Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Oviapu

Két munkanélkülivé vált apuka a könnyű pénzkereset reményében óvodát nyit. Nem tudják, mit vesznek a nyakukba. Az őket tönkretenni akaró konkurencia még csak hagyján, de a gyerekek...  

Két jól kereső, profi ételfejlesztő (Eddie Murphy és Jeff Garlin) egyszerre veszíti el a munkáját, és mert hasonló jól fizető munkára kilátásuk sincs, mindketten kénytelenek kivenni gyermekeiket a környék legelegánsabb magán-óvodájából, hogy míg feleségük a család eltartásáról gondoskodik, ők szépre és jóra oktassák a csemetéiket. Eddig nem sokat foglalkoztak az ilyesmivel, és módszereik meglehetősen rendhagyóak. Sőt, forradalmiak. Sőt, botrányosak.

A környékbeli családok azonban szemmel láthatóan nagyra értékelik igyekezetüket, és hamarosan nemcsak saját neveletlen porontyaikra vigyázhatnak, hanem ráadásul kapják a szomszédokét is. Az óvoda nagyhatalmú igazgatónője (Anjelica Huston) tehát elhatározza, hogy nem ismer kegyelmet, és minden óvónői rafinériáját bevetve leszámol a konkurenciával.

A szükség ismét jó múzsának bizonyult az éppen elfoglaltság nélkül tengődő forgatókönyvíró számára, aki saját apai tapasztalatait használta fel az Oviapu szkriptjéhez, amelynek főszerepében neves sztárok mellett egy fészekaljnyi négyéves színészpalántával találkozhatunk.
„Abban az időben éppen otthon vigyáztam a hétéves fiamra, hiszen a feleségem újra teljes munkaidőban kezdett dolgozni - meséli Geoff Rodkey forgatókönyvíró. - Bármennyire is szeretem a srácot, azért nem akartam minden időmet azzal tölteni, hogy a gondját viselem. Így beszéltem Wyck Godfrey producerrel, akinek szintén kicsik a gyerekei, és úgy találtuk, hogy a gyermekeikre otthon egyedül vigyázó papák története remek vígjátéki alaphelyzet, ezért a következő évet ennek a kidolgozásával töltöttem."

A szituációban rejlő poénforrások egyike Godfrey szerint az, „ahogyan a férfiak a gyerekkel játszanak, amikor az asszony nem látja. Ez maga a teljes káosz. És ez valahogy a saját gyermekkorunkat juttatja eszünkbe."

Eddie Murphy szinte azonnal felmérte a forgatókönyvben rejlő vígjátéki lehetőségeket. „Ha veszel két fickót, akik nem éppen gyakorlottak az etetésben, de megpróbálnak olyan jó szülővé válni, mint a mama, a szituáció szinte természetesen megszüli a humort" - állítja a színész.
Eddie Murphy és az apróságok kapcsolata Steve Carr rendező szerint nem csupán a rekeszizmainkra hat, de érzelmeinket is megmozgatja: „A Murphy-otthon minden bizonnyal rendkívül mulatságos hely lehet, hiszen Eddie olyan valóságos és értelmes módon bánt a gyermekekkel. Beleadta saját énjét, és a filmben az apaság minden bensőséges pillanata megelevenedik."

Murphy azonban másként látja a saját és filmbéli gyermekei közötti összefüggéseket: „Ha a saját srácaid rendetlenkednek, csak azt mondod nekik, üljenek le, és csitt! A forgatáson azonban elő kell venned a tárgyalókészségedet, és ilyesmiket kell mondanod, hogy ’késésben vagyunk.’ Sokkal inkább szükség van az egyezkedésre, mint otthon."
Az Oviapu szolgálat másik alappillérét Jeff Garlin alakítja. „Jeff és Eddie egyaránt remek komikusi időzítésre képes - mondja a rendező. - A forgatáson szüntelenül tréfálkoztak egymással. Jeff tökéletes partner Eddie számára. Az ember szinte azt hiheti, hogy mindig is barátok voltak, és együtt lógtak."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogdíjak, avagy a zenefelhasználás ára

Sokakat meglep, hogy a kávéházak, panziók, üzletek működtetőinek azért is fizetniük kell, hogy szól… Tovább olvasom