Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Paczolay a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos Ab-eljárásról

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés tervezetéről szóló sajtóhíreket a testület elnöke az MTI érdeklődésére pénteken.
Paczolay Péter elmondta: már többször tárgyalták a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó indítványokat, és még augusztusban is napirenden lesz, ám azt nem tudja megmondani, hogy a döntés mikorra készül el. A tervezet tartalmára vonatkozó kérdéseket az elnök azzal hárította el, hogy Alkotmánybíróságon (Ab) folyamatban lévő ügyről nem adnak felvilágosítást.

Az origo hírportál információja szerint a tervezet kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Az origo "az ügyhöz közel álló alkotmánybírósági, államigazgatási és piaci forrásoktól" úgy értesült, hogy elkészült egy alkotmánybírósági határozattervezet a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló törvényről. A tervezetről még folynak viták, de az jelenlegi formájában kimondja, hogy semmis a kormány kezdeményezésére a parlament által októberben elfogadott törvénynek az a része, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól. Ha valóban megszületik ez a döntés, akkor azok is jogosultak lesznek állami nyugdíjra akik magán-nyugdíjpénztári tagok maradtak - írta a hírportál.

Az origo szerint az Ab a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki járulékot fizet, cserébe valamilyen szolgáltatásra lesz jogosult, míg a hozzájárulás formálisan adónak minősül, adóért pedig közvetlenül nem jár ellenszolgáltatás. Így a jelenlegi, Ab által vizsgált törvény alapján hiába fizeti be a munkáltató a közterhet - nyugdíjhozzájárulást -, alkalmazottja még nem lesz jogosult állami nyugdíjra. Ezzel összefüggésben az Ab tervezete kimondaná, hogy az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmat, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve.

Az origo szerint az sem garantálná, hogy gyakorlati szempontból jelentősen változik a jelenlegi helyzet, ha az Ab kimondaná a szóban forgó törvény két megtámadott pontjának semmisségét. Ezzel a döntésével az Ab felszólítaná a parlamentet, hogy alkosson az alkotmánynak megfelelő új törvényt, illetve korrigálja a részben hibás hatályos jogszabályt. Bár még vannak viták a határozattervezetről, a döntés az origo szerint már augusztus utolsó napjaiban megszülethet, aminek azért lehet jelentősége, mert szeptember 1-jén csatlakozik a testülethez a parlament által nemrég megválasztott öt új alkotmánybíró.

A nyugdíjpénztári átlépéseket kikényszerítő törvényt már decemberben többen megtámadták az Ab-n, a testületnek az tartott sokáig, hogy eldöntse, van-e egyáltalán jogalapja foglalkozni az üggyel. A kormány által kezdeményezett és a parlament által korábban elfogadott alkotmánymódosítás több ponton is szűkítette az Ab jogköreit. Végül a testület úgy döntött, hogy továbbra is van joga dönteni a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványokról - írta az origo, megjegyezve, hogy "azóta felgyorsultak a folyamatok".

A hírportál szerint amennyiben az Ab a határozattervezetnek megfelelően hozza meg döntését, úgy megszűnhet az a magánpénztárakban maradó mintegy 100 ezer tagra vonatkozó megkülönböztetés, amely szerint a pénztártagok által befizetett nyugdíj hozzájárulásért cserébe nem kapnak állami időskori nyugellátást. Ha azonban ilyen döntés születne, akkor azok is jogi lépéseket fontolgathatnak, akik ugyan visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, de átlépésükkel párhuzamosan aláírtak egy jogfenntartó nyilatkozatot. Ebben ugyanis azt jelentették ki, hogy csak azért hagyják el a magánpénztári szektort, hogy ne essenek el az állami nyugdíjtól. +

Olvasóink írták

 • 15. gjozsi88 2011. augusztus 25. 18:21
  „"KI KAPOTT VOLNA ITT TÖBB MILLIÓS NYUGDIJAT ???"

