Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Óvja veséit, mentse meg szívét!

Jelenleg az európai népesség legalább egytizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek nagyobbik része egyáltalán nem tud problémája létezéséről.
Magyarországon is legalább 500 ezer ember érint a probléma, amire a szervezők számos módon hívják fel a figyelmet. A világnap részeként több egészségügyi és dialízis központban is nyílt napot tartanak, miközben több hazai nagyváros bevásárlóközpontjaiban próbababák segítségével elkészülő színes installációval és szórólapokkal hívják fel a figyelmet a témára.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.

A Vese Világnapra 2011-ben immár hatodik alkalommal kerül sor, ezúttal március 10-én. A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Óvja veséit, mentse meg szívét!".

A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A felnőtt lakosság 5-10 százalékának van valamilyen formában vesebetegsége, és minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri betegségekben.

A krónikus vesebetegséghez számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policisztás vesebetegség.
Ám napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegekben, a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) és a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít.

A nem felismert krónikus vesebetegség számos következménye közül az egyik, hogy a veseműködés folyamatos csökkenése veseelégtelenséghez vezet, ami vesepótló kezelést, dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé. Másik fontos következménye lehet a társuló szív-, és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező korai halál.

Azok az egészségesnek tűnő személyek, akiknél később krónikus vesebetegséget diagnosztizálnak, fokozottan veszélyeztetettek szív-, és érrendszeri betegségek (szívkoszorúér, agyi érbetegségek, perifériás artériás betegségek és szívelégtelenség) miatt bekövetkező korai halálra, függetlenül attól, vajon valaha kialakul-e náluk veseelégtelenség.

Mindeközben a vesebetegség korán észlelhető, csupán egy egyszerű laboratóriumi tesztet kell elvégezni kis mennyiségű vér (a szérum kreatinin mérése és glomerularis filtrációs ráta (GFR) becslésére) és vizelet mintán (a kreatinin és albumin kiválasztás megmérésére). A korai stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő emberek nagy többsége tünetmentes, a betegségét nem ismerik fel. Pedig a veseeltérés korai felismerése kiemelt fontosságú, mert a korai terápia a vesekárosodás további romlását illetve a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását megelőzheti illetve lassíthatja.

A rendszeres szűrés kiemelt jelentőséggel bír a magas kockázatú csoportba tartozó olyan betegekben mint:
• Diabéteszben és magasvérnyomás-betegségben szenvedők
• Túlsúlyos, vagy cigarettázó betegek
• 50 év feletti egyének
• A családi anamnézisében vesebetegség, diabétesz vagy magasvérnyomás-betegség szereplő egyének

A Vese Világnap alkalmából a tudományos és népszerű ismeretterjesztés mellett egy látványos akcióval is felhívják a figyelmet a vesékre. Ennek során az ország nagyvárosaiban, különböző napokon, így Győrben március 13-án a bevásárlóközpontban (Győr Plaza) próbababákból álló installációk készülnek, melyekre az élettanilag megfelelő helyre piros vese alakú matricákat ragasztanak. A figyelemfelhívást – a 10-18 óra között megtekinthető installáció mellett – a plázákban osztott szórólapokkal egészítik ki a szervezők.

További világnapi programok és információk: http://www.nephrologia.hu/vilagnap 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntetné az új alkotmány a zöld ombudsman tisztségét

Fülöp Sándor szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezetében nem szerepel az egészséges… Tovább olvasom