Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Óvodai pánik! Férőhelyhiány, durva pénzkövetelések

Sok óvoda megköveteli, hogy a szülők vigyék be a gyümölcsöt, a tisztasági csomagot, tisztítószereket, paplant.
MSZOE: sürgősen kezelni kell az óvodai férőhelyhiányt

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint az óvodák indokolatlan zárva tartása és a férőhelyek hiánya ma már akuttá vált társadalmi probléma, amelyet az oktatásirányításnak sürgősen meg kell oldani, mielőtt 3 éves kortól kötelezővé válik az óvodába járás.

Állásfoglalásuk szerint mielőtt 3 éves kortól kötelezővé válik az óvodába járás, annyi óvodát kell létesíteni, hogy az adott körzetben lakó gyermekek, télen-nyáron, maximum tizenöt perc alatt gyalogosan is elérjék.

A szülőket nagyon is érdekli, hogy az óvodabezárások, a férőhelyek hiánya és a pedagógusszabadságolások miatti óvoda összevonások következményeképp, a gyermekeiket egyre nagyobb távolságra kell utaztatni korán reggel - írták.

Az MSZOE szerint a 3-5 éves kisgyermekek számára „aránytalan teherrel” jár a koránkelés és a nagy távolságokra való utaztatás - jegyezték meg.

Kitértek arra is: az óvodák egyre durvább, indokolatlan pénzkövetelésekkel állnak elő arra hivatkozva, hogy "szegény az önkormányzat".

Sok óvoda megköveteli, hogy a szülők vigyék be a gyümölcsöt, a tisztasági csomagot, tisztítószereket, a paplant, ágyneműt, író- és festőeszközöket, vagy az óvodában megkérik a szülőket, hogy a gyermek reggelizzen otthon.

Szednek pénzt úszásoktatásra, vívásra, lovaglásra, nyelvoktatásra, folyik a csoportpénz szedés, óvodai ballagásra, pedagógus napi ajándékra, kirándulásra - sorolták.

Álláspontjuk szerint az óvodában csak a szülők által megrendelt különleges szolgáltatásokért lehet pénzt beszedni, de csak térítési díj formájában - rögzítették.

Az óvoda köteles közzétenni a térítési díj, egyéb díjfizetési kötelezettség jogcímét és mértékét, továbbá nevelési évenként az egy főre megállapított díjak mértéket, a fenntartó által adható kedvezményeket, beleértve a jogosultsági és igénylési feltételeket is.


Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. tber 2013. január 03. 11:19
  „Kedves miracle és Mazzola!
  Quot capita, tot sententiae.
  Üdv. további szép napot”
 • 83. miracle 2013. január 02. 21:02
  „tber
  Nézz magadba öreg. Nincs olyan hozzászólásod, ahol a felében - a téma, vagy a korábbi hozzászólása helyett - ne a hozzászólóval vagy a gyerekeivel foglalkoznál. Ez azoknak a sajátja, akinek nincs sütnivalója a témáról, de nem állja meg, hogy ne dumáljon bele.”
 • 82. Mazzola 2013. január 02. 20:40
  „80. A 4 tekercs WC -papir az GAG te meg meg mindig komolyan veszed?
  Attol tartok , hogy te csak a pincebe jarsz röhögni!”
 • 81. vendéglős 2013. január 02. 20:32
  „Tber!
  Teljesen egyetértek veled. Egyébként azt sem hiszem, hogy van olyan óvoda, ahol hetente követelnek tisztasági csomagot. Gyümölcsnapot is legtöbb helyen hetente egyszer tartanak, amikor egy szülő visz 1 kg gyümölcsöt. Ha a csoportban kb 20 gyerek jár, akkor legközelebb 19 hét múlva kerül rá a sor. Ez olyan szörnyű költség? Ezt sem az óvónők zabálják fel. De fölösleges magyarázni azoknak akik felbujtóként írogatnak itt!”
 • 80. tber 2013. január 02. 20:07
  „79/77 teljesen igazatok van. Veletek nem kell és nem is lehet vitatkozni mert aki azt teszi azt a keszon betegség fenyegeti. Az nem vita ha azt mondjátok úgy van amit gondoltok és az a szent és sérthetetlen és egyedüli vélemény. A legnagyobb ideátok az hogy a rettentő óvónénik és dadusok a gyereketek elől ellopják a wc papírt, meg zsebkendőt. Ez komoly szellemi termék kedves Mazzola. A bejelentkezésnél nem volt követelmény az akadémiai tagság. Ja mert ha azt lett volna akkor te sem lennél itt, sajnálatos....Remélem azért a gyerekeiteknek sikerült az óvodában értékes dolgokat tanulniuk azoktól a ... Ha veszitek a fáradságot és elolvassátok tricse (78) írását akkor talán megvilágosodtok, hogy az óvodai dolgozók két tűz között (szülők és állam) végzik a munkájukat nem törődve az olyan szülők megnyilvánulásaival akik csak a 4 tekercs wc papírt keresik. Szerintem ha valaki "kívülálló" elolvassa sorainkat biztosan eltudja dönteni ki milyen esztéta vagy sorok között olvasó. Egy biztos engem nem zavar ha valaki véleményt mond rólam csak meg kell néznem mit és hogyan mondja. Attól még lehet igaza másnak is. De az a 4 tekercs wc papír ne lett vóna........ meg a papír zsebkendő meg a gyümölcs....”
 • 79. miracle 2013. január 02. 18:59
  „Mazzola
  Á, hagyd. Szellemi fegyvertelenekkel minek vitatkozni ?”
 • 78. tricse 2013. január 02. 11:53
  „Dolgoztam oviban! Csodálatos dolgokat alkotnak az óvónénik a gyermekek örömére és a kézművesszakkör ,már ahol van,valóban hasznos és jó szórakozás a gyermekeknek! Sokan a saját pénzüket is hozzáadják a kellékek megvásárlásához és a terem dekorációjához!
  De ami kaja pocsékba megy az elképesztő!”
 • 77. Mazzola 2013. január 01. 21:24
  „tber kedves
  Az egesz fogalmazasod körülmenyes össze-vissza zagyvasag.Itt jössz a vagany-zarral ahol
  nem megy a vonat ,meg a 12. -ho 21.-e amit te mint ravaszroka nem hittel el.Meg blab-blab-
  blab.Az egesz nem takar semmi inteligenciat!!!
  Vegtereis minket az erdekelne ,hogy hova megy el a 4 tekercs WC-papir hetente/ovis”
 • 76. borsmenta 2013. január 01. 12:14
  „Férleértés ne essék: az oktatási intézményekre vonatkozó törvények egyértelműen szabályozzák azt, hogy egy óvódában minek kell lennie. Eszközöknek, tisztítószereknek, személyzetnek. Tehát az elvárások tiszták.