  ezt senkinek nem is igérték!
  Azt viszont igen, hogy a nyugdíj járadékának a 25%-t ebből fedezték volna, tehermentesítve a fogyó lélekszám miatt egyre többe kifizetést igénylő, folyamatosan csökkenő befizetés mellett az állami rendszert!
  Azaz akkor csak 75%-t kellett volna az államnak fizetni......most Orbán garanciát vállalt, hogy 100%-ot fog, miközben csökken a járulék fizető száma!”
 • 14. machers 2011. augusztus 23. 19:27
  „12. rommel 2011.08.22. 23:31
  Az a baj, hogy fogalmad sincs, hogy miről szól a kotta!”
 • 13. load 2011. augusztus 23. 07:36
  „12. rommel
  "MIRE NYUGDIJAT KELLETT VOLNA FIZETNI ARRA TÖNKRE MENTEK (TETTÉK) VOLNA !!!"
  Igazad van rommel, nem is kell odatenned azt, hogy VOLNA!
  Ez a tönkretétel az év elején megtörtént.
  A magánnyugdíj pénztári megtakarításokat - deklaráltan - az adósságállomány csökkentése céljából államosították.
  Most az adósságállomány pontosan annyi, mint amikor a kormányzást Bajnaiéktól átvették.
  Ez neked nem tűnik furcsának?
  Nem lehet, hogy piszokul átdobták azt a 3 millió pénztári tagot?”
 • 12. rommel 2011. augusztus 22. 23:31
  „KI KAPOTT VOLNA ITT TÖBB MILLIÓS NYUGDIJAT ???
  MIRE NYUGDIJAT KELLETT VOLNA FIZETNI ARRA TÖNKRE MENTEK (TETTÉK) VOLNA !!!”
 • 11. machers 2011. augusztus 22. 15:22
  „8. rommel 2011.08.21. 21:44
  Nem látod a lényeget! A "padlássöpréssel" felélték a nyugdíjasok jövőjét, illetve az államtól elvették annak a lehetőségét, hogy egyre csökkenő mértékben vállaljon szerepet a nyugdíjak finanszírozásában. Ez senkinek sem jó! Neked sem!”
 • 10. gjozsi88 2011. augusztus 22. 10:59
  „rommel!
  Olvasd el figyelmesebben amit irtam........!
  A hasonló rendszer szerint működő tőkésitett életbiztosítások a tartam felénél biztosítják a befektetett tőkét visszavásárlási értékként.........a magánnyugdíj pénztár még messze nem a tartam felénél tart, de már hozamot, sőt reálhozamot termelt!
  Egyébbként a magánpénztári tagság önként választható volt a pálya kezdők kivételével, mindenki választhatott pénztárt és választhatott befektetési formát.......!
  Az én számomra 13 év alatt 1,3 millió tőke 350 ezres hozamot és 156 000 ft reálhozamot termelt.......ING magánnyugdíj pénztárban!
  Ez több, mint 10% reálhozam, miközben a tőkém csak az utolsó évben volt 1,3 millió.......az első évben csak alig 100 ezer!
  A többit a load iménti válaszából is meg tudod!”
 • 9. load 2011. augusztus 22. 06:56
  „8. rommel
  Én már elbeszélgettem erről néhány utcán lévő EMBER-rel.
  Azt mondták, hogy nem az a néhány tízezer forintos reálhozam hiányzik nekik, hanem a több millió forintos magánnyugdíj pénztári megtakarításuk, amit egy alkotmányellenes törvénnyel a kormány kizsarolt tőlük.
  Ezért tényleg nem túl boldogok.”
 • 8. rommel 2011. augusztus 21. 21:44
  „JÓZSI
  MÁR NEM TUDOK MÁST IRNI NEKED MINT HOGY MENJÉL KI AZ UTCÁRA !
  KÉRDEZD MEG AZ EMBEREKET HOGY ELÉGEDETTEK-E AZ ÁTUTALT REÁLHOZAMOKKAL ??!!
  MERT SZERINTED NAGYON BOLDOGOK.”
 • 7. gjozsi88 2011. augusztus 21. 13:27
  „még annyit!
  A hozam felvetésedre már máshol válaszoltunk......tudod, ahova elfelejtettél visszemenni......ahol felhomályosítottunk, hogy kedvesen összetéveszted a hozamot a reálhozammal...ráadásul összekevered a teljes tőke befektetést bankbetétben az időarányosan feltöltödős rendszerrel!
