Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Óvó szeretet már a fogantatás előtt

A magzatot védeni lehet már akkor is, amikor még csak vágynak rá a leendő szülők.

Az természetes, hogy a gyermeket akaró pár legnagyobb vágya, hogy egészséges, jól fejlett kisbabája szülessen, és későbbi életében is harmonikusan fejlődjön, a lehető legszerencsésebben alakuljon a sorsa. A leendő szülők mindent meg is szeretnének tenni ennek érdekében. Mégis, az esetek többségében a bontakozó élet már túl is van a magzati fejlődése legveszélyesebb szakaszán, az első nyolc héten, amikor a szülei egyáltalán tudomást szereznek a jöttéről. A legfontosabb szervek kialakulása ugyanis már az első hetekben megtörténik: a magzatnak már, kezdetleges formában bár, de "megvan mindene", mire a kismama először elmegy a nőgyógyászati vizsgálatra, vagy kézbe kapja az első pozitív terhességi tesztet. Mégis, van arra is lehetőség, hogy a legelső pillanattól kezdve megkapjon minden szükséges törődést a kicsi, hogy valóban a fogantatásának pillanatától óvó szeretet vegye körül. A Gyermekegészségügyi Intézet Családtervezési Programja erre a tudatosságra ad módot - mutatta be az intézmény vezetője, dr. Dobó Márta főorvos. A siker adatokban is kimutatható: míg Magyarországon az újszülöttek 2,3 százaléka jön valamilyen rendellenességgel a világra, a családtervezési program keretében született babáknál ez az adat kevesebb, mint a fele, 1,1 százalék.

Főszerepre készülve

Ugye, azon senki sem csodálkozik, ha egy színész, az élete szerepálmára készülve jó előre lépéseket tesz a siker érdekében? Lefogy, vagy hízik, szakállt növeszt vagy éppen új arckaraktert alakít ki, szerepet tanul, utánanéz a kortörténeti háttérnek, stb.? Sajnos, ma még kevésbé természetes, hogy egy fiatal pár, élete nagy szerepére, a szülői létre készülve mindent megtesz azért, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. A Családtervezési Programot ilyen egészségtudatos fiatalok keresik fel. Hogy egészséges kisbaba születhessék, a szülőknek is egészségeseknek kell lenniük. Ezért az első lépés egy komplex szűrővizsgálat, melynek során meggyőződnek arról, hogy nincs-e valamilyen, a fogamzást, a várandósságot, vagy a szülést megnehezítő, netán a születendő gyermekre nézve veszélyt jelentő betegsége a pár valamelyik tagjának. Ha például már a fogamzás előtt kiderül, hogy a női vagy a férfi nemi szervek valamelyike gombás fertőzést hordoz, vagy gyulladásos betegség lappang benne, sokkal könnyebben, egyszerűbben kikezelhető még a teherbeesés előtt, mint utána, és súlyos aggodalmaktól szabadulhatnak meg a leendő szülők. (Hogy ez korántsem ritka eset, arra elég egyetlen adat: a programban résztvevő, vagyis magas fokon egészségtudatos nők körülbelül 40 százalékánál mutatott ki valamilyen fertőzést a hüvely mikrobiológiai vizsgálata. E kórokozók pedig könnyen okozhatnak magzati ártalmat, illetve koraszülést.)

A leendő apa spermavizsgálata is beletartozik a helyzetfelmérő szűrésbe. Manapság egyre rosszabb a fiatal férfiak spermaképe: kevesebb a mozgó, termékeny ivarsejtek száma. Ha ilyen gondot mutat a lelet, házon belül andrológushoz fordulhat a pár. Sok esetben könnyen megoldható a probléma, ha például a túlzott dohányzás okozza a spermaszám csökkenését.

A laboratóriumi vérvizsgálat illetve az általános vizsgálatok fényt deríthetnek olyan "néma" veszélyforrásokra, mint például a magas cukorszint, a kiemelkedő vérzsírérték, a magas vérnyomás és a vashiányos vérszegénység. Ezeket beállítani, kezelni is sokkal egyszerűbb és megnyugtatóbb a várandósság előtt. Ha a teszt során az derülne ki, hogy a kismama még nem esett át például a magzatra veszélyes rubeola- és bárányhimlő fertőzésen, még nem késő beoltatnia magát. Az első, akivel a fiatalok találkoznak, a védőnő, aki, ha kell, továbbirányítja az adott szakorvoshoz őket. A vizsgálat része az alapos kikérdezés is, a családban eddig előforduló betegségekről, esetleges genetikai rendellenességekről. Ha szükség van rá, genetikus is rendelkezésre áll, aki meg tudja mondani, milyen esély van arra, hogy a tervezett gyermek netán valamilyen rendellenességben érintett legyen. Ha van ilyen veszély, akkor ismertetik a szűrővizsgálatok lehetőségeit, melyik terhességi hétben, hova kell fordulniuk, hogyan derülhet ki a legbiztosabban, valóban örökölte-e a magzat a rendellenességet. Érdekesség, de modern világunkban is szükség van arra, hogy a párt tapintatosan a szexuális szokásairól is kikérdezzék: ugyanis a fogantatásnak nemcsak a túl ritka, de - ezt kevesebben tudják - a túlságosan gyakori közösülés is akadálya lehet. Ha igény van rá, szexuál-pszichológus segítségét is igénybe vehetik, házon belül.

Három hónap a kilencért

A családtervezési program a legalább három hónapos fogamzásra való felkészülési időt tartja ideálisnak. A leendő anyuka abbahagyja a fogamzásgátló tabletták szedését, ez idő alatt a pár más módon, pl. óvszerrel védekezik, időt hagyva a nő szervezetének arra, hogy kiürüljön a gyógyszer belőle, visszaálljon a normális ciklusa. Az előkészületek fontos eleme a terhességvédő, folsavtartalmú multivitamin szedése, legalább egy hónappal a tervezett fogamzás előtt, amely segít megelőzni az esetleges rendellenességeket. A tudatos felkészülés életmódi változásokkal is jár: itt az ideje mérsékelni a dohányzást, az alkoholfogyasztást, óvatosabban megválogatni az alkalmazott gyógyszereket, ha a pár bármelyik tagja érintett ezekben. Ha valamelyikük a munkahelyén veszélyes külső hatásoknak van kitéve (például röntgensugárzásnak), erre is oda kell figyelni az ivarsejtek védelmében. Ha eddig nem sportolt a fiatalasszony, célszerű most elkezdeni egy rendszeres, könnyű tornát, amely beletartozhat a szervezet várandósságra való fizikai felkészítésébe. Ez alatt az idő alatt a reggeli hőmérsékleti görbe tájékoztatja a leendő kismamát a szervezetében lezajló változásokról, például arról, hogy bekövetkezett-e ovuláció. A felkészülési időszak a terhesség korai megállapításával illetve az első, korai ultrahang-vizsgálattal ér véget: ezután a kismama gondozását a területi várandós gondozó hálózat veszi át. A kapcsolat azonban nem feltétlenül szakad meg, a megismert szakemberek várják a visszajelzést a gyermek megszületése után is, és későbbi problémákkal is lehet hozzájuk fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sereghajtók vagyunk az internet felhasználásban

Magyarországon a lakosság 28 százaléka, a vállalatok 78 százaléka használta tavaly év elején… Tovább olvasom