  Az is egyértelmű, hogy minderre nincs pénz. A normatíva nem elég rá.

  A kérdés az, hogy mi válrható el a szülőtől, és milyen feltételek mellett.

  Ha kötelező lesz a gyereket három éves korától oviba járatni (amivel én nem feltétlenül értek egyet, annak ellenére, hogy a gyerekeink három éves koruktól jártak), akkor annak a feltételeit meg kell teremteni. Vagy nem szabad kötelezővé tenni három éves kortól az ovit.”
 • 75. tber 2013. január 01. 09:56
  „Miracle. Szerintem tedd be a gyereket egy bentlakásos helyre és akkor sosem kell a gyerek elhelyezésével törődnöd. Egyébként a vasutas visszaírásodban írtad le amit akartam. Ha egy óvoda nyári szüneten van akkor is van másik aki éppen dolgozik. Egyébként majd ha iskolába megy a gyereked akkor majd tudni fogod hogy hol kell elhelyezned? Augusztusban (nagycsoport) még nem tudod de októberben (1. osztály őszi szünet) már mindent el tudsz intézni. Egyébként az iskolai szünetből több van mint az óvodai szünet. Ha ennyire rossz a helyzet ne is vidd oda őket mert valami jót is tanulnak és ezt meg nem lehet megengedni ugye? Ja az iskolába még kell tankönyvet is kell venni, füzetet, ceruzát, tisztasági csomagot. Az nem zavarja az önérzetedet vagy azt is finanszírozza neked az önkormányzat vagy most már az állam. Remélem az új esztendő a jobb kedvedet is meghozza és elviszi a nekemmindigigazamvanmásmegnemértsemmihezésmégszépisénvagyok ja a többiek meg valami moderált szövegű ember kedvedet.”
 • 74. Mazzola 2013. január 01. 00:29
  „Mindenkinek boldog uj evet!”
 • 73. vendéglős 2012. december 31. 20:21
  „Miracle! Az óvodák nyitvatartását az illetékes önkormányzatok szabják meg. Ha problémád van, ott jelezd, aztán ha több igény is lesz a reggeltől estig nyitott ovira, akkor majd intézkednek.”
 • 72. miracle 2012. december 31. 19:17
  „tber
  Rád ezek szerint bíztak gyereket, pedig eléggé <moderálva> látszol, szegények.
  Amúgy jó nagy baromságokat írsz. Nem ide tartozik ugye, de amikor vágányzár van pont, hogy senki sincs szabin, hiszen ott dolgoznak a vágányzárban, a buszosok meg hordják az utasokat. Persze el lehetne menni szabadságra, aztán akár felújítás se lesz, meg az utas is gyalog megy.
  Az óvónők elhivatottságának meg szintén semmi köze ahhoz, hogy nem a szülőknek kell finanszírozni az óvodai költségek 10%-át, hanem az önkormányzatnak, nem nekem kellene kitalálnom, hogy hova tegyem a gyereket 6-kor, meg délután 5-kor, meg nyár közepén, hanem az óvodának.”
 • 71. tber 2012. december 31. 15:28
  „Mazzola! A nemrégiben olyan cikk is volt hogy 12.21.-én világvége lesz. Azt is elhitted? Különben jártál már valaha óvoda környékén mert ha igen akkor nem írnál ekkora blődségeket. Nem hiszem hogy van fogalmad arról amit írsz. Senki nem tarhál, csak próbál jót tenni az olyan egyszerű faékeszű szülők - mint te habár kétlem, hogy van gyerek akit a Mindenható rád merne bízni - jobb sorsra érdemes gyermekeivel. Úszni, kirándulni, fagyizni nem magukat hordják az óvónők hanem a gyerekeket, nekik készítik OTTHON (Miraclenek jelezném) a kis ajándékokat, meglepetéseket nem pedig egymásnak. A zsírkrétákat, ceruzákat sem maguknak veszik hanem a gyerekeknek. Például egy évben egy csoportra jutó huszonötezer forint játékok vásárlására és az elhasználódtak pótlására igen karcsú. De biztosan kiszámolod azt is hogy ez még többszöröse ami ide kell, mint ahogy kiszámoltad a gyümölcsöt is.

