Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Palacsintarekordra készülnek

A huszonnégy órás palacsintasütési rekord eredméynét bárki megkóstolhatja Győrújbaráton.


Huszonnégy órás palacsintasütési rekorddal szeretne bekerülni a Guiness-rekordok könyvébe két ifjú szakács. A rekordkísérlet „eredményét" bárki megkóstolhatja a hétvégén Győrújbaráton.

A tervek szerint pénteken este fél kilenctől másnap estig süti folyamatosan a palacsintát Sulyok Péter és Magasházi Ádám, a Sarokház étterem két szakácsa. Ha mindketten végig bírják a huszonnégy órás rekordkísérletet, körülbelül hatezer palacsinta kerül ki a kezük alól. Bár a terv nagyratörő, kis könnyebbséget jelent, hogy ilyen Guiness-rekord még nem született, mindössze az „egy óra alatt megsütött legtöbb palacsinta" rekordját állította be négyszáz darabbal egy vállalkozó szellemű séf. A két szakács nem felváltva, hanem egyszerre, két tűzhelyen süti a finomságokat - aki tovább bírja, az lesz a rekorder -, s hogy mindketten egyenlő esélyekkel induljanak, félidőben tűzhelyet cserélnek. Persze profiként nem egy, hanem három palacsintasütőt kezelnek egyszerre, bár az idő előrehaladtával valószínűleg ez a szám csökkenni fog... Az eredményt közjegyző hitelesíti, ezután kerül a Guiness-bizottsághoz, amely véglegesíti a rekordot.

Az előkészületek - például az alapanyagok beszerzése - már javában folynak: a tésztához, melyet folyamatosan kevernek be a szakácsok, közel 300 tojást és 200 kiló lisztet használnak fel, s gondoskodnak a töltésre szánt lekvár, kakaó és fahéj előteremtéséről is. A palacsinták megtöltése szerencsére már nem a szakácsok feladata, erre külön „kenőemberek" állnak rendelkezésre, hogy jóllakassák a többezer embert, akit a győrújbaráti művelődési otthon és faluház szombat délutáni avatására várnak.

A palacsintasütő a titok nyitja

Sulyok Péter az elmúlt hét évben jó pár ezer palacsintát megsütött, s tapasztalta, hogy - bár Európa számos országában ismerik - igazán finomat csak itthon, Magyarországon ehet az ember.
- Talán még a burgenlandi palacsinta hasonlít legjobban a miénkhez, de például Németországban már sok tejjel és tojással, a magyar ízlésnek túlságosan vastagra sütik. Egyébként a magyar palacsintára is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: mindenhol máshogy készítik. Van, ahol tejjel, van, ahol szódával; én a tej nélküli, egyszerű csapvízzel és egy csipet sóval összeállított tésztára esküszöm. És még valami: igazán finom, házias palacsintát nem teflonos, hanem a hagyományos, hosszú nyelű, vas palacsintasütőben lehet készíteni. Sajnos ilyet egyre nehezebben lehet beszerezni, remélem, a rekordkísérletre sikerül vásárolnunk két egyformát!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom