Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Pákh és Baltaytis Barbadoson már működtetett őssejtklinikát

A barbadosi hatóságok bezáratták a tiltott őssejtterápia miatt a napokban letartóztatott Yuliy Baltaytis és Pákh Imre üzletember vállalkozásaként működő ottani őssejtklinikát.


Egy friss írásban a Népszabadság felidézi a HVG egy tavalyi cikkét, amely szerint a letartóztatott amerikai professzor, Yuliy Baltaytis és Pákh Imre, aki az őssejtlabort üzemeltető IRM Zrt. egyik igazgatósági tagja, Barbadoson is együtt "virágoztatott" hasonló üzletet, ám 2006 végén a BBC egyik riportja után a hatóságok bezárták a klinikát.

A riport szerint a barbadosi klinika nem titkolt módon ukrán forrásból származó őssejtjei feketeiparágat generáltak mindenekelőtt Harkovban és Kijevben. Úgy találták, hogy sokan pénzért vállalkoztak abortuszra - az embrionális őssejt "alapanyagát" biztosítva -, s feltűnően magas volt azok száma is, akiknél a kezelőorvosok súlyos betegnek mondták a magzatot, művi vetélést javasolva. Egy harkovi kórházhoz köthető gyanús csecsemőhalálozási eseteket is összefüggésbe hoztak az őssejt-kereskedelemmel.
 
A barbadosi klinika bezárása után a helyi sajtónak adott interjújában az ukrán származású alapító, Yuliy Baltaytis professzor búcsúzóul annyit mondott: valahol Európában folytatja tovább a munkát.

A professzor tagadott ugyanakkor egy másik vádat, azt, hogy adósak maradtak volna a bérleti díjjal, hiszen - idézi a Népszabadság - "magam vittem a készpénzt a cég tulajdonosától, Imre Pakhtól a bérbeadónak"

Olvasóink írták

 • 3. Reális 2009. július 31. 12:25
  „Én már ilyenen meg sem lepődök!”
 • 2. Goldmund 2009. július 31. 08:28
  „A rádióban azt mondták erről az ukrán származású, Amerikában élő "professzorról", hogy bár Ukrajnában létezik őssejtterápia, őtőle egyetlen publikáció sem ismert a témában. Ráadásul időnként úgy mutatkozik be, hogy a New Yorki Tudományos Akadémia tagja, azonban a rádióriporter szerint ezt a tagságot az interneten (!!!) 125 dollárért meg lehet venni.
  Szóval egyre különösebb dolgok derülnek ki.”
 • 1. info2009* 2009. július 31. 08:15
  „Ez egy uzlet. Ha van ra kereslet, akkor kell. Marpedig a hagyomanyos orvostudomany nemtud SENKIT sem meggyogyitani, igy lesz ra kereslet, mar akinek van penze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pákh Imre szerint üzleti érdeket sértett az őssejt-ügy

"Feltevésem szerint olyan érzékeny területre léptünk, ahol privát, talán kínai üzleti érdekeket… Tovább olvasom