  Miracle amikor a síneket felújítják akkor vágányzár van és nem jár a vonat sem pedig mennyi szabadságos embert fel lehetne venni, hogy a hátukon hordják az utasokat. A te idődben biztosan villámkezűek dolgoztak.. Egyébként lehet elvégezni iskolákat neked is mert nem hiszem hogy sok van és ha már annyira jó és könnyű óvónőnek lenni akkor csináld de ugyanazért a bérért és jutalomként a gyermekektől áradó szeretetért amiért az óvónők nagy része végzi a munkáját bármilyen egyszerű szülője is van a gyereknek arról a gyerekek nem szeretnek. Remélem rád sem bíztak felülről gyereket mert ezek a gondolatok kárt tehetnének bennük. egyébként belőled is jó hogy kijött mert ha bennmarad csúnya munkát végzett volna. Szánalmas a mindentudó okoskodásod. Kezdem sejteni milyen a rendszámod....”
 • 70. Mazzola 2012. december 31. 14:28
  „Vendeglös!
  En csak az eredeti cikk tartalmabol indultam ki. Ott meg ez all!!!
  Nem en vagyok a gyujtogato!!!!”
 • 69. vendéglős 2012. december 31. 14:09
  „Mazzola! Te nem vagy normális! Letarhálni furfangos trükkel? Amíg ovis volt a gyerekem örültem, hogy úszni viszik őket, b?bszínházba, állatkertbe látogatnak. Szívesen adtam az anyagi hozzájárulást, mert a gyerekem hasznára vált.Jézusom! Letarhálni? Vizsgáltasd magad! Ez már súlyos!”
 • 68. vera2012 2012. december 31. 14:04
  „65. Földönjáró Teljesen igazad van. Egy gyereknek már óvodás korban kell a közösség, mert utána egész életében közösségben él, minél elöbb beleszokik, annál jobb. Megtanulja az adás-kapás természetes folyamatát. Ha nem, akkor egész életében csak kapni akar.”
 • 67. Mazzola 2012. december 31. 13:26
  „Borsmenta kedves!
  Itt nem arrol van a vita , hogy hany orat ki es hogyan dolgozik vagy lazsal.
  Vitatema: Hogy probaljak pedagogusok a johiszemü szülöket letarhalni mindenfele
  furfandos trükkel.
  Most meg majd jönnek megint a papok a hittanjukkal (zsido mitologia) az iskolakba!
  Aztan osszak az aldast a diakoknak de nem ingyen!!! egy kicsit minden szülönek
  kikell nitni az erszenyet,mert isten irgalma soha nem volt meg ingyen.”
 • 66. Köszörűs 2012. december 31. 12:52
  „Pacalpöri!

  "Ja és sokan vannak akik elfelejtik mi volt annnnnnnnnnnnnóóóóóóóó!"
  Igen?
  Igen.
  Például nem emlékszem én sem, hogy mikor mondta és kinek "<moderálva> feró", hogy "...akinek nem tetszk anna el lehet menni!!!"
  Mi volt annnnnnnnnnnóóóóóóó???
  Pörkölt!
  Amiből mára már bélsár lett.”
 • 65. Földönjáró 2012. december 31. 12:47
  „Tisztelt 18.
  Azt nem értem, miért kéne ilyen sanyargató és fenyegetőző munkahelyre visszamenni, ha fizetős dadusra is telik?
  A gyereknek meg azért kell az óvoda, hogy megtanulja, nem ő a világ közepe, rajta kívül van más is. A közösségi életet élni is meg kell tanulni. És akkor a gyerek nem sértődik meg az iskolában, ha rászól a tanár. Van egy olyan érzésem, hogy - mint általában ilyen esetben - nem a gyerekkel, hanem a szülővel van a nagyobb gond.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol, német, francia - Milyen nyelvet tanuljon először a gyerek?

Nyelvpedagógiai szempontból javasolt, hogy a diákok először a német nyelvvel találkozzanak - derül ki a 44 oldalas nyelvstratégiából. Tovább olvasom