Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Ötvenhat a tudomány tükrében

A megye történelemtanárainak rendezett konferenciával, az 50. évfordulóra kiadott dokumentumgyűjtemény bemutatójával, az 1956-os helytörténeti, forgatókönyv- és óravázlatíró-pályázat értékelésével folytatódott tegnap Győrött a jubileumi programsorozat.
A forradalom és szabadságharc megyei – külön a soproni, a mosonmagyaróvári és a csornai – eseményeinek tudományos számbavételével, Szigethy Attila életének 1956-os szakaszával, illetve az 1956-os eseményeknek a történelem- és helytörténeti oktatásban, az emelt– és a középszintű érettségin betöltött helyéről hangzottak el előadások azon a győri konferencián, amit a megyében tanító történelemtanároknak rendeztek. A jeles évfordulóra emlékező szakmai programot a szervezők úgy állították össze, hogy a résztvevők ne csak tudományos, 1956 történeti jelentőségét bemutató elemzéseket halljanak, hanem módszertani segítséget is kapjanak a témakör tanításához.
A konferenciát követően mutatták be azt a dokumentumgyűjteményt, ami „Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei Győr-Sopron megyében” címmel a megyei levéltár iratanyagának felhasználásával, az intézmény gondozásában, a megyei önkormányzat 800 ezer forintos támogatásával az évfordulóra jelent meg. A program zárásaként értékelték és kihirdették a megyei helytörténeti, illetve a forgatókönyv- és óravázlatíró-pályázat eredményeit.
Tegnap a TIT Pannon Egyesület győri székházánál megkoszorúzták a Szigethy Attila emlékére állított domborművet, majd utána emlékülésen vettek részt a mártír tiszteletére. A jeles alkalomból Szakolczai Attila tartott előadást az 1956-os események egyik jelentős alakjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés

Ételfertőzés gyanújával mintegy félszázan fordultak orvoshoz, sokan pedig kórházi ellátásra is… Tovább olvasom