Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

OVB: Népszavazással feloszlatható a parlament

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén több népszavazási és egy népi kezdeményezést is hitelesített. Elegendő aláírás esetén kiírható referendum arról, hogy csak egyéni képviselők juthassanak a parlamentbe és a jelölteknek ne kelljen ajánlószelvényt gyűjteniük.
A testület ugyanakkor a minimálbér felemelésére és a parlamenti küszöb megszüntetésre vonatkozó indítványokat elutasította.

Az OVB hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely a jelenlegi Országgyűlés feloszlatását javasolja - mondta a testület keddi ülése után az OVB elnökhelyettese. Halmai Gábor hozzátette: az előterjesztőknek két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük. Ha ez sikerül, akkor az Országgyűlésnek tárgyalnia kell a kérdést.

Az OVB hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely csak egyéni parlamenti képviselőjelöltek indulását engedélyezné. Ugyancsak elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat a képviselőjelöltek ajánlószelvény-gyűjtését eltörölni szándékozók.

Az OVB ugyanakkor elutasította azt a népszavazási kezdeményezést, amely eltörölné a pártok és társadalmi szervezetek parlamentbe jutásához szükséges 5 százalékos küszöböt. Halmai Gábor szerint azért utasították el, mert nem volt egyértelműen feltéve a kérdés.

A testület azokat a kezdeményezéseket sem hitelesítette, amelyek a minimálbér 186 ezer forintra emeléséről, illetve a pártok állami támogatásának megszüntetéséről tartottak volna referendumot.

Olvasóink írták

 • 7. ipiapacs 2008. május 07. 18:26
  „2.-es !
  A párt finanszírozást minden párt felveszi.Érdekes,ez ellen, egyse ágál,nem jajgat! Sőt, még adósságba is verik magukat. Miből fogják visszafizetni ?
  Sokba kerül nekünk ez a fene nagy demokrácia !”
 • 6. miracle 2008. május 07. 12:59
  „Leülhetsz, egyes.
  Majd minden választás után hetente népszavazást tart a vesztes fél, hogy oszoljon fel a parlament, mi? Aztán előbb-utóbb összejön, mi meg félévente országgyűlési választásokra járunk.”
 • 5. matriné 2008. május 07. 11:34
  „No, lám már a miracle is azzal az alkotmánnyal érvel, ami már a meg kereálásánál is kizárta a népet a jogai érvényesítéséből! Ezért egy banánköztársaság ez az ország nem jogállam!”
 • 4. miracle 2008. május 07. 08:22
  „Na akkor:
  1."Népszavazással feloszlatható a parlament" - "Az OVB hitelesítette azt a népi kezdeményezést" Nem ugyanaz! Bulvárcím esete ugyebár.

  2.Alkotmány, 28/C. §
  (5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
  e) az Országgyűlés feloszlásáról,

  Ennek szellemében kommentezzenek az az utánam következők, hogy mivégre is dobunk ki megint milliárdokar cirkuszra és hogy mire is jó az egész.”
 • 3. FREDDY/S 2008. május 07. 04:50
  „Ha csak egyéni parlamenti képviselőjelöltek indulását engedélyeznének máris 168-ra csökkenne a létszám és nem jutna ismeretlen a parlamentbe. Ez egyben a parlamenti kiadásokat is jelentősen csökkenthetne, nemde...”
 • 2. pistaistván 2008. május 07. 00:39
  „Igazad van. Nem szabadna még több pénzt kidobni, ezért el kell zavarni végre ezt a tetves kormányt. Mint a Kádár, ezek is adósságba kergetik ezt a szerencsétlen országot. Unokáink is fizetni fogják...”
 • 1. ipiapacs 2008. május 06. 22:52
  „Az OVB megéri a pénzét !Én arról gyűjtök szavazást,hogy oszlassa fel magát ez az OVB !
  Értelmetlen az egész .Persze, a pártok támogatása marad !Fizessenek tagdíjat mint a Kádár idejében! Ne az adózók pénzét használják a kampányukra stb.
  Amint látom, beköltözök a szavazó fülkébe,mert mire kijövök,itt a másik szavazás. Mennyi fölösleges,kidobnivaló Ft-unk van,ki hitte volna ??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czink kiesett Prágában

Czink Melinda búcsúzott a 145 ezer dollár összdíjazású prágai női tenisztorna további küzdelmeitől,… Tovább olvasom