Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

OVF: a Duna projekt kivitelezése október közepére elkészül

A Duna projekt kivitelezése október közepére elkészül, a fejlesztés célja a magyarországi szakasz árvízi biztonságának növelése volt a rendszerek megerősítésével. A csaknem két és fél évig tartó munkálatok a folyó teljes magyarországi szakaszán 12 ártéri öblözetet, közel 200 töltéskilométernyi töltést és 25 árvízvédelmi műtárgyat érintettek - közölte a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a csütörtökön tartott szakmai nyílt napot követően az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az Európai Unió és a magyar állam által támogatott Duna projektben 11 fejlesztést valósítottak meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a folyó teljes magyarországi szakaszán. A munkálatok öt vízügyi igazgatóság - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - területére terjedtek ki.

A projekt keretében egyebek között pótolták a Duna menti védműrendszer töltéshiányát, 12 kilométer új árvízvédelmi töltést építettek Mecsér és Dunaszentpál külterületén.

Felújították egyebek között a Sió árvízkaput, a Békavári zsilipet, az Érsekcsanádi szivattyútelepet, a Vajastoroki zsilipet, a Mártonházi szivattyúállást, valamint a Dunaszegi zsilipet, továbbá új árvízkaput építettek a Győri Iparcsatorna torkolatában.

A fejlesztési munkák tervezését és kivitelezését a Duna 2012 Mérnök Konzorcium felügyelte.

A Duna projekt kivitelezési munkái 2012 júniusában kezdődtek, a beruházás 7 projektelemének munkái 2014. augusztus végére lezárultak, a további műszaki átadás-átvételt követően 2014. október 15-ig fejeződnek be.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Duna projekt lezárása a 2014 nyár végi dátumhoz képest tolódik, mivel a KÖDU-1-es projektelemben a Sió árvízkapu próbaüzeme alatt a hajózókapuk egyik eleme elszakadt, a kiegészítő feladatokon dolgoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: a nemzeti italboltok felállításától a szeszmaffia megerősödése várható

A Demokratikus Koalíció szerint a nemzeti italboltok létrehozása miatt a Fidesz holdudvara mellett az illegális szeszcsempészek "dörzsölhetik a tenyerüket". Tovább olvasom