Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Pákh Imre: a Munkácsy-gyűjtő magyar milliárdos

Több mint negyvenkétezren látták a szegedi Munkácsy-kiállítást, köztük a festmények többségének tulajdonosa, Pákh Imre is. Az Amerikában élő magyar milliárdos el volt ragadtatva attól, amilyen körülmények között képeit itt viszontláthatta. Negyvenöt, egyenként is legalább százmilliókat érő festménye között beszélgettünk vele művészetről, családról, magyarságáról.
Fotó: Segesvári Csaba
– Amikor a Móra Ferenc Múzeumban járt és megnézte a Munkácsy-kiállítást, melynek gerincét magángyűjteménye adja, megemlítette, hogy itt szó szerint új megvilágításba kerültek a képei. Hogyan kell elképzelnünk ezeket a milliárdos összértéket képviselő alkotásokat egy otthon falán?

– Egyrészt nyilván nincsenek ekkora felületeim, tehát az elhelyezésnél kompromisszumokat kellett kötnöm. Másrészt a falak világosak, és rengeteg az ablak, tehát sokkal élénkebb térben vannak a festmények, mint itt, Szegeden. Megszoktam már, ahogy ezeket otthon láttam, ezért most furcsa más elhelyezésben és fényviszonyok között újra találkozni velük. Már jó ideje nincsenek a falamon, de tudom, ha egyszer visszaviszem a képeket, így már sosem fognak mutatni.

A kilyukasztott festmény

– Ez azt jelenti, hogy most üresek az otthonában a falak?
– Nem üresek, hiszen a Munkácsy-kollekció csupán az összgyűjteményemnek egy kis része. Egy-két helyen persze lógnak üres kampók, de például a gyerekszobában lévő képeket leakasztottam és kiraktam a folyosóra, a Magyarországon lévők helyére.

– Otthon is ugyanolyan hőmérsékletet és páratartalmat tud biztosítani a képeknek, mint amit a múzeumok?

– A múzeumban nyilván sokkal szigorúbbak a szabályok, ráadásul nálam a gyerekek ki-be rohangálnak a házban reggeltől estig. Légkondicionálás mindenesetre van.

– Említette a gyerekeit. Nem félti mellettük ezeket a hihetetlenül értékes festményeket?

– Néha előfordul, hogy rájuk szólok: vigyázzanak egy kicsit, de így sem kerülhető el mindig a baj. Van például egy biliárdszobám, ahol ők is szoktak játszani. Na, ott sikerült kilyukasztaniuk egy festményt. Igaz, az nem Munkácsy volt, de egy nagyon gyönyörű képet tettek így tönkre. Képzelheti, mit szóltam... Most restaurátor foglalkozik vele.

– Mikor kezdődött műgyűjtőszenvedélye?

– Azt hiszem, mindenkinek eljön az a korszak az életében, amikor elkezd gyűjteni valamit – feleségeket, kocsikat, barátnőket. Én diákként régiségekkel kezdtem. Amikor azonban megvettem az első lakásomat Amerikában, zavarni, sőt idegesíteni kezdett a rengeteg üres, fehér fal. És mivel olyan családban nőttem fel, ahol megszoktam, hogy a falakon kép lóg, elkezdtem vásárolni. Először olasz és francia festményeket gyűjtöttem, elsősorban az alapján, hogy mi tetszett. A gyűjteményemet egyébként a mai napig az első benyomás határozza meg, de azért most már kikérem szakember véleményét is.

– És honnan szerzi az első benyomást?

– Általában aukciós kiállításokon és tárlatokon. A kiállított száz-kétszáz képet megnézem, és amelyik megragad, ahhoz visszamegyek. Ha másnap is elmegyek megnézni, akkor már tudom, hogy abban van valami, és elkezdek róla kérdezősködni olyanoktól, akik többet értenek ehhez a témához. Ha ők is azt mondják, hogy az egy jó kép, megpróbálom megvenni.

Egy képet sem adott el

– Emlékszik még, melyik volt az első kép, amit megvásárolt?

– Nem. Azt viszont tudom, hogy mi volt az első, amit már gyűjtési
mániából vettem: egy Szent Miklóst ábrázoló orosz ikon. A kollégiumi falamon lógott, de ma már nincs meg.

– Van kedvenc festménye?

– Mindig a legutolsó szerzemény a kedvenc. Ez jelenleg a Férfiportré című, melyet itt, Szegeden is kiállítottak.

– Melyik képet volt a legnehezebb megszereznie?

– Munkácsytól a Két család címűt. Egy aukción árulták, de lemaradtam róla, így más vette meg. Az illető egy nagyon ismert, dúsgazdag ember volt, aki akkoriban a legmagasabb árakat fizette a festményekért, és nem volt várható, hogy bármikor is megszabadul majd tőlük. De mit ad isten, ez az ember néhány év múlva tönkrement, és elárverezték a vagyonát. Egy ismerősömön keresztül kerestek meg, hogy érdekel-e még a kép, és természetesen igent mondtam. Még akkor is, ha a dupláját fizettem érte, mint amennyiért ő vásárolta.

– Megéri festményekbe fektetni a pénzt?

– Ez valóban egy passzív befektetés – nyilván erre célzott ön is. Hiszen hiába nagyon drágák, csak akkor válnak pénzzé, ha az ember eladja. Márpedig én még életemben nem adtam el képet. Inkább elajándékozom a rokonságnak azt, amire már nincs szükségem.

– Volt olyan, amiről utólag már úgy gondolja, nem érte meg megvásárolni?
– Olyan nem, olyan viszont legalább két tucat, amit szakember javaslatára nem vettem meg, és azóta is bánok.

Egyelőre nem jön haza

– Említette, hogy rengeteg festőtől vannak művei. Kijelenthető, hogy mind közül Munkácsy a kedvence?
– A XIX. századi magyar festők közül mindenképpen. Már csak lokálpatriotizmus miatt is: ő is és én is Munkácson születtem. De egyébként is zseniális festőnek tartom, és nagyon tisztelem. És szerintem nem igaz, hogy csak pénzért tudott festeni. Azért kapott pénzt, mert tudott festeni. Nemhiába volt ő a legjobban fizetett élő festő.

– Ritka, hogy aki ilyen sokáig él külföldön, ennyire szépen, akcentus nélkül megőrzi a magyar nyelvet.

– Magyar ember révén milyen nyelven beszéljek, ha nem magyarul? Sajnos még így sem beszélem annyira jól, mint szeretném, de majd ha többet tartózkodom itthon, visszajön a nyelvtudásom.

– A hosszabb itt-tartózkodásra készülve nemrégiben lakást vett Magyarországon, és az is szóba került már, hogy végleg visszaköltözik. Mit gondol, mennyire változna meg az élete, ha itt folytatná?

– Viszonylag gyakran járok Magyarországon, és a családdal most tervezünk itt egy hosszabb, egy hónapos nyaralást. Azon egyelőre nem gondolkodom, hogy végleg itt maradjak, hiszen a gyerekek Amerikában járnak iskolába. Attól viszont nem félek, hogy egy költözés mindent megváltoztatna. Szerintem nagyon fontos, hogy az ember élete ugyanolyan maradjon – függetlenül attól, hol lakik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy mecsetet támadtak meg Irakban

Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek, amikor négy szunnita… Tovább olvasom