  Tudod az olyan, mint a tőkésitett életbiztosítások......melyek általában a tartam feléig csak a befizetett összeget hozam nélkül biztosítják visszavásárlási értékként.......a magánpénztár nem csak hasznot, hozamot termelt, hanem reálhozamot!
  Persze a korrekt az lenne tőled, ha alá is tudnád támasztani, amit gabikától hallottál!
  Főként annak függvényébenm, hogy Gabika állitásait a saját szervezetük a PSZÁF és az ÁSZ is cáfolja.....!”
 • 6. gjozsi88 2011. augusztus 21. 12:55
  „rommel!
  Hogy tudott a magánpénztári vagyon miatt növekedni az államadósság, mikor a nyugdíj kassza hiányát évente azzal az 500 milliárddal egészítették ki addig, mig a 2013-as első kifizetések meg nem kezdődtek....ezután ez az 500 milliárd folyamatosan csökkent volna...........amikor a több kulcsos adóból eddig ez az 500 milliárdos többletbevétel rendelkezésre állt!
  Azaz az egy kulcsos adó gazdasági haszon nélküli-hisz a belső fogyasztás nem nőtt ettől-kidobott 500 milliárdja pontosan fedezte a nyugdíj kassza pótlására szükséges 500 milliárdot!”
 • 5. load 2011. augusztus 21. 11:41
  „4. rommel
  Ne kérdezz rommel, hanem írd le.
  Mi, ha mondunk valamit, általában adatokkal is alátámasztjuk.
  Ezt te is megtehetnéd!
  Másrészt a magánnyugdíj-pénztári befiezetésekből kieső állami nyugdíjalap hiány (8%) egy befektetés volt az állam részére, mert 2012 után az állami nyugdíj alapnak csak a nyugdíjak 3/4-ét kellett volna fizetnie, 1/4 részt a magány nyugdíjpénztáraknak.
  Mivel az állam a fenekére vert ennek a pénznek, fizetheti a teljes 100%-ot.
  Mit gondolsz ez hány milliárd többlet teher lesz?”
 • 4. rommel 2011. augusztus 21. 11:11
  „józsi
  ÉS MENNYIVEL NÖVEKEDETT AZ ÁLLAMADÓSSÁG A MAGÁN NYUGDIJ PÉNZTÁRI BEFIZETÉSEK MIATT 12 ÉV ALATT ???
  ERRŐL IS TUDTOK PÁR ŐSZINTE SZÓT SZÓLNI ???
  ( A HOZAMOKRÓL MÁR NEM IS BESZÉLVE , AZOK MÁR KI DERÜLTEK !!! )
  TEHÁT A PÉNZTÁRAKON KIVŰL SENKINEK NEM VOLT JÓ ÜZLET , MINDENKI VESZTETT !!!”
 • 3. gjozsi88 2011. augusztus 20. 08:15
  „load!
  Ráadásul az 1300 milliárdos adósságcsökkentés azt szolgálta, hogy a 2010 végi 20 041 milliárdos és a 2011 május végén 21 116 millirdra ugrott adósságot csökkentse.......azaz azt a szintet érje el, ahol a Bajnaitól átvették!
  Ezért meg sem mozdult a pénzpiac, mikor Viktor fennhangon bejelentette az 1300 milliárdos adósságcsökkentést!”
 • 2. load 2011. augusztus 20. 04:41
  „1. miracle
  "OV bandája nagy ívben tenni fog rá."
  Ezt ebben az esetben nem tudják megtenni, mert a törvénynek ez a része az uniós jogszabályokkal is ellentétes.
  Egyébként a célját már elérte.
  A kötelező nyugdíjpénztári tagok 96%-át megtakarításaikkal együtt beterelte az állami rendszerbe.
  A megkaparintott 3 ezer milliárd feléből adósságot csökkentettek, a másik felének elherdálása most van folyamatban.”
 • 1. miracle 2011. augusztus 19. 16:39
  „Napnál világosabb, hogy alkotmányellenes a törvény. Ki is fogják mondani, más kérdés, hogy OV bandája nagy ívben tenni fog rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel indul a nemzeti összefogás segélyvonala

A kormányzat véget akar vetni a telefonos adományozás körüli ügyeskedéseknek. Tovább olvasom