolás.
– Az eseményekről sorsolási jegyzőkönyvet veszünk fel, készül egy területkimutatás és térképmásolat is. A dokumentumokat az érintett település polgármesteri hivatalában két napra közszemlére tesszük. Ezután készítünk egy végleges megosztási vázrajzot. Szerencsés helyzet alakult ki Páliban, hiszen a tulajdonosok eldöntötték egymás között a sorrendet – fogalmazott érdeklődésünkre Dancsó Zsolt. – Az egyeztetéssel a megosztás előkészítése történt meg. A hivatali munka része lesz még a megosztás után az átvezetés, majd a terepen a kitűzés és a bemutatás.
Németh Imre mint tulajdonos és mint földhasználó is nagyon várta már, hogy az osztatlan közösök „dolga rendbe jöjjön”. A páli Mezőgold 21. kft. ügyvezetője szerint a birtokostársak megértették, hogy a legjobb megoldást az egyezséggel érhetik el.
– A földhivatal munkatársainak korrekt és rugalmas hozzáállása mindenképpen dicséretes. Felkészültek és kezelni tudták kéréseinket – jegyezte meg Németh Imre. – Mind a sorrendben, mind a mérés irányában sikerült megegyeznünk, így művelhető területet kaptunk. Eddig is társaságunk használta a táblát, de így legalább mindenki tudja, hogy pontosan hol található a birtoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom